Pe lângă lupta cu puterea, din postura de lider al opoziţiei, preşedintele PNL, Crin Antonescu, duce de ceva vreme un război şi cu jurnaliştii. Nu rare sunt atacurile liberalului la adresa presei.
Cel mai recent exemplu este conferinţa de presă de luni, 17 octombrie, când întrebat de un jurnalist dacă este de părere că PC nu trage la aceeaşi cărută, cea a alianţei opoziţiei, Antonescu i-a răspuns acestuia: „Consider ceea ce am spus şi în faţa aleşilor locali, dumneavoastră eraţi pe acolo, noi eram gazde bune, dar vorbeam într-adevăr cu aleşii locali, nu cu dumneavoastră”.
Cu o lună în urmă, când presa dezbătea neînţelegerile dintre liberali şi conservatorii care cereau mai mulţi candidaţi la alegerile locale, Antonescu trimite presa la plimbare, după ce jurnaliştii au cerut lămuriri în ce priveşte relaţia dintre cele două partide. „Nu am nimic de declarat. Nu am convocat nici o conferinţă de presă. Domnul preşedinte Daniel Constantin a spus aici câteva lucruri şi, când avem nevoie, vă căutăm”, le-a spus Antonescu jurnaliştilor pe 16 septembrie.
Şi în luna iunie, Antonescu a criticat dur presa, spunând că există ziarişti „calomniatori”, care „au terminat-o cu jurnalismul”, dar „fac securism în haine de jurnalist”.
„Există unii colegi de-ai dumneavoastră care au terminat-o cu jurnalismul. E un fel de securism în haine de jurnalist. În momentul în care tu, jurnalist, nu ştiu Robert Turcescu, dau un exemplu pe care eu, profesional, l-am simpatizat, când îţi trimite Blejnar pe sub mână datele despre dosarul fiscal secret de altfel, conform legii, al lui Semcu (preşedintele PNL Prahova – n.r.) al lui Antonescu şi tu le iei şi le colportezi pe post… (…) Tapalagă, iarăşi un om tânăr pe care l-am apreciat. (…) Oamenii ăştia s-au transformat din jurnalişti în ce era revista „Săptămâna” înainte de 89. (…) Îmi pare rău, că sunt colegii dumneavoastră, dar ăştia sunt. Calomniatori am zis puţin. Sunt altceva”, declara atunci Crin Antonescu, într-o conferinţă de presă.
Preşedintele PNL nu este primul politician care critică atitudinea unei părţi a presei. Sunt deja celebre ieşirile publice ale preşedintelui Traian Băsescu. Atunci când vine vorba despre presă, acesta nu scapă nicio ocazie de a-i critica pe „moguli” şi pe jurnaliştii care sunt angajaţi la trusturile de presă deţinute de aceştia.
Pe 30 mai, Antonescu se lua din nou de un jurnalist, într-o conferinţă de presă, deranjat fiind de rugămintea acestuia de a comenta mai multe declraţii ale Elenei Udrea şi a lui Adriean Videanu.
„Haideţi să convenim o regulă, noi suntem aici în faţa dumneavostră dispuşi să răspundem la întrebările dumneavoastră. Dacă sunteţi capabili să puneţi nişte întrebări, dumneavoastră, în numele şi pentru cititorii, ascultătorii, telespectatorii pe care îi reprezentanţi, bine. Dacă nu, despre doamna Udrea, domnul Videanu şi alţi astfel de indivizi noi nu suntem dispuşi să facem sesiuni de comentarii nici cu dumneavoastră, nici cu altcineva”, le-a comunicat preşedintele PNL jurnaliştilor.
Pe 1 septembrie, Antonescu a spus, într-o emisiune la Antena 3 că nu trebuie să vedem „regnul jurnalistilor ca o asociatie a Cavalerilor Templieri, cand sunt, de fapt, lachei ai Puterii”.
Prin criticile constante la adresa presei, Crin Antonescu se alătură politicienilor care au făcut din presă un duşman. Unul dintre aceştia este chiar Traian Băsescu.
În 2007, pe când se plimba pe faleza staţiunii Mamaia cu soţia, iar jurnaliştii îl urmăreau, Traian Băsescu li s-a adresat: „Sunteţi de o nesimţire incredibilă. Sunt în timpul meu liber”. Tot în 2007, preşedintele, aflat la cumpărături într-un supermarket, i-a smuls din mână unei jurnaliste telefonul în timp ce aceasta îi adresa mai multe întrebări. „Măi, păsărică, n-ai şi tu treabă azi?”, i-a spus Băsescu jurnalistei. Ulterior, pe telefonul acesteia s-a înregistrat şi conversaţia privată dintre preşedinte şi soţia sa. „Cât era de agresivă ţiganca aia împuţită”, a spus Băsescu despre jurnalistă.
Din primul până în al doilea mandat în fruntea statului, Traian Băsescu nu a scăpat nicio ocazie de a critica mass-media, instituind expresii precum „jurnalişti – tonomat” şi „moguli de presă”, referindu-se astfel la Sorin Ovidiu Vântu, Dinu Patriciu sau Dan Voiculescu.