Ioan Botiş are mari şanse să fie găsit nevinovat de conflict de interese, chiar dacă ministerul condus de el a dat undă verde finanţării din fonduri europene a unei o asociaţii la care lucrează soţia sa şi care are sediul într-un imobil aflat în proprietatea acesteia.
ANI a început o anchetă după ce în presă a apărut informaţia că într-un imobil deţinut de soţia ministrului Botiş îşi are sediul Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa, organizaţie care derulează un proiect european în valoare de 2,13 milioane de lei. Pentru a primi această finanţare, asociaţia bistriţeană a primit aviz favorabil chiar de la un organism aflat în subordinea Ministerului Muncii. Mai mult decât atât, soţia ministrului Botiş este angajată, în calitate de consilier, la respectiva organizaţie neguvernamentală.
Ce urmăreşte ancheta ANI
ANI l-ar putea incrimina legal pe ministrul Muncii în afacerea cu bani europeni dacă ar descoperi măcar o factură la utilităţi sau pentru renovarea locuinţei pe care Ioan Botiş a pus-o la dispoziţie asociaţiei din Bistriţa. „Conflictul de interese al ministrului Muncii în această speţă poate fi demonstrat legal doar dacă inspectorii ANI vor găsi o chitanţă la gaze, lumină, întreţinere sau o factură de renovare a locuinţei pe care Ioan Botiş a pus-o la dispoziţia acelei asociaţii, iar factura e achitată din bani europeni. În acest fel, poate fi demonstrat faptul că familia ministrului Muncii a beneficiat direct de banii din acel proiect european. Faptul că soţia sa este consilier în cadrul acestui proiect nu o transformă în beneficiar direct, ci într-unul indirect. Restul speţei ţine de moralitate, nu de fapte care încalcă legile în vigoare”, a declarat pentru România Liberă un reprezentant al ANI.
Din punct de vedere al legislaţiei ANI, ministrul Muncii nu avea obligativitatea să-şi reînnoiasProxy-Connection: keep-alive
Cache-Control: max-age=0
C4