12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportCe sunt cotele la pariuri sportive și cum se calculează?

Ce sunt cotele la pariuri sportive și cum se calculează?

Pe lângă faptul că servesc drept multiplicator de miză, generând acele potențiale câștiguri, cotele reprezintă modalitatea prin care agențiile de pariuri sportive își opresc un comision și realizează profit pe termen lung; bineînțeles, ajustarea cotelor după publicarea acestora în oferta de pariuri contribuie decisiv în acest sens.

Probabilități transformate în cote și vice-versa
Cotele în format zecimal sunt cele mai populare în Europa, în timp ce în Marea Britanie se folosesc cel mai des cotele fracționare, în America există un alt format, iar în Asia regăsim alte câteva alternative. Partea bună este că cele folosite pe bătrânul continent sunt și cele mai ușor de calculat și înțeles.

Să luăm așadar un exemplu: La o dispută de tenis întreb Simona Halep și Caroline Wozniacki, să spunem că cele două sportive ar avea șanse egale de a se impune, 50-50. Așadar, pentru a transforma probabilitățile în cote vom folosi următoarea formulă: Cota = 100 / Probabilitatea de câștig

Prin urmare, avem următorul calcul: 100 / 50 = 2.00. Așadar, fiecare sportivă primește o cotă de 2.00 pentru victorie.

 

Să luăm un alt exemplu, un meci de fotbal de această dată: CS U Craiova vs FCSB. Principala piață de pariu la fotbal este 1X2, una care include 3 posibile rezultate. În oferta unei case de pariuri online găsim următoarele cote: 4.68 pentru victoria gazdelor, 1.92 pentru victoria oaspeților și 3.40 pentru ca meciul să se încheie cu rezultat  de egalitate.

Pentru a afla care sunt probabilitățile de câștig ale fiecărui rezultat conform respectivei agenții de pariuri sportive online vom folosi următoarea formulă: Probabilitatea de câștig =  (1  / cotă) X 100

Așadar, CSU Craiova 21.36% șanse de a se impune, FCSB are 52.08% șanse de reușită, în timp ce remiza are o probabilitate de reușită de 29.41%. Cei dintre voi care vor aduna cele 3 valori vor observa că totalul depășește 100%, iar acest lucru se datorează faptului că operatorii de pariuri sportive își opresc un comision din cote.

Cum câștigă casa de pariuri

Un pariu cu două posibile rezultate și cu șanse de reușită de 50-50 nu va avea niciodată cote de 2.00 și 2.00 în ofertele caselor de pariuri, ci mai de grabă 1.90 și 1.90. Acest lucru se datorează faptului că agențiile de pariuri sportive își opresc un comision din cote, cu scopul de a obține un profit indiferent de deznodământul acelui eveniment.

Casa de pariuri dorește să încaseze sume de bani pe fiecare rezultat, astfel încât să poată genera un profit sensibil egal în orice situație. Cum poate însă obține acest lucru la un meci dintre CFR Cluj și Juventus București, acolo unde este clar că aproape toată lumea va paria pe victoria ardelenilor? Ei bine, aici intervine jocul de finețe. Setarea cotelor inițiale va favoriza de regulă echipa cu șanse mici de câștig, iar pe parcurs, cota contra-favoriților va crește și mai mult, tocmai pentru a-i încuraja pe alți pariori să parieze pe acest rezultat. Practic, fluctuația cotelor este dictată de nevoile operatorului cu privire la acoperirea variantelor de rezultat. De aceea, cu cât se mizează mai mult pe un rezultat, cu atât cota pentru acel pronostic scade.

Cum se calculează cota biletelor cu pariuri multiple?

Este bine-cunoscut faptul că majoritatea pariorilor români joacă bilete cu mai multe selecții, în detrimentul pariurilor individuale, care sunt practicate în special de către pariorii profesioniști. Există numeroase site-uri care publică cu regularitate biletul zilei, însă cum se calculează, de fapt, cota totală a unui astfel de pariu?

Cotele individuale ale fiecărui pariu se vor înmulți pentru a atinge coeficientul final care va servi ca factor multiplicator pentru miza investită de parior. În mod concret, dacă vom investi 30 RON pe un bilet cu aceste 3 pronosticuri: Victorie Halep @ 2.00, Victorie FCSB @ 1.92 și Victorie CFR Cluj @ 1.44, vom avea o cotă totală de 2.00 x 1.92 x 1.44 = 5.52, iar în cazul în care biletul va fi câștigător, vom câștiga 5.52 x 30 (miza) = 165.6 RON.

Una peste alta, fiecare parior are posibilitatea de a obține profit pe termen lung la pariuri dacă are o strategie bine pusă la punct, chiar dacă agenția va ieși în câștig de fiecare dată – cele două aspecte nu se bat cap în cap!

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă