-1.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSportCazanciuc: Dacă o lege nu prevede o sancțiune, aplicarea ei este dificilă

Cazanciuc: Dacă o lege nu prevede o sancțiune, aplicarea ei este dificilă

România nu a dus lipsă de legi, ci de instituţii puternice, care să le aplice pentru toţi, "fără părtinire, fără imunităţi", a declarat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, marţi, la prezentarea bilanţului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru anul 2014.

"A existat un trend ascendent în ceea ce priveşte numărul dosarelor de corupţie la nivel înalt soluţionate, dar şi creşterea numărului persoanelor condamnate definitiv. Şi mai important, combaterea corupţiei din cadrul instituţiilor de aplicare a legii a continuat să fie o constantă a activităţii DNA, iar acest lucru trebuie continuat. Respectarea legii este un principiu. Din păcate, realitatea ne-a arătat că dacă o lege nu prevede şi o sancţiune, aplicarea ei poate fi uneori dificilă. România nu a dus lipsă de legi, ci de instituţii puternice, care să le aplice pentru toţi, fără părtinire, fără imunităţi", a spus Robert Cazanciuc.

Citește și: VIDEO. UPDATE. Bilanț DNA 2014: Dosarele depășesc 2 MILIARDE de euro. Peste 1100 de condamnări definitive

Ministrul Justiţiei a adăugat că procesul de combatere a corupţiei trebuie să se axeze pe cel puţin două componente: conştientizarea rigorilor legii şi recuperarea prejudiciilor.

"Conştientizarea rigorilor legii este cea mai bună cale de a proteja interesele societăţii, pentru că fiecare cetăţean trebuie să ştie că nimeni nu rămâne nepedepsit în cazul în care a comis o infracţiune. (…) În ceea ce priveşte conştientizarea rigorilor legii, România a înregistrat cele mai importante progrese. Dezvoltarea instituţiilor de aplicare a legii, independenţa magistraţilor, asigurarea unui cadru normativ stabil anticorupţie, alocarea resurselor financiare necesare au produs deja consecinţe pozitive la nivelul societăţii. Din păcate, la cel de-al doilea nivel, cel al recuperării prejudiciilor, nu stăm încă la fel de bine. Neadecvarea mecanismelor de descoperire a banilor produşi prin comiterea unor infracţiuni nu înseamnă doar privarea statului de sume importante, ci, mult mai grav, chiar încurajarea producerii de noi infracţiuni", a spus Cazanciuc.

În anul 2014  s-a remarcat o creştere semnificativă a eficienţei în combaterea corupţiei şi s-au înregistrat o serie de premiere de la înfiinţarea DNA: cele mai multe dosare penale înregistrate, cele mai multe dosare de soluţionat, cele mai multe dosare soluţionate, cele mai multe rechizitorii, cele mai multe condamnări în dosarele instrumentate și ceei mai mulţi demnitari de rang înalt investigaţi, a arătat șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...
Ultima oră
Pe aceeași temă