0.7 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSportCe părere au românii despre Guvern şi Parlament

Ce părere au românii despre Guvern şi Parlament

Potrivit sondajului, doar 26% din români afirmă că au încredere în Guvern, în timp ce 5% nu au oferit un răspuns. De asemenea, doar 16% au încredere în Parlamentul de la Bucureşti.

Practic, Guvernul Ponta îşi păstrează cota de încredere cu care şi-a început mandatul. În mai anul trecut, cota de încredere în Executiv era de 27%, iar  în noiembrie 2012 era de 20%.

Comparativ cu anii trecuţi, datele arată o dublare a încrederii în Guvern: de la 13%, în mai 2011, la 26% în mai 2013. 


Tocmai în această cheie a citit sondajul şi premierul Victor Ponta, care, după o grilă proprie de calcul,  a ajuns la concluzia că măsurile Guvernului ar beneficia de un sprijin masiv al populaţiei.

„Ultimul Eurobarometru arată o încredere în Guvern de 30% din totalul populaţiei, deci cam 60% din cei care votează. Ştiu că e ruşinos să mă compar cu guvernele anterioare, dar Guvernul Boc avea 10% încredere. În noiembrie aveam 20%, la începutul anului – 26%, acum 30%, deci există un sprijin important şi un trend pozitiv, depinde la ce televiziune vă uitaţi, că puteţi vedea «şocant, groaznic, cumplit». E cumplit că avem de trei ori mai multă încredere decât Guvernul Boc, însă sunt multe alte lucruri pe care trebuie să le facem în continuare“, le-a spus Ponta miniştrilor în şedinţa de guvern.

Dincolo de calculele politice de la Bucureşti, cert este că scepticismul românilor faţă de instituţiile politice se înscrie în media europeană.

La nivelul UE, 71% din cetăţenii europeni declară că nu au încredere în guvernele din ţările lor şi doar 25% au încredere. Cea mai mare încredere o au cetăţenii din Luxemburg – 62%, iar cea mai mare cotă de neîncredere se manifestă în Portugalia – 88%.

 68% din europeni şi-au exprimat neîncrederea cu privire la Parlamentele naţionale şi doar 26% au încredere. Cea mai mare încredere în propriul Legislativ o au suedezii – 70%, iar la polul opus se află Grecia, cu 89% cotă de neîncredere.

 

Încrederea în UE

Pe de altă parte, trebuie menţionat că aşteptările românilor faţă de propriul Guvern sunt mai ridicate faţă de cele ale restului europenilor.

Astfel, 47% din români consideră că Guvernul este instituţia care trebuie să ia măsurile de reducere a efectelor crizei economice şi financiare. Media europeană este de numai 21%.

În acelaşi timp, 23% din români cred că aceste măsuri ar trebui să fie luate în primul rând de UE, faţă de 22% media în plan european.

Doar 6% din români cred că măsurile de ieşire din criză trebuie luate de FMI, faţă de 13% media în plan european. Doar 4% din români aşteaptă luarea măsurilor respective de către liderii G20, în timp ce 13% din europeni aşteaptă deciziile de la aceştia, iar 6% dintre români consideră că aceste măsuri trebuie luate în SUA, în timp ce 8% din europeni au dat un răspuns similar.

Românii au mai multă încredere în Uniunea Europeană, comparativ cu media înregistrată în celelalte state membre. Astfel, 45% din români au declarat că au încredere în UE, iar 43% afirmă că nu au încredere. Rata de încredere în UE în rândul cetăţenilor din celelalte 27 de state membre (inclusiv Croaţia) este de numai 31%, circa 60% din cetăţenii europeni din aceste ţări exprimându-şi deschis neîncrederea în organismul de la Bruxelles.

Nivelul de neîncredere în UE a crescut cu 2% în România faţă de toamna anului trecut şi cu 3% în restul ţărilor membre.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.083 de persoane din România, în perioada 11-21 mai, eşantionul din restul ţărilor UE fiind de 26.605 persoane.

Datele referitoare la România au fost culese de TNS CSOP.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate către Marea Britanie și SUA blocate din cauza pestei porcine

Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe...

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...

Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate către Marea Britanie și SUA blocate din cauza pestei porcine

Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă