0.7 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSportCe efecte pot avea amânarea Constituţiei şi a regionalizării

Ce efecte pot avea amânarea Constituţiei şi a regionalizării

„Ele nu sunt în aer, sunt amânate. E o amânare regretabilă. Noi ne-am fi dorit mai devreme să facem aceste lucruri, mai ales regionalizare. “, a afirmat Crin Antonescu.

Liderul liberal a susţinut că USL nu ar fi amânat aceste proiecte dacă nu ar fi apărut decizia Curţii Constituţionale, care accesptă reducerea pragului la referendum de la 50% la 30% abia peste un an de zile.

“Pur şi simplu o Curte Constituţională în care Traian Băsescu are, în continuare, o majoritate a decis în mod aberant că legea referendumului în noua ei formă este constituţională, dar nu se poate aplica decât peste un an. Nu ne putem asigura riscul de a anula aceste proiecte în condiţiile în care 50% plus unu dintre cetăţenii României de pe toată planeta nu s-ar prezenta la vot“, a fost explicaţia lui  Crin Antonescu.

Practic, la ora actuală USL are de îndeplinit o serie de paşi procedurali pentru a realiza cele două obiective. Preşedintele Traian Băsescu a a refuzat să promulge noua lege a referendumului şi a cerut Parlamentului reexaminarea acesteia. USL are o majoritate largă şi va respinge, fără probleme, cererea preşedintelui. De abia atunci, şeful statului este obligat să promulge legea şi din momentul intrării în vigoare va decurge termenul de un an de zile fixat de Curtea Constituţională. Pragul de 30% ar putea fi în vigoare spre sfârşitul anului viitor, ceea ce ar putea duce la suprapunerea referendumului pentru Constituţie cu alegerile prezidenţiale.

În noile condiţii, nu ar fi clar când va intra în vigoare noua Constituţie. Amânarea intrării în vigoare a noii Constituţii, l-ar putea avantaja pe Crin Antonescu candidatul oficial al USL pentru prezidenţiale. Noua Constituţie reduce atribuţiile preşedintelului, în special pe cele privind desemnarea premierului. Rămânarea în vigoare a actualei Constituţii i-ar da posibilitatea preşedintelui să joace un rol important în numirea viitorilor premieri, după modelul Traian Băsescu.

Amânare până în 2020

Pe de altă parte, modificarea Constituţiei este esenţială pentru regionalizare. Noua Constituţie introduce  regiunea pe lista unităţilor administrativ-teritoriale, alături de commune, oraşe şi judeţe.

Ulterior, Parlamentul ar urma să aprobe legea privind regionalizarea, pregătită de vicepremierul Liviu Dragnea.

Ce efecte ar avea amânarea regionalizării? Victor Ponta a declarat, recent, că nu se grăbeşte cu proiectul regionalizării şi că ia în calcul ca regionalizarea să se facă anul viitor, dar aceasta cu riscul să apară astfel “o mică problemă vizavi de modul de organizare a absorbţiei fondurilor europene”.

La rândul său, vicepremierul Liviu Dragnea a explicat de ce România ar trebui să se ggăbească.

 

“Este înaintea urmatorului exerciţiu financiar 2014-2020. Comisia Europeană n-o să spună niciodată, dar este aproape imposibil să mai modifici structura administrativă în interiorul unei perioade de programare, câand tu ai finalizat negocierile cu o structura administrativă.”, a explicat Liviu Dragnea.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

După S.O.S., încă un partid își declară susținerea pentru Călin Georgescu

Preşedintele AUR, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale, a afirmat, luni, că România are ”şansa” unui guvern şi a unui preşedinte suveranist. ”România s-a trezit!...

După S.O.S., încă un partid își declară susținerea pentru Călin Georgescu

Preşedintele AUR, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale, a afirmat, luni, că România are ”şansa” unui guvern şi a unui preşedinte suveranist. ”România s-a trezit!...

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...
Ultima oră
Pe aceeași temă