1.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSportCazul Șova: Ponta dă ultimatum procurorilor

Cazul Șova: Ponta dă ultimatum procurorilor

Grație colegilor de la putere și a liberalilor care au absentat la ședința de marți seară, Dan Șova a scăpat, a doua oară, de o eventuală reținere și arestare preventivă. Întrebat despre deznodământul din Senat, premierul Ponta s-a simțit dator să mai lanseze câteva atacuri înspre procurori și CSM.

La al doilea vot asupra cererii DNA, dat la mai bine de două luni după primul, 66 de senatori au aprobat solicitarea procurorilor, iar 72 s-au opus, două voturi fiind anulate. Dacă ne uităm că pe 25 martie s-au ­înregistrat 79 de voturi „pentru“, 67 „împotrivă“ și au fost ­anulate cinci, rezultă că puterea a reușit să-și mobilizeze mult mai bine senatorii, prinzând opoziția pe picior greșit. O explicație ar fi că de abia după prânz s-a știut, marți, în Senat, ca urmare a ședinței Biroului Permanent, că pe ordinea de zi a plenului va fi introdus un nou vot la cererea DNA.

Pe lista absenților s-au găsit 10 liberali (printre care Crin Antonescu, Anca Boagiu, Cristian Bodea și Gigi Chiru), doi membri ai partidului lui Mircea Geoană și trei reprezentanți ai UDMR.

Potrivit co-președintelui PNL Vasile Blaga, dintre toți absenții, doar Anca Boagiu ar avea un motiv întemeiat, participând la o reuniune a Partidului Popular ­European. „În rest, nu există nici un fel de motivare și ­lucrul ăsta îl vom discuta foarte serios“, a declarat Blaga la RFI.

Despre probe, trimitere în judecată și PNL

Întrebat despre respingerea în Senat a cererii DNA care-l vizea­ză pe prietenul său, premierul Ponta nu doar că nu a oferit expli­cații pentru votul colegi­lor (reamintim, în ianuarie 2015, declara că „PSD va vota de fiecare dată pentru îndeplinirea solicitărilor Justiției“), dar a lansat noi atacuri la adresa magistraților, chiar și un ultima­tum pentru procurori. „Dacă Parchetul, procurorul, are pro­be, îl trimite azi în judecată şi jude­cătorii se pronunţă. Dacă nu are probe, înseamnă că a fost o înţelegere între procuror şi pene­lişti să facă circ“, a declarat Ponta.

Tot premierul a profitat de oca­zie pentru a face referire, din nou, la judecătorul Cristi Danileț, membru al CSM, care a criticat printr-o scrisoare deschisă cererea lui Călin Popescu Tăriceanu de demitere a Laurei Codruța Kövesi și a Liviei Stanciu. „Numai Danileţ are voie să comenteze cazuri aflate pe rol. Nu, domnule, că am o mare problemă, ca orice cetăţean din această ţară: sunt câţiva deştepţi care au voie orice, gen Danileţ, că el e în gaşcă, acolo, cu sistemul, şi toţi ceilalţi suntem proşti, nu avem voie să comentăm“, a susținut premierul.

Reamintim că, marți, acesta a fost reclamat, din nou, la Inspecția Judiciară pentru declarațiile de luni seară, de la RTV, referitoare la condamnarea lui Liviu Dragnea și la cazul Dan Șova.

Reacție prezidențială pe Facebook

În stilul deja obișnuit, președintele Klaus Iohannis s-a mulțumit să comenteze pe Facebook decizia Senatului de a face scut în continuare în jurul social-democratului autosuspendat din conducerea partidului. „Constat, din păcate, că prin votul dat astăzi în Senat, Parlamentul perseverează în a obstrucționa procesele din justiție, apelând la tertipuri procedurale. Atunci când este vorba de statul de drept, este din ce în ce mai greu de lucrat cu acest Parlament și această majoritate“, se arată în mesajul prezidențial de pe rețeaua de socializare.

De remarcat că Administrația Prezidențială nici măcar nu a emis un comunicat de presă, dacă de declarații la Palatul Cotroceni se pune, oricum, pro­blema din ce în ce mai rar. De altfel, președintele Iohannis nu a avut vreo reacție nici în privința atacurilor extrem de dure lansate de premier la adresa magistraților. Ieri, șeful statului a ajuns la Neptun, în prima vizită pe litoral de la alegerea în funcție.

În schimb, mai multe organi­zații nonguvernamentale au criticat, ieri, atât decizia Senatului, cât și „avalanșa“ de proiecte de modificare a Codurilor penale și a legislației anticorupție.  

„Este dreptul parlamentarilor de a face contestaţie la Curtea Constituțională dacă consideră (…) Din păcate, sunt în faţa unei constatări amare, triste. PNL a devenit un partid bolşevic, pentru care drepturile şi libertăţile individuale nu valorează mare lucru, dar în schimb văd că apreciază foarte mult cătuşele.“ Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului

Cele mai citite

Tensiuni între Colegiul Medicilor și CNAS: Actele adiționale pentru 2025, sub semnul întrebării

Medicii cer publicarea bugetului pentru anul viitor și asigurarea unor negocieri transparente Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis o solicitare oficială către Casa Națională...

Noul lider al Siriei promite centralizarea armamentului sub controlul statului

Ahmed al-Shareh, noul lider al Siriei, a anunțat că toate armele din țară vor fi plasate sub controlul statului, marcând un pas semnificativ în...

Crin Antonescu: Portretul fostului lider PNL susținut pentru președinția României

Crin Antonescu, născut pe 21 septembrie 1959 în Tulcea, și-a început cariera ca profesor de istorie și muzeograf înainte de a intra pe scena...
Ultima oră
Pe aceeași temă