3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSportCe rămâne după demisia lui Cseke

Ce rămâne după demisia lui Cseke

UDMR are la dispoziţie 15 zile pentru a găsi un înlocuitor pentru Cseke Attila. Coaliţia merge mai departe, în ciuda acuzaţiilor lansate de demisionar către colegul democrat-liberal de la Finanţe.

Cel care  îl va înlocui pe Cseke Attila la Mi-nisterul Sănătăţii (MS) va avea o misiune grea. Astfel, va trebui să îşi asume răspunderea pentru noua lege a sănătăţii, care prevede privatizarea unor spitale şi spargerea monopolului Casei de Asigurări de Sănătate, principalul gestionar al banilor asigu-raţilor. „Sis-temul trebuie restructurat în felul acesta şi nu vorbim de măsuri foarte populare”, explică Dan Romulus Şerban, preşedin-tele Comisiei Naţionale de Acredi-tare a Spitalelor. De asemenea, noul ministru va trebui să îşi asume negocierile cu producătorii de medicamente, care refuză să sus-ţină statul din profiturile uriaşe pe care le fac din vânzarea de medicamente. „Cel mai probabil se va modifica şi lista de compensate, pe care trebuie introduse cât mai multe medicamente generice (copii ale originalelor – n.r.)”, spune acelaşi oficial.

Dintre cei 21 de miniştri care s-au aflat la cârma Sănătăţii, nici unul nu a reuşit să reformeze sistemul din temelii. Lupta cu producătorii de medicamente şi imposibilitatea de a da drumul asigurărilor complementare de sănătate au fost obstacole de netrecut. „Spre exemplu, pachetul minim de servicii, pe care Casa Naţională trebuie să îl finalizeze, nu a fost implementat de nici unul dintre miniştri”, adaugă Şerban.

Manageri corporatişti, 
obiectiv neîndeplinit

Ministrul Sănătăţii şi-a început mandatul în urmă cu un an şi jumătate, având ca prioritate descentralizarea spitalelor şi trecerea lor în subordinea primăriilor, precum şi desfiinţarea unităţilor sanitare neperformante. Primul obiectiv a fost îndeplinit doar parţial, în sensul că spitalele au fost trecute în subordinea primăriilor, dar asta nu le-a adus şi o finanţare mai bună, iar cel de-al doilea i-a ieşit tot pe jumătate. În locul spitalelor desfiinţate nu au apărut nici cămine de bătrâni, şi nici policlinici.

Un alt obiectiv a fost să pună în fruntea spitalelor manageri corporatişti. În cele din urmă au rămas să conducă spitalele directori numiţi tot pe criterii politice.

Motivele oficiale invocate

Banii primiţi de MS la rectificarea bugetară de miercuri, dar mai ales modul unilateral în care ar fi fost decise sumele, fără consultarea sa, ar reprezenta motivele demisiei lui Cseke Attila: „Nu se poate ca ministrul Sănătăţii să nu fie consultat cu privire la problemele sănătăţii”. Subliniind repetat că „nu e o problemă politică”, ci „mai mult una personală”, Cseke l-a invitat pe colegul de la Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, „să preia portofoliul de ministru al Sănă-tăţii, poate aşa va înţelege problemele din sistem”.

La mijlocul lunii iulie, Cseke Attila spunea că ar fi nevoie de 4 miliarde lei la bugetul Sănătă-ţii, sumă din care trei sferturi să meargă către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). La rectificarea bugetară de miercuri, CNAS a primit doar 341 milioane lei, pentru plata datoriilor, precum şi 1,7 miliarde lei credite de angajament pentru continuarea eliberării medicamentelor gratuite şi compensate.

În spatele uşilor închise cu premierul Emil Boc, ministrul 
UDMR şi-a manifestat însă ne-mul-ţumirea nu doar faţă de sumele primite la rectificare, ci şi faţă de faptul că şeful CNAS, reprezentând PDL, ar fi fost consultat, în timp ce el nu. Promisiunea premierului Boc că MS va primi mai mulţi bani la rectificare din octombrie, nu l-a convins pe Cse-ke Attila să renunţe la demisie.

Disensiunile dintre ministru şi şeful CNAS au făcut şi obiectul criticilor prezidenţiale, în urmă cu circa două săptămâni. „Ori se înţeleg, ori îşi văd de drum amândoi”, a spus preşedintele.

Cine vine?

Pe motive de algoritm politic, dar şi pentru că o cedare de portofoliu ar presupune un vot de învestitură în Parlament, la Ministerul Sănătăţii va veni, cel mai probabil, tot un udemerist. Există însă, printre democrat-liberali, voci care spun că PDL şi-ar putea asuma portofoliul, eventual pentru senatorul Cristian Rădulescu. De altfel, discuţii de acest gen au existat şi în 2010, când lui Cseke Attila i s-a cerut demisia ca urmare a incendiului de la Maternitatea Giuleşti.

Acum, este greu de anticipat numele udemeristului care i-ar putea lua locul lui Cseke Attila. O privire aruncată pe componenţa comisiilor de specialitate din Parlament arată că UDMR nu are prea mulţi membri. Mai exact, îl are doar pe senatorul Gunther Tiberiu, la Comisia pentru sănătate publică din Senat. Dar, viitorul ministru nu trebuie să fie neapărat parlamentar, cum nu trebuie să fie obligatoriu din domeniul Sănătăţii. Cum nu au fost, de alt-fel, nici Cseke Attila (jurist), nici Eugen Nicolăescu (economist).

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a dat însă asigurări că Uniunea are de unde alege.  

Cele mai citite

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă