Un post de vicepremier fara portofoliu, 15 ministere, cinci independenti (unii proveniti de la PSD si PNL) si doua nominalizari de ultim moment: Mihail Dumitru (Agricultura) si Daniel Funeriu (Educatie). Acestea au fost surprizele anuntate de prim-ministrul desemnat, Emil Boc, care a finalizat ieri lista Cabinetului si a trimis-o Parlamentului. Audierile ministrilor vor incepe cat mai curand posibil, eventual chiar astazi, astfel incat Guvernul sa poata fi investit pana pe 23 decembrie, asa cum a anuntat public Traian Basescu. UDMR este nemultumita de ministerele pe care le-a primit, desi printre acestea se numara si cel al Culturii, si isi face planuri pentru a ocupa cat mai multe posturi in esalonul doi al Executivului.
Marko Bela sustine ca secretarii de stat vor fi impartiti conform ponderii fiecarei formatiuni in coalitie, dar UDMR isi doreste sa obtina reprezentanti in toate portofoliile, in special in Ministerul Educatiei. In ceea ce priveste culoarea politica, ministerele vor fi "mixte". Emil Boc si Marko Bela au semnat protocolul de colaborare valabil pana in 2012. Acesta contine in mare prevederi cuprinse si in programul de guvernare, precum: mentinerea nivelului cotei unice si a TVA, continuarea reformei constitutionale in sensul rezultat din referendumul din 22 noiembrie (Parlament unicameral si reducerea numarului de alesi), dar si largirea cadrului minoritatilor nationale. Pe de alta parte, in programul de guvernare a fost inclusa o crestere economica pentru 2010 de 1,3% fata de 0,5% cat era prevazut pana acum.
Audierile ministrilor cabinetului Boc III vor incepe cat mai curand posibil, eventual chiar astazi, astfel incat Guvernul sa poata fi investit pe 23 decembrie, asa cum a anuntat presedintele Traian Basescu. Saptamana viitoare, in prima sedinta de guvern, urmeaza sa fie aprobat bugetul de stat pe 2010.
Boc vrea crestere economica de 1,3% in 2010
Executivul PDL-UDMR isi stabileste ca obiectiv pentru 2010 o crestere economica de 1,3% si un deficit bugetar de 5,9%. "Primele sase luni ale anului viitor vor fi dificile, dar speram ca la sfarsitul anului sa putem vorbi de o crestere economica consistenta", a spus Emil Boc. Ca si in 2009, Guvernul si-a propus ca 20% din buget sa fie alocat pentru sustinerea investitiilor publice. Premierul desemnat a mai spus ca bugetul pentru 2010 va fi aprobat de Guvern saptamana viitoare, iar de Parlament in sesiune extraordinara in prima jumatate a lunii ianuarie, pentru a respecta intelegerile cu institutiile financiare internationale. De asemenea, mentinerea cotei unice de impozitare la 16% si a TVA la 19%, restructurarea aparatului administrativ si aplicarea rezultatului referendumului privind Parlamentul unicameral sunt masuri incluse in programul de guvernare al viitorului Cabinet.
UDMR, nemultumita de ce a primit
Protocolul de colaborare dintre UDMR si PDL este valabil pana in 2012, porneste de la premisa ca cele doua formatiuni sunt membre ale aceleiasi familii politice europene (PPE) si contine, in mare, prevederi cuprinse si in programul de guvernare. Printre acestea se numara si largirea sferei drepturilor minoritatilor nationale. Intrebat cum va fi indeplinit acest punct, premierul Emil Boc a explicat ca se va pregati o lege in acest sens, "care vizeaza minoritatile nationale dupa cadrele Constitutiei si ale Comisiei de la Venetia". Protocolului de colaborare ii va fi anexat si un regulament de functionare a coalitiei. Forul de decizie al acesteia va fi format din sapte membri din partea fiecarui partid, iar in cazuri de urgenta, deciziile vor fi luate de liderii PDL si UDMR, a explicat Kelemen Hunor, presedintele executiv al Uniunii.
Pe de alta parte, desi si-a luat deja in primire biroul de vicepremier de la Palatul Victoria, Marko Bela nu este intrutotul multumit de rezultatele negocierilor cu PDL. Referindu-se la portofoliile primite de formatiunea sa, el a declarat ca "dracul se ascunde in detalii". La randul sau, senatorul Gyorgy Frunda s-a intrebat de ce maghiarii nu au acces la functii din fruntea serviciilor secrete, MApN sau MAE. Maghiarii ar fi dorit sa preia Ministerul Dezvoltarii, pe care l-au mai condus. In acelasi timp, ei si-au exprimat, prin vocea lui Frunda, nedumerirea legata de dezacordul unora dintre pedelisti (printre care vicepresedintele Cezar Preda) de a ceda Uniunii Ministerul Culturii. Peste weekend insa spiritele s-au calmat, mai ales ca Emil Boc si Marko Bela au avut o intalnire, la Cotroceni, cu presedintele Basescu, in cadrul careia au discutat despre investirea noului Cabinet.
Ministri de weekend
Doi dintre ministrii propusi de Emil Boc pentru a face parte din noul Executiv s-au retras inainte ca lista sa devina finala. Catalin Croitoru a renuntat ieri la sefia Ministerului Educatiei. Potrivit unor surse sindicale citate de Newsin, acest fapt s-ar fi datorat bugetului estimat pentru 2010 (mai mic decat cel de anul acesta), care l-ar fi impiedicat pe Croitoru sa-si puna in aplicare proiectele. Potrivit surselor citate, deputatul PDL (fost lider de sindicat FEN) ar fi luat decizia retragerii in urma discutiilor care au avut loc sambata, la Palatul Victoria, pe tema constructiei bugetului de stat pe 2010. Premierul desemnat Emil Boc a afirmat insa ca motivele invocate de Croitoru au fost "personale". Deputatul PDL nu a facut nici un comentariu pe aceasta tema. Nominalizarea lui Catalin Croitoru in fruntea Educatiei a fost aprobata vineri la limita (34 de voturi "pentru" si 32 "impotriva") de Colegiul Director al PDL.
Numele sau a aparut in mod surprinzator pe lista cu propuneri, in conditiile in care era dat ca favorit fostul europarlamentar, Daniel Funeriu. Acesta nu s-a regasit printre cei supusi votului Colegiului Director insa, ieri, dupa retragerea lui Croitoru, a reaparut in echipa lui Boc. Tot in weekend a spus "pas" invitatiei de a face parte din Guvern si Orest Onofrei, nominalizat pentru Ministerul Agriculturii. Validat si el de conducerea partidului, senatorul PDL de Suceava a renuntat, dupa ce mass-media a repus pe tapet un accident rutier in care el a fost implicat si in urma caruia a murit un copil. "Se creeaza o problema publica si nu doresc sa pun in situatii dificile nici premierul, si nici pe presedinte. Suntem intr-o situatie dificila, iar in conditiile in care detii o functie de o asemenea importanta trebuie sa faci ceva, si nu sa dai explicatii", a declarat Onofrei, mentionand ca, in acest caz, a fost achitat. Astfel, cu cateva ore inaintea anuntarii listei finale a componentei Guvernului, portofoliul Agriculturii nu avea un titular.
Deputatul PDL Valeriu Tabara si independentul Mihail Dumitru, expert la Comisia Europeana, erau candidatii vehiculati pentru acest post. Ultimul a avut castig de cauza. Tot din categoria surprize de weekend a facut parte si nominalizarea la Ministerul Afacerilor Externe a lui Teodor Baconschi, ambasadorul Romaniei la Paris si fost consilier al presedintelui Traian Basescu. Desi Baconschi se numara printre favoriti, saptamana trecuta era inca dat cu prima sansa Bogdan Aurescu, secretar de stat in MAE. Se pare insa ca cel dintai a fost preferat de seful statului, care a cerut sa fie consultat in privinta ministrilor membri in CSAT, dar si de pedelisti, care i-au validat nominalizarea in Colegiul Director.
Noul Cabinet Boc
Premier – Emil Boc (PDL)
Vicepremier – Marko Bela (UDMR)
Administratie si Interne – Vasile Blaga (PDL)
Finante Publice – Sebastian Vladescu (independent)
Economie – Adriean Videanu (PDL)
Transporturi – Radu Berceanu (PDL)
Dezvoltare Regionala si Turism – Elena Udrea (PDL)
Munca – Mihai seitan (independent)
Comunicatii – Gabriel Sandu (PDL)
Agricultura – Mihail Dumitru (independent)
Educatie, Cercetare, Tineret si Sport – Daniel Funeriu (PDL)
Cultura – Kelemen Hunor (UDMR)
Mediu si Gospodarirea Apelor – Laszlo Borbely (UDMR)
Sanatate – Cseke Attila (UDMR)
Justitie – Catalin Predoiu (independent)
Aparare – Gabriel Oprea (independent)
Afaceri Externe – Teodor Baconschi (independent)