Cei care au strâmbat din nas pe parcursul Campionatului Mondial, susținând că meciurile au fost „subțiri”, au parte de o veste excelentă: începe Liga 1. Gata cu acțiunile obosite ale lui Kylian Mbappe, cu driblingurile de curtea școlii ale lui Eden Hazard sau cu pasele de-a latul terenului ale lui Luka Modric. Este timpul pentru raidurile lui Bogdan Bucurică, pentru finețurile lui Robert Boboc sau pentru călcâiele lui Florinel Coman.
Din postura de deținătoare a trofeului, CFR Cluj va da startul noului sezon, mâine seară, când va primi vizita lui FC Botoșani. Campioana nu arată rău după pauza competițională, iar faptul că a cucerit deja Supercupa României îi scoate la iveală ambițiile pentru noi trofee în această campanie. Eliberată din menghina lui Dan Petrescu, CFR promite să valseze sub bagheta lui Edi Iordănescu, adus special pentru a înlătura eticheta de „echipă urâtă” pe care formația din „Gruia” și-a căpătat-o pe parcursul stagiunii precedente.
Conducerea a dat la o parte balastul de jucători mai puțin utili și a încercat să adauge plusuri în fiecare compartiment. În atac, ardelenii i-au adus pe Giuseppe De Luca, un jucător cu două sezoane în Serie A, și pe internaționalul camerunez Robert Tambe, cei care, alături de Bilel Omrani, promit să bage spaima în apărările adverse. La mjloc, a apărut Mate Males, un fotbalist de 29 de ani, care are experiența campionatului croat, acolo unde a ieșit campion atât cu Dinamo Zagreb, cât și cu RNK Rijeka, în timp ce apărarea a fost întărită cu Adam Lang, ultima dată la Dijon, și Andrei Radu, un fundaș stânga de 22 de ani, care s-a rodat la Aris Limassol.
„Pentru noi, o clasare mai jos de primul loc înseamnă eșec. Vrem să rupem tradiția câștigării campionatului numai în anii pari, iar la anul să fim tot noi campioni”, a spus președintele lui CFR, Iuliu Mureșan.
FCSB, un alt an în care țintește titlul
Principala rivală la titlu a ardelenilor se anunță a fi tot FCSB, ocupanta locului secund în sezonul trecut, chiar dacă formația din Capitală nu a dat buzna la cumpărături ca în alți ani. În condițiile în care a luat 2,5 milioane de euro pe vedeta Constantin Budescu, patronul Gigi Becali a scos din buzunare doar puțin peste un milion de euro pentru a-i aduce pe mijlocașii Olimpiu Moruțan (FC Botoșani) și Kamer Qaka (Poli Iași), afirmând că alți fotbaliști de calitate nu a mai găsit în Liga 1. Veți spune, pe bună dreptate, că lumea este mare și că are de unde alege, însă Becali a precizat foarte clar că „nu aduc fotbaliști pe care nu-i cunosc”. FCSB și-a făcut un pic de rodaj în amicalele din această vară cu CS Cornu (4-1), CS Colțea (9-1), FC Bruges (1-1), Ajax (1-1), PAOK (1-2) și Al Gharafa (2-1), însă antrenorul „în acte” Nicolae Dică așteaptă primul meci al Ligii 1, contra Astrei Giurgiu, pentru a vedea clar la ce nivel se află echipa sa.
Pe locul 3 sezonul trecut, Universitatea Craiova a făcut bani frumoși în vară după ce i-a vândut pe Alexandru Băluță, la Sparta Praga, pentru 3 milioane de euro și pe Vladimir Screciu, la Genk, contra sumei de 2 milioane de euro. Nici oltenii nu s-au repezit însă să arunce cu bani, ci au adoptat tactica lui FCSB, investind un milion de euro în mijlocșul Alexandru Cicâldău, care a fost instruit de Gică Hagi la Viitorul. De asemenea, la insistențele antrenorului Devis Mangia, Craiova l-a adus pe portarul în vârstă de 25 de ani Mirko Pigliacelli, care a bifat 131 de partide în Serie B.
Viitorul „reșapează“ jucători de la alte echipe
Campioana din 2016, Viitorul, continuă politica de a aduce fotbaliști care nu au confirmat la alte echipe, dar al căror potențial poate fi speculat de Hagi, cunoscut pentru tehnicile sale de „reșapare”. Vlad Achim (29 de ani) de la FCSB și Srdjan Luchin (32 de ani), de la CFR, sunt noile pariuri ale „Regelui”, alături de mai tinerii Robert Băjan (Pandurii), Eduard Florescu (CS Mioveni), Cătălin Țîră (Șirineasa) și Lyes Houri (Lens B). Viitorul nu pare cine știe ce pe hârtie, însă nici în urmă cu doi ani nu părea, iar rezultatul îl cunoașteți.
O altă echipă care ar trebui să se lupte la titlu, cel puțin prin prisma tradiției, este Dinamo, numai că noua tradiție a lui Dinamo este îndeplinirea celebrului obiectiv-clișeu „să facem o figură frumoasă”. Adus pe banca tehnică încă din sezonul trecut, pentru a se obișnui cu ideea că nu are buget pentru a se bate cu „greii” în această stagiune, Florin Bratu e resemnat cu ideea că performanța mai trebuie să aștepte. El a declarat în acest sens: „Nu mă gândesc la titlu și sunt sincer când spun asta. Am știut exact unde vin și care sunt posibilitățile la Dinamo”. În aceste condiții, „Câinii” vor avea de tras pentru a prinde un loc în play-off, cu atât mai mult cu cât, pe lângă echipele cu pretenții enumerate mai sus mai sunt cel puțin trei, Astra Giurgiu, Politehnica Iași și FC Botoșani, care au același obiectiv: o clasare în Top 6.
Revelația Hermannstadt
Nu este însă exclus să avem parte și de o surpriză în această luptă. Nou-promovata Hermannstadt, care a jucat finala Cupei României sezonul trecut, pare hotărâtă să-și continue drumul ascendent, iar în acest sens a făcut deja șapte transferuri, Gabriel Company Vives, Alexandru Dandea, Tsoumou Juvhel, Ilja Antonov, Jordan N’Kololo, Răzvan Began și Bruno Chalkiadakis, urmând să mai fie aduși câțiva jucători până la închiderea perioadei de mercato. „Nu am terminat transferurile, mai avem nevoie de ceva întăriri”, a spus președintele clubului, Teodor Birț, pentru Ora de Sibiu.
Așadar, mâine începe Liga 1! Cei care fac alergie la ea trebuie să mai aștepte până la mijlocul lunii viitoare, când încep să se pună în mișcare campionatele din Vest.
Liga 1, etapa I
CFR Cluj – FC Botoșani, vineri, ora 21:00
Hermannstadt – Sepsi, sâmbătă, ora 18:00
Astra Giurgiu – FCSB, sâmbătă, ora 21:00
Viitorul – Dunărea Călărași, duminică, ora 18:00
Dinamo – FC Voluntari, duminică, ora 21:00
Gaz Metan – Concordia, luni, ora 18:00
Universitatea Craiova – Politehnica Iași, luni, ora 21:00