18.1 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSportCe crede Traian Băsescu despre “coloneii” lui Oprea şi numirea la CCR...

Ce crede Traian Băsescu despre “coloneii” lui Oprea şi numirea la CCR a unor judecători de la Curtea Supremă

În ultima perioadă, Curtea Constituţională a fost sesizată des şi pe cele mai diverse teme, de la soarta câinilor vagabonzi, la tăierile de salarii şi de pensii, semn că nevoia de arbitraj rămâne la cote ridicate. Deciziile Curţii au fost însă permanent politizate de reprezentanţii partidelor atunci când soluţiile nu le-au convenit. Într-un interviu acordat RL, preşedintele suspendat, Traian Băsescu, se declară adeptul modificării procedurilor prin care sunt desemnaţi judecătorii Curţii Constituţionale, astfel încât deciziile CCR să nu mai fie criticate că fac jocuri politice. Băsescu critică totodată fenomenul „coloneilor”, sistemul de avansare în grad a unor oameni politici şi jurnalişti, girat de fostul ministru Gabriel Oprea, şi care a pus Armata, ca instituţie, într-o situaţie delicată.

RL: În această perioadă au ieşit la suprafaţă diverse metode prin care instituţii fundamentale ale statului, precum Curtea Constituţională şi Armata, sunt atrase şi utilizate pe post de muniţie în războiul politic. În cazul CCR, vedeţi posibilă, pe viitor, renunţarea la algoritmul actual după care se fac propunerile pentru judecători şi transformarea Curţii într-un for legitimat în primul rând de prestigiul profesional absolut inatacabil al magistratilor săi? Dumneavoastră consideraţi că e nevoie de aşa ceva?

TB: Categoric da. Eu nu vreau să spun că actualii judecători ai Curţii Constituţionale sunt personae a căror onorabilitate poate fi pusă sub semnul întrebării, dar este clar că pe măsură ce se vor înoi mandatele la Curtea Constituţională putem conveni, la nivelul tuturor partidelor, la nivelul tuturor instituţiilor cu responsabilităţi, să numim judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu o reputaţie ireproşabilă. Deşi, acum, în modul cel mai sincer, din punct de vedere al reputaţiei, nu văd ce am putea reproşa judecătorilor actuali ai Curţii Constituţionale. Dar trebuie să scăpăm cumva de ideea de Curte Constituţională politizată. Vă mărturisesc că de multe ori au fost acuzaţi de politizare şi aduceţi-vă aminte de reacţii de-ale mele, de nemulţumire, dar pe urmă, când iei motivarea deciziei, constaţi că totuşi au avut dreptate. În multe situaţii am constatat că au avut dreptate, chiar când am constatat că au avut o abordare care nu era cea pe care o gândeam eu.

Citeşte interviul integral cu Traian Băsescu.

RL: A apărut fenomenul „coloneilor”, un sistem de avansare in grad a unor oameni politici, procurori şi jurnalişti. Curios, însă, este că unii susţin că nu au avut habar de propria avansare; alţii admit că au fost înştiinţaţi, dar mulţi dintre ei nu sunt în stare să ofere argumente temeinice pentru propria avansare. Cum comentaţi ?

TB: Nu ştiu mecanismul sau reglementările după care se fac avansările în rezervă. Ştiu sigur că Ministerul Apărării are un sistem. Eu cred că cei care au ajuns colonei trebuie să aibă măcar o şcoală militară, ceva, sau nişte cursuri.

RL: Mulţi au fost făcuţi în perioada în care se afla Gabriel Oprea la conducerea MApN. Ce calcul şi-a făcut domnul Oprea?

TB: Nu ştiu dacă a avut un calcul.

RL: Dar vi se pare normal ca oameni care au fost avansaţi să nu ştie ceva?

TB: Este mai anormal ca orice şi cred că domnul Gabriel Oprea va putea avea o explicaţie publică. De ce a umplut ţara cu colonei în rezervă?

RL: Aveţi cunoştinţă dacă astfel de avansări au fost făcute şi înaintea lui Gabriel Oprea?

TB: Nu ştiu, dar e un exces ceea ce s-a întâmplat în perioada domnului Oprea. Nu cred că cineva a mai făcut-o până la dânsul.

Cele mai citite

Suspendare drastică pentru fotbalistul care și-a mușcat adversarul de gât!

Atacantul Milutin Osmajic, de la Preston North End, a primit o suspendare de opt meciuri, după ce a mușcat de gât un adversar în...

Cum încearcă Facebook să atragă tinerii adulți

Facebook, una dintre rețelele de socializare, a devenit cunoscută drept platforma părinților și bunicilor, în timp ce tinerii adulți folosesc aplicații foto și video...

Cea mai așteptată funcție pentru Spotify: Offline Backup

Spotify a anunțat lansarea unei funcții noi, numită Offline Backup, disponibilă exclusiv pentru utilizatorii Premium. Offline Backup, funcție nouă pentru Spotify Această funcție le permite utilizatorilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă