Relaţiile din USL au atins nivelul cel mai tensionat de la formarea alianţei, Victor Ponta şi Crin Antonescu acuzându-se reciproc de minciună în privinţa discuţiilor din USL pe legea amnistiei. Pe acest fond, cei doi copreşedinţi ai Uniunii recunosc că există posibilitatea despărţirii definitive, dar pe moment fiecare îşi invită adversarul să facă primul pas.
Primul care a ieşit ieri la atac a fost premierul Victor Ponta, care a afirmat că liderul PNL Crin Antonescu ar fi susţinut legea amnistiei, într-o discuţie la nivelul USL de acum câteva săptămâni. “Nu ştiu dacă stenogramele PNL sunt adevărate; dacă sunt adevărate, preşedintele Antonescu şi-a minţit colegii asupra realităţii, au fost 12 persoane de faţă la USL când a spus să dau ordonanţă de urgenţă. Am spus evident că nu dau OUG pentru aşa ceva şi s-a hotărât, repet, în USL,”, a spus Ponta, la finalul şedinţei conducerii PSD. “Nu ar fi pentru prima dată când domnul Antonescu spune una colegilor săi, alta nouă şi alta presei. “, a mai comentat premierul, care a adăugat că Antonescu i-a spus abia lunea trecută că nu va vota legea amnistiei.
Pe de altă parte, şeful Guvernului a dat trei răspunsuri diferite la întrebarea dacă solicitarea lui Antonescu privind ordonanţa de urgenţă se referea la Legea amnistiei sau la Codul Penal. Iniţial, a spus că era vorba de legea amnistiei, ulterior a susţinut că era vorba de Codul penal. Afirmaţia contrazicea, însă, declaraţiile lui Ponta făcute după întoarcerea de la Johannseburg, potrivit cărora nu ştia de modificarea Codului Penal. În fine, Victor Ponta a revenit şi a spus că solicitarea lui Antonescu a fost pentru amnistie. “Nu a fost pentru Codul Penal, ci pentru amnistie. Într-adevăr de Codul Penal nu am vorbit niciodată şi nici nu am ştiut.”, a fost răspunsul final al liderului PSD.
Că USL este în pragul ruperii reiese şi din ameninţarea voalată a lui Victor Ponta, aceea că se poate baza pe o majoritate fără liberali. “Oamenii aşteaptă lucruri bune de la PSD şi de la aliaţii noştri, de la UNPR, de la PC. Poate o da Dumnezeu, şi de la PNL.”, a afirmat Ponta, înaintea şedinţei social-democraţilor.
Citeşte şi: Antonescu: Sunt alarmat de declaraţiile lui Ponta, e posibilă ruperea USL
Contraatacul lui Antonescu
În paralel, Crin Antonescu, care şi-a amânat vizita în Israel, s-a întâlnit cu liderii PNL în biroul său de la Senat. După afirmaţiile lui Ponta, Antonescu a respins acuzaţiile: „Victor Ponta m-a făcut mincinos. Nu îi permit nici domniei sale, cum nu i-am permis nici lui Traian Băsescu. De când sunt în viaţa politică am spus întotdeauna adevărul. Am prezentat în faţa colegilor mei situaţia cum am cunoscut-o şi tot ce am spus acolo e adevărat”. ”Îmi pare rău că premierul Ponta, într-o situaţie încurcată, recurge la asemenea lucruri. Eu nu am minţit, eu spre deosebire de alţii nu am fost dovedit mincinos”, a continuat liderul liberalilor, cu trimitere la plagiatul lui Victor Ponta.
Şeful PNL a comentat că ”atacul lui Ponta este lipsit de bună-cuviinţă, de onestitate” şi pune USL într-o ”situaţie dificilă”. Antonescu s-a mai declarat ”mâhnit” că atacurile vin de la ”un om pe care l-am susţinut cu toată onestitatea, cu toate puterile de a deveni premier”. ” Mai am încredere extrem de puţină în Victor Ponta spre deloc. Va fi foarte greu să mergem mai departe, dar nu ne dăm bătuţi. Nu pot să dărâm un proiect pentru că nu mai am încredere într-un om”, a adăugat liderul PNL. Totuşi, Antonescu susţine că în şedinţa conducerii partidului nu s-a discutat despre ieşirea PNL de la guvernare, ci despre posibilitatea de a se construi alte majorităţi în jurul PSD.
Potrivit unor stenograme ale conducerii PNL, Crin Antonescu le-a spus colegilor săi, că s-a întâlnit lunea trecută cu Victor Ponta şi i-a transmis că nu susţine legea amnistiei.
Citeşte şi: Antonescu: Premierul a avut o idee stupida. Noi suntem contra, dar legea amnistiei trece de Parlament
Cine va face primul pas?
Sarabanda declaraţiilor a continuat pe tot cursul zilei de ieri. După primul tur de acuzaţii reciproce, Crin Antonescu a recunoscut că este posibilă ruperea USL: „Dacă genul acesta de lucruri continuă, mă tem că da. Dar câtă vreme suntem în activitate, ca să spun aşa, câtă vreme lucrurile care ţin de guvernare, de legislaţie se desfăşoară normal, încercăm să mergem înainte”. “Dacă Antonescu vrea să rupă USL, să o rupă, eu nu vreau”, a venit pompt răspunsul lui Victor Ponta. Premierul a avut şi un mesaj pentru partenerul său de alianţă: „Foarte bine, să nu mai facă declaraţii, nici în interior şi nici afară, să nu mai facă declaraţii neadevărate. Eu nu am nici o problemă. Eu nu am făcut decât să vă lămuresc asupra unor neadevăruri spuse de domnia sa”.
Cele două părţi au arătat că nu vor, deocamdată, să împingă lucrurile până la ruptură: PSD a amânat dezbaterea pe legea amnistiei, Victor Ponta a semnat pentru numirea lui Gigel Ştirbu (PNL) la Cultură, iar liberalii au acceptat numirea social-democratului Toni Greblă la Curtea Constituţională.
Litigiile din USL şi stadiul lor
Legea amnistiei şi Codul Penal. Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că legea amnistiei poate fi adoptată dacă exclude faptele de violenţă şi de corupţie. Liberalii se opun aprobării acestui proiect, care, în prezent, este în dezbatere publică până la data de 1 februarie 2014. Pe de altă parte, Victor Ponta a susţinut păstrarea unor prevederi din Codul Penal – de exemplu neasimilarea parlamentarilor cu funcţionarii publici. PNL doreşte respingerea Codului Penal.
Nominalizarea PSD la CCR. Lucian Bolcaş, iniţial propus de PSD pentru a prelua postul de judecător la Curtea Constituţională (CCR) s-a retras ieri. Bolcaş a fost acuzat de antisemitism de către Institutul Elie Wiesel, după care a pierdut sprijinul PNL. În locul său, PSD l-a nominalizat pe senatorul Toni Greblă, iar acesta a fost votat de Senat, beneficiind inclusiv de sprijinul liberalilor.
Nominalizarea PNL la TVR. În cursul zilei de ieri, în PSD au circulat informaţii neoficiale despre desemnarea lui Valentin Nicolau ca şef al TVR. În acest fel, PSD ar fi avut propriul candidat şi nu ar mai fi sprijinit propunerea PNL, în persoana lui Rareş Bogdan. Ulterior, Ponta a afirmat că PSD nu va face nicio propunere la TVR şi va aştepta nominalizarea PNL. Cu toate acestea, unii parlamentari PSD susţineau, neoficial, că nu îl vor vota pe Rareş Bogdan.
Nominalizarea PNL la Cultură. Premierul Victor Ponta a amânat, vreme de trei zile, nominalizarea deputatului Gigel Ştirbu, propus de PNL pentru Ministerul Culturii. Ieri, Ponta a anunţat că, deşi ar fi dorit “o persoană de mare prestigiu cultural”, va trimite totuşi, în cursul serii, nominalizarea lui Ştirbu la Cotroceni.
Strategia pentru euroalegeri. Victor Ponta susţine că PNL a propus PSD ca cele două formaţiuni să candideze împreună la europarlamentarele din 2014. Crin Antonescu spune, însă, că liberalii nu au făcut o astfel de propunere, purtând doar o discuţie informală în interiorul PNL.