Discursul presedintelui Traian Basescu, sustinut cu ocazia sedintei de bilant a Ministerului de Interne, i-a cam luat prin surprindere pe politicieni. Unii au refuzat sa comenteze afirmatiile sefului statului pe motiv ca nu cunosc contextul exact in care ele au fost facute. Altii au apreciat ca spusele lui Traian Basescu nu descriu o situatie noua, ci se constituie intr-un impuls pentru a se trece de la vorbe la fapte. Reprezentantii opozitiei s-au grabit sa traga concluzia ca seful statului s-a referit doar la actualul guvern.
Aflat, timp de doua zile, in vizita oficiala in Turcia, premierul Calin Popescu Tariceanu a refuzat sa comenteze afimatiile presedintelui Traian Basescu. „Vreau sa-mi rezerv posibilitatea de a citi declaratiile presedintelui pentru ca sa pot sa fac o declaratie in cunostinta de cauza. Pana atunci, refuz sa fac orice fel de comentarii”, a spus seful Executivului. Reactii similare au avut si alti lideri liberali, precum Puiu Hasotti, care s-a multumit sa declare, la intrebarile presei, ca nu comenteaza „informatii pe picior”.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, direct vizat in discurs de presedintele Traian Basescu, a incercat sa se declare nevinovat si sa acrediteze ideea ca seful statului nu ar fi fost bine informat in momentul respectivelor afirmatii. „Consider ca declaratia presedintelui a fost facuta fara sa cunoasca corect adevarul”, a spus Nicolaescu, adaugand insa ca „este bine ca presedintele vegheaza la ce se intampla in societate”.
Vicepremierul Gheorghe Pogea, care a asistat la discursul presedintelui, s-a numarat si el printre membrii Guvernului Tariceanu care au comentat afirmatiile sefului statului. „Nu s-a referit la mafia aflata pe masa Guvernului Tariceanu, s-a referit la mafia aflata pe masa guvernelor in general”, a incercat sa explice Pogea.
O pozitie similara a adoptat si Cristian Radulescu, liderul grupului PD din Camera Deputatilor. „Sunt chestiuni care nu sunt necunoscute, dar puse in evidenta de un personaj politic de talia presedintelui Basescu arata o determinare deosebita pe care institutiile statului trebuie sa o aiba pentru a lupta, fara a face pasi inapoi, impotriva fenomenului coruptiei.”
Atat reprezentantii PSD, cat si cei ai PRM s-au grabit sa concluzioneze ca vizat este actualul guvern in discursul presedintelui Traian Basescu. „Daca sunt elemente clare care sa indice persoane si fapte care sunt in justitia romaneasca, cred ca presedintele are obligatia sa spuna lucrurilor pe nume”, a declarat Mircea Geoana, liderul social-democratilor.
La randul sau, Emil Boc, liderul PD, a declarat ca discursul presedintelui Traian Basescu s-a dorit a fi un mesaj de atentionare a Guvernului sa se fereasca de practicile fostei guvernari PSD. „Nu interpretez mesajul presedintelui de la bilantul Ministerului Administratiei si Internelor in sensul existentei unor acte de coruptie la adresa actualului Guvern, ci ca o atentionare sa nu repete greselile fostei guvernari. Sa se fereasca Guvernul de practicile PSD”, a apreciat Boc, cu prilejul unei conferinte de presa sustinute ieri. Seful democratilor a recunoscut ca nu are acces la informatiile detinute de Traian Basescu, dar a subliniat ca, din cate cunoaste, acesta nu se lanseaza in afirmatii „fara acoperire in fapte”.