-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSportCartea opozitiei: Bogdan Olteanu viceguvernator sau nimic!

Cartea opozitiei: Bogdan Olteanu viceguvernator sau nimic!

» Mugur Isarescu a fost reconfirmat in functia de guvernator al BNR, dupa o "plimbare" de mai bine de doua ore pe holurile Parlamentului, timp in care alesii tarii s-au certat in plen.

» Bogdan Olteanu va prelua mandatul de viceguvernator al bancii centrale incepand de maine.

» Citirea motiunii "11 impotriva Romaniei" a starnit dezbateri aprinse, atacuri politice si chiar injurii.

Senatorii si deputatii au validat ieri, la finalul unei zile agitate, componenta Consiliului de Administratie al Bancii Nationale pentru urmatorii cinci ani. Cel mai longeviv guvernator al BNR, Mugur Isarescu, ramane numarul unu al institutiei. Validarea noii formule a CA a fost insa subiect de controverse si dispute intre parlamentari, fapt care l-a determinat pe primul-ministru Emil Boc sa intervina cu o declaratie taioasa: daca Legislativul nu rezolva problema, Guvernul emite o ordonanta de urgenta.
Punctul fierbinte al dezbaterilor a fost nominalizarea lui Bogdan Olteanu pentru postul de viceguvernator, lucru neacceptat de democrat-liberali, care considera ca fostul sef al Camerei Deputatilor nu are competente in domeniu si ca propunerea sa a fost una strict politica. De fapt, "supararea" pedelistilor a fost provocata de pierderea unei pozitii de viceguvernator care, in baza vechiului procotol dintre PSD si PDL, trebuia sa revina consilierului lui Isarescu, Lucian Croitoru.

 

Cel mai aspru critic al lui Bogdan Olteanu a fost senatorul PDL Radu F. Alexandru, care a afirmat ca, prin trimiterea in conducerea BNR a unei persoane fara pregatirea necesara, parlamentarii isi asuma "o culpa, nu ca martori, ci ca complici la o eroare". Alexandru le-a cerut colegilor sa refuze "acest vot care nu face decat sa arunce intr-o grea incercare BNR", iar Mircea Toader, seful deputatilor PDL, a propus chiar eliminarea lui Olteanu de pe lista viitorilor membri ai CA al BNR. In varianta lui Toader, Bogdan Olteanu si Lucian Croitoru (care nu a primit avizul comisiilor de buget) ar fi trebuit pusi pe o lista separata si votati de plen. Propunerea a fost respinsa, pe motiv ca incalca regulamentul. In final, parlamentarii au validat noua formula a conducerii BNR cu 251 de voturi "pentru" si 42 "impotriva", iar mandatele au fost impartite astfel: PSD – 3, PDL – 2, PNL – 2 , UDMR – 1.

Pe langa discutiile in contradictoriu dintre demnitari pe tema componentei CA al BNR, noii membri ai conducerii bancii centrale au mai avut de infruntat o problema: asteptarea. Acestia au stat pe holurile Parlamentului timp de doua ore, din cauza certurilor din plen pe textul motiunii de cenzura si a faptului ca PDL a parasit sedinta, ceea ce a condus, intr-o prima faza, la lipsa de cvorum.

Motiunea de cenzura, "ornata" cu jigniri
Desi trebuia sa fie o simpla formalitate, citirea motiunii de cenzura "11 impotriva Romaniei" s-a transformat intr-un adevarat meci de replici intre PDL si restul partidelor. Democrat-liberalii au apelat la acelasi refren din ultimele zile: motiunea este neconstitutionala, intrucat PNL si UDMR au mai apelat o data la acest instrument in actuala sesiune legislativa (atunci cand Guvernul si-a asumat raspunderea pe Legea salarizarii unice). In consecinta, grupul parlamentar al PDL a solicitat ca documentul sa fie trimis Comisiilor juridice, insa cererea a fost respinsa prin vot. In semn de protest, dupa ce s-au consultat cu primul-ministru Emil Boc, prezent la Parlament, pedelistii au parasit sala, iar sedinta a fost intrerupta pe motiv de lipsa de cvorum. "PSD si PNL sunt foarte tari in declaratii pe holurile Parlamentului si pe la televizor, pe acasa prin teritoriu, ca ei nu vor pensiile parlamentarilor, ca nu vor pensii speciale.

 

A venit Guvernul cu o propunere de eliminare a acestor privilegii. PSD si PNL au ales, in momentul in care trebuie sa voteze, calea unei alte motiuni de cenzura, in loc sa dezbata Legea pensiilor", a declarat Emil Boc. Dupa o pauza de consultari, parlamentarii opozitiei au reluat lucrarile in absenta PDL si nu s-au ferit sa-l taxeze pentru declaratie pe primul-ministru. "Domnule prim-ministru care nu sunteti aici, domnilor ministri care nu stiu pe unde sunteti", a spus Eugen Nicolaescu la microfon, continuand: "Ati ramas doar zece si, cu Emil, unspreceze". In aceeasi nota s-a incadrat si discursul senatorului liberal Ioan Ghise, care a vorbit despre incercarea PDL de a "boicota sedinta" si despre "frustrarea" acestora ca, alaturi de Traian Basescu, sunt izolati in Parlament. "Cat timp va fi presedinte Traian Basescu, vom avea in continuare un blocaj institutional", a completat Ghise.

 

La randul sau, Crin Antonescu a catalogat situatia creata in urma intarzierii citirii motiunii de cenzura drept una "jenanta". Nici pesedistii nu s-au lasat mai prejos. Aura Vasile, viceliderul grupului deputatilor PSD, a mers chiar pana la jigniri. "Stau si ma intreb cat va fi cursul. Probabil ca domnul ministru Boc n-o sa mai iasa la televizor sa spuna ca suntem nesimtiti (aluzie la expresia folosita de premier «pensii nesimtite» – n.r.). Nesimtit este el, primul-ministru al Romaniei, Emil Boc", a spus Aura Vasile de la tribuna.

PDL a apelat la Curtea Constitutionala
La scurt timp dupa incheierea sedintei comune, parlamentarii PDL au anuntat printr-un comunicat de presa ca au sesizat Curtea Constitutionala privind motiunea de cenzura. si pentru ca parlamentarii functioneaza, de la intrarea PSD in opozitie, dupa principiul "nici o zi fara razboi", social-democratii si liberalii au decis si ei sa sesizeze Comisia juridica pentru suspendarea Robertei Anastase pe o perioada de 30 de zile.

» PDL il sustine pe Basescu, PSD anunta protocol cu PNL si UDMR
Forul suprem al PDL s-a reunit ieri pentru a pune la punct organizarea campaniei electorale pentru prezidentiale si pentru a valida decizia Biroului Permanent de a sustine candidatura lui Traian Basescu pentru un nou mandat. Pedelistii au stabilit cateva dintre mesajele pe care-si vor construi campania, iar majoritatea sunt legate de realizarile presedintelui in actualul mandat. In acelasi timp, proiectele sustinute de Guvern cu girul Cotrocenilor, precum reforma pensiilor sau Legea educatiei, vor constitui teme electorale. Pe de alta parte, social-democratii au afirmat, prin vocea fostului ministru al Agriculturii Ilie Sarbu, ca negociaza cu PNL si UDMR pentru formarea unui guvern de tehnocrati, care sa administreze problemele curente ale tarii pana la alegeri. Totodata, Sarbu a spus ca "probabil" va fi incheiat un protocol intre PSD, PNL si UDMR dupa primul tur al alegerilor prezidentiale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă