Ariton, nominalizat la Economie, a fost cercetat pentru lipsă în gestiune când lucra la Petrom
Ion Ariton, nominalizat pentru Ministerul Economiei, este preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, lider al PDL Sibiu şi a fost prefect al judeţului, iar pe vremea când lucra la Petrom Sibiu, a a fost cercetat pentru lipsă în gestiune, dar a fost doar sancţionat administrativ.
Ion Ariton, ales parlamentar în colegiul uninominal 1 din Circumscripţia electorală 34 Sibiu, este preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat.
Ariton s-a născut în 15 februarie 1956, la Piteşti. În perioada 1991-1993 a fost şeful Corpului de Control al prefectului judeţului Sibiu, apoi, până în anul 2003, director la SC Petrom SA, sucursala PECO Sibiu. Între 2003-2004, Ariton a fost director executiv la SC Intermedia Sibiu, iar până în 2005 a fost referent manger financiar la CSU Sibiu-Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
În perioada 1996-2005, Ion Ariton a fost consilier local PD în Sibiu, iar în 2005-2007 a fost prefect al judeţului Sibiu. Ion Ariton a fost demis de Guvernul Tăriceanu în decembrie 2007, a dat în judecată Guvernul şi a câştigat procesul la Curtea de Apel Alba Iulia. El a fost repus în funcţia de prefect în februarie 2009, când deja era parlamentar, şi a avut un termen de 15 zile pentru a opta între cele două funcţii.
Din 2008, Ariton este preşedintele organizaţiei judeţene PDL Sibiu.
Ariton a fost, din anul 1993 până în 2003, pe rând, director comercial şi director general al sucursalei Petrom Sibiu.
Potrivit presei locale, la începutul anului 2002, pe vremea când era director la Petrom Sibiu, Ion Ariton a fost cercetat de procurori şi poliţişti pentru o lipsă în gestiune, estimată inţial la 10 miliarde de lei vechi.
Ancheta a fost declanşată după moartea gestionarului şef de la Petrom Sibiu, iar procurorii au descoperit mai multe nereguli în gestionarea fondurilor companiei.
În urma anchetei s-a stabilit că lipsa era de şapte miliarde de lei vechi, iar Ariton a primit o sancţiune de reducere cu 10 la sută a salariului, însă la finalul cercetărilor anchetatorii au stabilit că nu se impune începerea urmăririi penale.
În 2003, Ariton a plecat de la Petrom şi a fost director la Intermedia, iar în perioada 2005-2007 a fost prefect al Sibiului.
Potrivit preşedintelui organizaţiei municipale a PSD Sibiu, Gheorghe Subitu, în perioada 2002-2003, Ion Ariton a semnat o adeziune la PSD, după care s-a retras din organizaţie.
Conform declaraţiei de avere completate în iunie 2010, Ion Ariton deţine o cotă de parte de 50% dintr-un apartament, o casă de vacanţă şi o casă de locuit în Sibiu, precum şi un autoturism Mercedes cumpărat în anul 2008. De asemenea, Ariton deţine 477.985 de acţiuni la S.C. Carpatica S.A., cu o valoare nominală de 0,9 lei pe acţiune.
Ariton are datorii de 30.000 de euro la două persoane fizice, contractate în anul 2009 şi scadente în 2011.
Ion Ariton a obţinut în ultimul an fiscal venituri de 74.473 lei în calitate de senator şi 3.022 lei în calitate de prefect. De asemenea, soţia sa a obţinut, în calitate de medic de familie, 55.969 de lei.
Boagiu, fost ministru al Integrării, se va afla pentru a doua oară la conducerea Transporturilor
Vicepreşedintele Senatului, Anca Boagiu, nominalizată pentru şefia Transporturilor, s-ar putea afla pentru a doua oară în fruntea acestui minister, după ce a deţinut funcţia în 2000, în Cabinetul Isărescu, în perioada august-decembrie.
Boagiu s-a născut la 30 noiembrie 1968 în Constanţa, este necăsătorită şi are un copil, a absolvit în 1995 Universitatea „Ovidius” – Facultatea de Construcţii – Secţia Hidrotehnică.
Ea afirmă, în CV, că are şapte ani experienţă în colaborarea cu instituţiile financiare internaţionale: Banca Mondială, Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, PHARE şi Fondul Monetar Internaţional.
Boagiu a fost ministru al Transporturilor în perioada iunie – decembrie 2000, iar între august 2005 şi aprilie 2007 a fost ministru al Integrării Europene în Cabinetul Tăriceanu.
Boagiu este vicepreşedinte PDL şi a fost co-preşedinte al Alianţei Dreptate şi Adevar PNL – PD Sector 2 Bucureşti.
Ea a fost, potrivit CV-ului, reprezentant al PD în cadrul Internaţionalei Socialiste.
La capitolul activitate parlamentară şi politică, Boagiu menţionează că a fost membră a Comisiei de Industrii şi Servicii (secretar), membră a Comisiei de Integrare Europeană (secretar şi ulterior vicepreşedinte), coordonator al Subcomisiei pentru Oportunităţi Egale (septembrie 2002-noiembrie 2004).
Ea este vicepreşedinte al Senatului.
Din iunie 2006 este vicepreşedinte al Comisiei de Afaceri Europene a Parlamentului.
Fostul ministrul Integrării are un autoturism Seat.
De asemenea, ea mai declară bijuterii de aur achiziţionate sau moştenite din 1968 până în prezent, tacâmuri, vase, vaze, rame de icoane moştenite în 1995, şi obiecte de artă şi cult din 1995.
Boagiu are o casă în Bucureşti, achiziţionată în 2001 şi un apartament la Constanţa, achiziţionat în 2004.
Vicepreşedintele Senatului are o datorie de 40.000 de euro contractată în 2007 şi scadentă în 2027 la o persoană fizică, precum şi o datorie la Alpha Bank, scadentă în 2038, în valoare de 288.660 lei.
Valeriu Tabără revine la Ministerul Agriculturii, pe care l-a mai condus în Guvernul Văcăroiu
Deputatul PDL Valeriu Tabără, nominalizat pentru a-l înlocui pe Mihail Dumitru în funcţia de ministru al Agriculturii, a mai deţinut acest portofoliu în Guvernul Văcăroiu, între 1994 şi 1996.
Valeriu Tabără are 61 de ani, este căsătorit şi are doi copii.
Tabără s-a născut la 1 iulie 1949 în comuna Salciua din judeţul Alba, este inginer agronom, doctor în agronomie, profesor universitar – titular al disciplinei de Fitotehnie – Plante Tehnice la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara.
Deputatul a fost din 1972 până în 1989 membru al PCR, din 1991 până în 2001 – membru PUNR, partid al cărui preşedinte a fost din 1997. Din 2002, este membru al PDL. Între 1994 şi 1996 a fost ministrul Agriculturii şi Alimentaţiei în Cabinetul Văcăroiu.
Tabără este preşedinte al Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie alimentară şi Servicii specifice din Camera Deputaţilor, a fost parlamantar PUNR şi PDL.
De asemenea, este membru al Asociaţiei „Cultul Eroilor” şi al Asociaţiei Culturale patriotice „Avram Iancu” .
Potrivit CV-ului, Tabără este autor a două soiuri de „cânepă dioică” omologate, Lv110 şi Silvana, şi „autor şi coautor de legi şi a mii de amendamente la legi”.
Tabără vorbeşte franceza „bine”, potrivit CV-ului, şi rusa – „satisfăcător”.
Tabără are două terenuri intravilane în judeţul Timiş, însumând 4.400.
Ioan-Nelu Botiş, noul ministru al Muncii, a fost preşedinte al PSD Bistriţa
Deputatul PDL Ioan-Nelu Botiş, nominalizat pentru portofoliul Muncii, a fost, între 2001 şi 2004, viceprimar al municipiului Bistriţa şi preşedinte al organizaţiei locale a PSD.
Ioan-Nelu Botiş este deputat ales în circumscripţia electorală 6 Bistriţa Năsăud, colegiul uninominal 1. El a a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor.
Botiş a activat în două grupuri parlamentare de prietenie, cu Republica Socialistă Vietman şi cu Africa de Sud, la cel din urmă fiind secretar.
Potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, Botiş a luat cuvântul în plen de 68 de ori, a citit opt declaraţii politice şi a depus alte 32 la secretariatul acestei Camere legislative.
Între anii 1996 şi 2001 Botiş a fost consilier local, între 2001 şi 2004 viceprimar al municipiului Bistriţa şi preşedinte al organizaţiei locale a PSD Bistriţa.
Din 2008 este membru al PDL Bistriţa-Năsăud.
Potrivit declaraţiei de avere postată pe site-ul Camerei Deputaţilor, Botiş are un teren intravilan de 1929 metri pătraţi în judeţul Cluj, o casă de 390 metri pătraţi şi un spaţiu comercial de 836 metri pătraţi, ambele în Bistriţa.
Conform documentului, el are tablouri în valoare de 3000 de euro şi un împrumut bancar de 50.000 euro, contractat în 2006 şi scadent în 2020.
Ioan-Nelu Botiş are 41 de ani, este căsătorit cu Ligia Adina, 37 de ani, inginer, şi are doi băieţi, Răzvan şi Dragoş.
Printre măsurile promovate de democrat-liberal pentru a câştiga un post în Parlament, potrivit programului său legislativ, se numără „creşterea pensiilor până la un prag minim de 850 lei/lună”, dar şi „creşterea graduală (tot a pensiilor- n.r.) astfel încât în 2012 pensia socială să ajungă la 305 EURO/lună”.
Ialomiţianu, propus la Finanţe, partizan al menţinerii locurilor de muncă prin facilităţi fiscale
Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, nominalizat pentru şefia Finanţelor, este economist şi susţine crearea de locuri de muncă sau menţinerea celor existente prin facilităţi fiscale şi accesul la unele resurse financiare, precum şi renunţarea la repartizarea resurselor pe ordonatori de credite.
Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu deţine terenuri şi case în judeţul Braşov, dar nu are credite şi nici vreun cont bancar cu excepţia celui pentru card.
Gheorghe Ialomiţianu s-a născut în comuna Bran din judeţul Braşov la 14 septembrie 1959. Este căsătorit şi are un copil.
Ialomiţianu este licenţiat al Universităţii de Vest din Timişoara şi are un doctorat la Universitatea Babeş-Bolyai. Are de asemenea, potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, mai multe atestate şi certificate de competenţă profesională: carnet de expert contabil; carnet de auditor financiar; atestat din partea Institutului Internaţional de Administraţie Publică din Paris; certificat OECD Viena; atestate din partea Direcţiei de Control Fiscal Est-Franţa şi al Direcţiei de Taxe din Suedia.
În 2006, el a obţinut o diplomă de studii academice postuniversitare din partea SNSPA.
Înainte de Revoluţie, Ialomiţianu a fost, timp de doi ani, economist la Întreprinderea de Scule Râşnov, iar în perioada 1985-1993 a fost profesor la Şcoala Comercială „A. Bârseanu” din Braşov. În 1993 şi-a început cariera universitară ca lector în cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, unde începând din 2008 ocupă funcţia de conferenţiar.
A fost timp de patru ani (1997-2001) director general al D.G.F.P. Braşov, iar apoi, timp de 7 ani, a fost director executiv adjunct în cadrul aceleiaşi instituţii. Este considerat un apropiat al vicepreşedintelui PDL George Scripcaru, potrivit ziarului „Gândul”.
Ialomiţianu deţine şi o avere semnificativă. Astfel, el şi soţia sa, Liliana, au împreună şase terenuri intravilane dintre care două situate chiar în municipiul Braşov. Soţia lui a moştenit, în 2003, un teren de 2.000 de metri pătraţi în Săcele, un altul de 320 de metri pătraţi în Sâmbăta de Sus şi un teren în oraşul Braşov
La rândul său, Gheorghe Ialomiţianu a dobândit un teren în suprafaţă de peste 1.600 de metri pătraţi în Bran, printr-o sentinţă judecătorească din anul 2009. În aceeaşi comună, Bran, Gheorghe Ialomiţianu mai are în proprietate o casă de locuit cu suprafaţa de 102 metri pătraţi, obţinută de asemenea în 2009 prin sentinţă judecătorească. Deputatul PDL mai are un apartament ioar soţia sa are moţtenire, din anul 2003, o casă de locuit în Braş9ov în suprafaţă de 216 metri pătraţi.
Ialomiţianu are de asemenea tablouri în valoare de mai multe zeci de mii de lei semnate de Ilie Boca şi Crăiţă Mândra.
El are un cont bancar – card cu suma de aproximativ 19.000 de lei dar nu are alte conturi sau credite bancare.
Soţia sa, Liliana Ialomiţianu, a obţinut venituri importante din activitatea sa profesională. Ea deţine de altfel mai multe funcţii, fiind salariat al SC Ex-cont Consulting, auditor financiar al SC Proiect Braşov SRL, cenzor la SC Energo SA şi SC Brasiv SRL, auditor intern la SC Comenergo SA şi membru în Consiliul de Administraţie al SC Remat SA Braşov, SC Remat SA Bacău, SC Remat SA Mureş şi SC 3R SA Craiova.
Ialomiţianu are 112 luări de cuvânt în plen în 52 de şedinţe şi a iniţiat 24 de propuneri legislative.
Ialomiţianu are un site care menţionează, la rubrica „proiecte”, „elaborarea unui sistem fiscal şi contabil simplificat pentru întreprinderile mici, care să asigure reducerea poverii administrative, birocraţiei şi evitarea abuzurilor din partea organelor de control” dar şi „modificarea sistemului de alocare a resurselor bugetare atât la nivel naţional cât şi la nivel local prin introducerea finanţării programelor şi renunţarea la repartizarea resurselor pe ordonatori de credite”.
El are ca proiect şi elaborarea unui set de măsuri pentru relansarea economică, oferind un exemplu în acest sens „reducerea blocajului financiar prin compensarea obligaţiilor instituţiilor publice cu impozitele datorate de agenţii economici către bugetul de stat; crearea de locuri de muncă sau menţinerea celor existente prin facilităţi fiscale şi accesul la unele resurse financiare”.
Valerian Vreme, nominalizat la Comunicaţii, a fost, până în 2007, membru al PNL
Deputatul PDL Valerian Vreme, nominalizat pentru portofoliul Comunicaţiilor, a fost membru şi lider al filialei Oneşti a PNL până în ianuarie 2007, când a devenit preşedinte al organizaţiei PDL.
Deputatul Valerian Vreme s-a născut la Dorohoi la 13 iulie 1963, este căsătorit şi are un copil.
A absolvit Facultatea de Electrotehnică, Secţia Automatizări şi Calculatoare din Iaşi iar în 1993 s-a specializat în Franţa, în reţele de calculatoare. În 1995 a făcut cursuri de vară la Oxford iar în anul 2000 a obţinut un certificat în management la Open University of London. Are de asemenea un masterat în administraţie publică la Universitatea din Bacău iar în 2009 a absolvit Colegiul Naţional de Afaceri Interne la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” şi Colegiul Naţional de Apărare de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.
În perioada 1987-1992, a lucrat filialei din Oneşti a IIRUC Bucureşti ca inginer depanator mini şi microcalculatoare. Din 1992 până în 2000 a fost asociat şi director la firma uM-SOFT SRL Oneşti iar apoi administrator al grupului de firme uM-Soft & Microtec Oneşti.
În 1998 a devenit membru al organizaţiei din Oneşti a PNL, partid în cadrul căruia a activat şi a ocupat mai multe funcii până ianuarie 2007, când a devenit preşedinte al PLD Oneşti. Din decembrie 2007 este membru în Biroul Judeţean al PDL Bacău.
În perioada 2004 – 2008 a fost consilier judeţean la Bacău, iar din iunie 2008 a devenit consilier local la Oneşti.
Valerian Vreme are trei terenuri în Oneşti precum şi două apartamente, două spaţii comerciale şi o casă de locuit în acelaşi oraş. Are, de aemenea, un apartament în Bacău.
Are două credite bancare scadente anul acesta.
Sursa biografii: Mediafax