UPDATE CCR se pronunţă pe puncte pentru că USL nu a precizat concret încălcările Constituţiei
1. Asumarea iniţiativei unor măsuri economice poate fi o încercare de diminuare a rolului premierului
2. Preşedintele a respectat independenţa justiţiei
3. Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere
4. Preşedintele nu a adus atingere independenţei judecătorilor de la CCR
5. Faptele imputate preşedintelui sunt conflicte de natură politică
6. Nu mai e relevant faptul că Băsescu a refuzat să numească un premier de la USL
7. Măsurile privind reducerile pensiilor şi salariilor nu sunt neconstituţionale
UPDATE. Judecătorii Curţii Constituţionale, cărora li s-a solicitat de către Parlament avizul asupra cererii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, s-au întrunit, vineri dimineaţă, în şedinţă, potriivt Mediafax.
Plenul reunit al Parlamentului a votat, joi, ca avizul consultativ al Curţii Constituţionale privind cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu să fie transmis Parlamentului până vineri, la ora 12.00.
Şedinţa Curţii Constituţionale nu este publică.
Solicitarea USL privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu a fost citită joi în plenul Parlamentului. Preşedintele Băsescu a fost prezent la şedinţa Camerelor, susţinându-şi punctul de vedere, el urmând să revină în plen vineri, la dezbaterile asupra cererii de suspendare.
Propunerea privind termenul până la care Curtea Constituţională să dea avizul pe cererea de suspendare a fost votată de plenul reunit cu 221 de voturi „pentru” şi 8 abţineri.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi, că şedinţa plenului reunit pentru dezbaterea şi votul asupra cerererii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu va avea loc, vineri, la ora 17.00, „cu tot cu avizul” CC.
„Nu e vorba în vreun fel din partea noastră de a constrânge sau de a impune CC. Aşa este prevederea legală ca noi să cerem un termen. Curtea Constituţională, care cunoaşte Regulamentul, a luat act de acest lucru şi în mod absolut normal şi-a fixat această şedinţă mâine la ora 9.00, ceea ce înseamnă în timp util. Sunt convins că toate aceste proceduri vor fi parcurse şi de către noi, după cum aţi văzut şi de către Curte, în modul cel mai legal şi mai constituţional. La orele 17,00 mâine (vineri – nr), sperăm cu avizul Curţii cu tot, să vă putem oferi şedinţa cu dezbateri”, a arătat preşedintele Senatului.
Judecătorii Curţii Constituţionale a României se vor reuni vineri dimineaţă, la ora 9,00, pentru a discuta cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, potrivit Agerpres.
CCR trebuie să dea avizul consultativ în procedura de suspendare a şefului statului.
Potrivit art. 42, alineat 1 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, ‘CCR dă aviz consultativ pentru propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui României’.
Preşedintele Curţii Constituţionale, primind cererea de avizare, va desemna un judecător-raportor (art. 42, alineat 3).
Avizul cu privire la suspendarea din funcţie a preşedintelui României se emite de Curtea Constituţională în urma dezbaterii propunerii de suspendare şi a dovezilor prezentate.
Preşedintelui României i se va aduce la cunoştinţă data fixată pentru dezbatere pentru ca acesta să poată da explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
Avizul Curţii Constituţionale se comunică preşedinţilor celor două Camere şi preşedintelui României (art. 43, alineatele 1-3). Plenul reunit al Parlamentului, întrunit în sesiune extraordinară, a decis joi că avizul consultativ privind cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu trebuie să fie dat până vineri, la ora 12,00.
Decizia a fost luată cu 221 de voturi ”pentru”, niciun vot ”împotrivă” şi opt abţineri.
Propunerea ca CCR să se pronunţe pe solicitarea de suspendare a şefului statului până vineri, la ora 12,00, a fost formulată de viceliderul PNL Eugen Nicolăescu. Democrat-liberalii au criticat această propunere.
Preşedintele Senatului, liberalul Crin Antonescu, a declarat că şedinţa fixată de Curtea Constituţională pentru vineri, la ora 9,00, este stabilită în timp util, urmând ca plenul reunit la Parlamentului să se întrunească la ora 17,00 pentru votul pe propunerea de suspendare a preşedintelui.
Crin Antonescu a dat asigurări că vor fi respectate toate procedurile constituţionale, fără niciun fel de abateri, inclusiv în cazul în care va fi suspendat preşedintele, iar interimatul funcţiei va fi validat tot de către CCR.
Cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu a fost prezentată joi în plenul Parlamentului, la şedinţă fiind prezent şi şeful statului. De altfel, Traian Băsescu a anunţat că ar dori să participe şi la şedinţa legislativului de vineri în care se va dezbate suspendarea.
Traian Băsescu se confruntă pentru a doua oară cu un vot, în Parlament, de suspendare a sa din funcţie, după cel din 19 aprilie 2007. Decizia de atunci a Legislativului, luată cu 322 de voturi „pentru” şi 108 „împotrivă” din cei 430 de parlamentari prezenţi, a condus pentru prima dată în istoria post-decembristă la organizarea unui referendum prin care cetăţenii cu drept de vot au fost chemaţi la urne să se pronunţe dacă îl mai doresc preşedinte pe Traian Băsescu.
Atunci, preşedintele Băsescu nu a fost prezent în plenul Parlamentului la prezentarea şi dezbaterea cererii de suspendare.