Pentru ca Romania sa aiba un Parlament unicameral si un numar mai mic de alesi, dupa cum a propus ieri presedintele Traian Basescu, intr-o declaratie facuta la Palatul Cotroceni, trebuie sa fie parcursa o procedura greoaie si sa fie depasite mai multe obstacole. In primul rand, pentru a fi valabile rezultatele referendumului, trebuie sa se pronunte cel putin jumatate din romanii cu drept de vot. Apoi, indiferent de rezultatele consultarii poporului, este necesara revizuirea Constitutiei, proces in care revine un rol hotarator tocmai Camerei Deputatilor si Senatului. Adica, exact parlamentarilor, cei care vor fi afectati de masurile avansate.
Iar majoritatea liderilor de partid s-au grabit deja sa respinga propunerile presedintelui Traian Basescu, acuzandu-l pe seful statului de "demagogie si scamatorie politica", de "disperare" inaintea alegerilor prezidentiale. Unii politicieni au spus ca ar fi de acord cu ideea reducerii numarului de parlamentari, dar spun ca un astfel de subiect nu ar trebui sa fie dezbatut sub presiunea campaniei. Parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari sunt teme ce vor figura insa cu siguranta pe agenda de campanie a presedintelui. Teme vor fi, cel mai probabil, si argumentele invocate de acesta, inclusiv acela ca un Parlament unicameral ar scadea riscul de trafic de influenta si ar mai reduce "clasa privilegiatilor cu pensii speciale, cu venituri speciale, cu sume forfetare".
"M-am adresat presedintilor celor doua Camere, solicitandu-le avizul pentru a continua reforma statului. Avizul este necesar in vederea organizarii unui referendum national prin care sa consultam poporul, poporul suveran, asa cum este descris de Constitutie, cu privire la doua aspecte". Asa si-a inceput declaratia-bomba presedintele Traian Basescu la Palatul Cotroceni. Concret, presedintele a anuntat ca le va cere romanilor sa se pronunte asupra ideii unui Parlament unicameral si asupra reducerii numarului de alesi la "maximum 300". "Data pe care o propun Parlamentului pentru organizarea referendumului este data alegerilor prezidentiale, in asa fel incat sa diminuam costurile de consultare a poporului", a mai spus presedintele. seful statului a aratat ca a avut intalniri cu reprezentantii partidelor politice si in 2005, si dupa parlamentarele din 2008, iar acestia au promis ca vor infiinta o comisie pentru revizuirea Constitutiei.
"Sigur, nici un partid nu s-a tinut de cuvant. (…) Atunci, singura solutie pentru a impinge lucrurile inainte este consultarea poporului", a spus Traian Basescu. Presedintele a prezentat si cateva dintre avantajele pe care le-ar avea, in opinia sa, un Parlament unicameral: deciziile s-ar lua mai usor si s-ar reduce cheltuielile de functionare a statului. "Un Parlament unicameral, cu un numar mai mic de parlamentari (…), ar fi un element si de reducere a coruptiei. Mai putini politicieni de rang inalt care fac trafic de influenta. Spun acest lucru fara sa acuz pe cineva, dar riscul de trafic de influenta este mai mic daca de la 471 de parlamentari vor fi maximum 300. Nu in ultimul rand, aceasta masura ar putea sa reduca o clasa a privilegiatilor, cu pensii speciale, cu venituri speciale, cu sume forfetare aflate la dispozitie", a apreciat presedintele Basescu.
Clasa politica a reactionat cu promptitudine la propunerile sefului statului. "Mai crede cineva ca anuntul legat de convocarea unui referendum pentru modificarea sistemului parlamentar romanesc reprezinta altceva decat o alta dovada de demagogie si de scamatorie politica din partea domnului Basescu?", a intrebat ironic presedintele PSD, Mircea Geoana. Liderul social-democratilor a lansat de la Slobozia un apel catre "toti romanii care doresc sansa unei Romanii normale, echilibrate si prospere" sa-i spuna "nu" lui Traian Basescu. Uitand, astfel, ca si el sustinea prin 2005 ideea unui Parlament unicameral!
"Traian Basescu este disperat, nu mai are curaj sa se prezinte la alegerile prezidentiale decat ascuns in spatele unui demers demagogic si populist. (…) Traian Basescu vrea o Mare Adunare Nationala, dar Romania a intrat demult intr-o epoca a democratiei", a declarat presedintele PNL, Crin Antonescu. Totusi, seful liberalilor a admis ca este de acord cu ideea modificarii Constitutiei si chiar cu cea a reducerii numarului de parlamentari, dar a precizat ca nu face "o tema de campanie" din aceste lucruri.
Sanse mici si indepartate
Presedintele a trimis deja Parlamentului solicitarea de aviz pentru organizarea referendumului. Avizul Legislativului este insa unul consultativ. Problemele apar insa dupa organizarea referendumului. In primul rand, pentru ca referendumul sa fie considerat valabil, trebuie sa se pronunte cel putin jumatate din romanii cu drept de vot. Apoi, propunerile presedintelui nu pot fi puse in practica decat prin revizuirea Constitutiei. Potrivit legii fundamentale, revizuirea poate fi initiata de presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin un sfert din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot. Proiectul de revizuire trebuie adoptat de Camera Deputatilor si Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere, iar dupa aceea trebuie organizat un nou referendum, pentru ca populatia sa se pronunte asupra noii forme a Constitutiei.