5 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSportCat va ceda Basescu pentru a obtine sustinerea PNL

Cat va ceda Basescu pentru a obtine sustinerea PNL

» Comitetul Executiv PNL (conducerea extinsa) va decide astazi daca partidul va incepe negocierile cu tabara lui Traian Basescu pentru formarea unui guvern PNL-PDL.

» Succesul unor astfel de discutii depinde in mare masura de intransigenta negociatorilor. Crin Antonescu vrea premier liberal. PDL respinge deocamdata ideea.

Vicepresedintele liberal Relu Fenechiu spune ca membrii Comitetului Executiv al PNL vor mandata astazi o echipa de lideri ai partidului, in frunte cu presedintele Crin Antonescu, sa negocieze intrarea la guvernare alaturi de PDL. "Vom vedea care vor fi conditiile in care vom negocia", a declarat Relu Fenechiu pentru Romania libera.
Ideea constituirii unei echipe de negociatori pare sa fie solutia amiabila dupa un schimb de replici dure intre liderul Crin Antonescu si fostul premier si presedinte al PNL Calin Popescu Tariceanu. La sedinta Biroului Permanent de luni (conducerea restransa), acesta si-a informat colegii ca Traian Basescu i-a telefonat ca sa-i vorbeasca despre constituirea unui guvern de dreapta. Potrivit unor surse citate de Mediafax, Tariceanu ar fi spus: "M-a sunat Traian Basescu si mi-a propus un guvern PNL-PDL. Ar trebui sa luam  in considerare acest lucru, e cel mai bine pentru noi sa contribuim la guvernarea Romaniei".

 

Informatia a fost prost primita de Crin Antonescu. "Eu sunt presedintele PNL si eu iau decizii impreuna cu Biroul Permanent Central. Nu vreau sa predau partidul lui Traian Basescu. Daca vrei sa predai partidul PD-ului, esti liber sa te duci tu la PD", ar fi replicat fostul candidat la presedintie. Liderul PNL, Crin Antonescu, se afla insa sub presiunea primarilor si liderilor judeteni PNL, care isi doresc in majoritate intrarea la guvernare si, implicit, indeamna la moderatie. Or, punctul lor de vedere a fost exprimat tot de Calin Popescu Tariceanu, care a pledat pentru o solutie in care nu ura fata de Traian Basescu sa tina capul de afis. Asa se face ca liderul PNL, Crin Antonescu, si-a nuantat ieri pozitia, enuntand posibilitatea intrarii la guvernare alaturi de PDL, dar accentuand ca prima conditie ca liberalii sa intre la guvernare ar fi desemnarea unui premier PNL. "Premierul liberal – singurul context in care s-ar putea deschide discutia cu PDL", a spus Antonescu.

 

Aceasta varianta de intrare la guvernare a fost insusita rapid de o serie de filiale liberale din tara, nehotarate cu o zi inainte. Vicepresedintele PNL Mures, Akos Mora, a spus ca partidul sau trebuie sa accepte guvernarea daca i se ofera functia de prim-ministru. La randul sau, liderul liberalilor de la Cluj, Marius Nicoara, crede ca un prim-ministru PNL reprezinta o garantie de buna colaborare cu PDL.
In PNL exista, pe de alta parte, si pozitii mai flexibile. Vicepresedintele Teodor Melescanu a afirmat ca PNL ar trebui sa poarte negocieri serioase cu toate partidele, fara a impune conditii pentru inceperea dialogului. Vicepresedintele Dan Radu Rusanu a spus ca nu trebuie sa se excluda "nici o discutie din start". Chiar seful  campaniei prezidentiale a PNL, Romeo Stavarache, si-a schimbat radical orientarea anti-Basescu. "Daca Basescu va veni cu o oferta clara, sunt convins ca poate fi discutata si acceptata.

 

Conditiile sunt foarte clare: din punctul meu de vedere, conditiile sunt aceleasi pe care PNL le-a avut intotdeauna – programul de guvernare sa fie liberal, iar principiile liberale sa fie respectate", a subliniat Stavarache. Cu o zi inainte, Stavarache declarase ca exclude o colaborare cu PDL. In schimb, senatorul Puiu Hasotti s-a dovedit consecvent, spunand ca PNL nu poate avea incredere intr-o colaborare cu Traian Basescu. El a subliniat insa ca va vota "orice guvern PDL care va veni in Parlament pentru validare", pentru ca "avem nevoie urgent de buget si de alte legi importante".

Pe de alta parte insa, unii lideri liberali din judete cred ca ramanerea in opozitie ar putea duce la destructurarea partidului. "Daca refuzam intrarea la guvernare asa cum vrea Antonescu, s-ar putea sa asistam la o destructurare masiva a partidului. Exista o mare presiune din randul alesilor pentru a intra la guvernare sau a ne pozitiona in apropierea acesteia", a spus, de pilda, vicepresedintele filialei Olt, Cristian Bircea.

Blaga: "Prim-ministrul va fi de la PDL"
Democrat-liberalii nici nu vor sa auda de cedarea postului de premier liberalilor. "Categoric primul-ministru va fi de la PDL. Nici nu incape vorba sa-l cedam (n.red. – postul)", a declarat pentru Romania libera Vasile Blaga, secretarul general al PDL. La randul lui, Radu Berceanu a comentat ironic pretentia lui Crin Antonescu de a participa la o guvernare cu PDL numai in cazul in care PNL ar da premierul. "Dar e un candidat de prim-ministru liberal, Negoita. Este liberal", a afirmat Berceanu, explicand ca primarul sectorului 3 din Capitala a inceput cariera politica in partidul liberal al defunctului Niculae Cerveni. "Asta-i Romania bunului-simt: cand pierzi ceri mai mult decat ai fi cerut daca ai fi castigat", a continuat Berceanu. La randul lui, presedintele democrat-liberal, Emil Boc, a reiterat ca prima optiune a partidului sau, dar nu si ultima, este un guvern de dreapta.

 

"Trebuie sa tinem cont de ceea ce romanii au votat si in noiembrie 2008, si la alegerile prezidentiale, iar optiunea romanilor de la alegeri trebuie sa dea intaietate partidului care are majoritatea relativa in Parlament", a declarat Boc. El a mentionat ca nu este vorba, in privinta unui premier, despre persoane, ci despre un proiect politic asumat de partidul care are legitimitatea democratica sa poata aplica ceea ce romanii au votat. In plus, surse din PDL au negat zvonurile care au circulat ieri underground, potrivit carora Traian Basescu i-ar fi oferit lui Calin Popescu Tariceanu sefia guvernului in schimbul refacerii Aliantei D.A. "E o prostie", comenteaza sursele citate.

Maghiarii, gata din nou de guvernare
Pentru moment, pedelistii prefera negocierile subterane cu "aripa Tariceanu", incercand pe aceasta filiera sa convinga PNL fie sa se alature la guvernare, fie sa sprijine in Parlament un guvern minoritar. La nivel declarativ insa, democrat-liberalii sustin ca negocierile sunt in stand-by pana la limpezirea situatiei politice, respectiv pana la validarea rezultatului alegerilor. "Mai e si maine o zi. Eu sunt convins ca PNL va intelege ca trebuie sa faca ce cere electoratul. (…) Ii asteptam sa vina", a spus Gheorghe Flutur, vicepresedinte al PDL. In plus, sursele citate sustin ca "tevatura" pe care o face Mircea Geoana in jurul ideii de fraudare a alegerilor avantajeaza PDL.

"Ne da timp sa discutam si sa facem toate calculele. PSD se discrediteaza, ceea ce e bine pentru noi, ca ii determina pe liberali si pe unguri sa vina la noi", mai spun sursele citate. Cum era de asteptat, udemereistii sunt dispusi sa intre la guvernare alaturi de PDL, chiar daca pana mai ieri erau trup si suflet pentru majoritatea cu PSD. Liderul UDMR, Marko Bela, s-a intalnit aseara la Palatul Victoria cu Emil Boc pentru a stabili principiile unui acord de intrare la putere alaturi de PNL.

Cele mai citite

Kate Middleton a împlinit 43 de ani. Gest rar făcut de Prințul William

Kate Middleton a împlinit 43 de ani, iar Prințul William a făcut un gest rar, făcând public o declarație de iubire printr-un mesaj personal...

Celebritățile pierd case și fug, în timp ce incendiile din Los Angeles se răspândesc

Jamie Lee Curtis, Mandy Moore, Maria Shriver și alte celebrități s-au numărat printre cele peste 100.000 de persoane forțate să-și evacueze casele O casă aparținând...

Premierul slovac Robert Fico avertizează: „Slovacia ar putea opri ajutorul pentru Ucraina”

Slovacia analizează posibile măsuri împotriva Ucrainei, inclusiv oprirea ajutorului umanitar și livrărilor de energie, dacă nu se găsește o soluție pentru tranzitul gazului rusesc...
Ultima oră
Pe aceeași temă