21.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSportCe a discutat Victor Ponta cu secretarul general al NATO

Ce a discutat Victor Ponta cu secretarul general al NATO

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit, vineri, cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, aflat în vizită oficială în România. Cu ocazia întrevederii, cei doi oficiali au discutat despre situaţia de securitate din imediata vecinătate a României, precum şi alte subiecte principale aflate pe agenda NATO, inclusiv în perspectiva Summit-ului din Marea Britanie, din septembrie 2014. 

Cu acest prilej, prim-ministrul Victor Ponta a evidenţiat preocuparea României faţă de evoluţiile de securitate de dată recentă din sud-estul Ucrainei, arătând că acestea au un efect profund destabilizator asupra securităţii euro-atlantice şi a statelor partenere din regiune, în special a Republicii Moldova.

Şeful Executivului român a apreciat eforturile NATO de reasigurare a Aliaţilor estici, inclusiv România, şi a subliniat susţinerea fermă din partea României pentru ca Summit-ul din septembrie să contribuie la consolidarea atât a relaţiei transatlantice, cât şi a dimensiunii apărării colective, cu un accent aparte în ceea ce priveşte asigurarea securităţii vecinătăţii estice a NATO, în zona Mării Negre, inclusiv prin măsuri pe termen lung la nivel Aliat. 

Victor Ponta a evidenţiat, totodată, contribuţia concretă a României la demersurile Aliate în contextul situaţiei de securitate din Ucraina, accentuând inclusiv determinarea ţării noastre de a spori resursele financiare alocate pentru bugetul apărării în 2014, astfel încât, la orizontul anului 2017, acesta să atingă nivelul de 2% din PIB, potrivit standardelor NATO.

Referindu-se la necesitatea aprofundării relaţiilor NATO cu statele partenere din vecinătatea estică, şeful executivului român a pledat pentru creşterea asistenţei Alianţei, inclusiv în sprijinul consolidării capacităţilor de apărare a acestora, reiterând că aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale partenerilor estici, liber exprimate, trebuie în continuare încurajate. Cu privire la politica NATO a uşilor deschise, a susţinut necesitatea ca Alianţa să ofere în etapa următoare tot sprijinul necesar statelor aspirante, astfel încât să poată fi obţinute progrese concrete la Summit-ul NATO din Marea Britanie.

Pe palierul riscurilor emergente, şeful Executivului român a evidenţiat că lucrările privind amplasarea sistemului antirachetă la Baza de la Deveselu se derulează conform calendarului convenit şi a punctat susţinerea ţării noastre pentru adoptarea unei politici consolidate a NATO de combatere a ameninţărilor cibernetice.

Referitor la Afganistan, Prim-ministrul Victor Ponta a subliniat că România va continua să-şi îndeplinească angajamentele, fiind dispusă să contribuie inclusiv la misiunea Resolute Support, în condiţiile asigurării bazei legale pentru viitoarea prezenţă NATO în Afganistan.

Premierul Victor Ponta a declarat, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, că România a fost felicitată pentru alocările suplimentare în domeniul apărări şi că ţara noastră nu se află în niciun fel de pericol atâta timp cât este memrbă NATO.

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Cine sunt judecătorii care au votat împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a acceptat o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, hotărârea fiind definitivă și eliminând-o astfel din cursa...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă