3.1 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSportCare sunt motivele taierilor si majorarilor de bugete ale ministerelor

Care sunt motivele taierilor si majorarilor de bugete ale ministerelor

Andreea Paul Vass, consilerul de stat al premierului Emil Boc, a explicat pe blogul personal motivele taierilor si suplimentarilor din bugetul institutiilor de stat pentru anul 2012.

1. Suplimentări ale bugetelor:

• Ministerul Mediului si Padurilor
Suplimentarea de la 2,28 mld. lei la 2,994 mld. lei se datorează în principal asigurării sumelor aferente contribuţiei naţionale la POS Mediu.

• Ministerul Sanatatii
Suplimentarea de la 4,82 mld. lei la 5,46 mld. lei se datoreaza aplicarii prevederilor art.213 alin.(2) lit.h) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, potrivit carora contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din pensii pana in 740 de lei se suporta de la bugetul de stat.

• Ministerul Transporturilor si Infrastructurii
Suplimentarea de la 14,27 mld. lei la 14,79 mld. lei se datorează în principal asigurării sumelor aferente fondurilor externe nerabursabile pentru POS Transport

• Ministerul Finantelor Publice
Suplimentarea de la 2,85 mld. lei la 3 mld. lei in anul 2012 fata de anul 2011 se datoreaza in principal fondurilor necesare pentru plata despăgubirilor in numerar de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietăţilor aferente legilor de restituire , fiind incluse fonduri suplimentare de la bugetul de stat pentru echivalarea diminuarii Fondului Proprietatea.

• Ministerul Afacerilor Externe
Suplimentarea de la 540,7 mil. lei la 646,27 mil. lei se datoreaza in principal fondurilor necesare cofinantarii nationale aferente programelor finantate din Fondul Social European si din Fondul Frontierelor Externe (31,5milioane lei), finantarii din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeana aferente acestor programe ( 60,5 milioane lei) precum si organizarii expozitiei EXPO 2012-Yeosu-Coreea.

• Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri
Suplimentarea de la 1.607 mld. lei la 1.67 mld. lei se datorează în principal asigurării sumelor necesare subvenţionării dobânzii aferente cardului Kogălniceanu, asigurării sumelor necesare acoperirii angajamentelor aferente proiectului pentru închiderea minelor, regenerarea mediului şi reconstrucţia socio-economică a regiunilor afectare finanţat din cheltuieli aferente programelor cu finanţare rambursabilă precum si a asigurării sumelor aferente contribuţiei naţionale la POSCCE.

• Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale
Suplimentarea de la 214,95 mil. lei la 266,44 mil. lei se datorează în principal asigurări sumelor necesare acoperirii contravalorii licenţelor în şcoli precum şi a asigurării sumelor aferente fondurilor externe nerambursabile postaderare pentru care MCSI este beneficiar de proiecte.

• Curtea de Conturi
Suplimentarea de la 149,4 mil. lei la 185,8 mil. lei se datoreaza in principal majorarii numarului de posturi finantat cu 30 posturi pentru Autoritatea de Audit, personal care beneficiaza de prevederile Legii nr. 490/2004, derularea in anul 2012 de proiecete noi finantate din fonduri europene si asigurarii fondurilor pentru achizitionarea unui sediu pentru Camera de Conturi Dolj.

• Agentia Nationala de Integritate
Suplimentarea de la 13,7 mil. lei la 42.9 mil. lei se datoreaza in principal pentru finantarea in anul 2012 a 10 posturi suplimentarea fata de anul 2011, achizitionarea serviciilor de arhivare electronica a declaratiilor de avere si de interese si servicii asociate, serviciilor de implementare si mentenanta pentru aplicatie informatica destinata suportului administrativ al Agentiei, derularea din anul 2012 a unui proiect cu finantare nerambursabila din Programul Operational „Dezvoltarea capacitatii administrative” (22,3 milioane lei).

• Ministerul Afacerilor Europene
Suplimentarea de la 65,45 mil. lei la 86,7 mil. lei se datoreaza suplimentarii sumelor aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile postaderare (FEN), acest minister fiind si autoritate de management pentru Programul Operational Asistenta Tehnica si avand ca misiune principala cresterea gradului de absorbtie al fondurilor externe nerambursabile

• Consiliul Superior al Magistraturii
Suplimentarea de la 71,7 mil. lei la 79,1 mil. lei se datoreaza in principal derularii in anul 2012 a unor proiecte noi finantate din fonduri externe nerambursabile.

• Consiliul Concurentei
Suplimentarea de la 34,65 mil. lei la 41,4 mil. lei se datoreaza in principal majorarii numarului de posturi finantat cu 10 posturi si derularii de proiecte noi finantate din fonduri externe nerambursabile.

• Curtea Constitutionala
Suplimentarea de la 12,44 mil lei la 13,9 mil. lei se datoreaza in principal pentru asigurarea fondurilor aferente organizarii manifestarilor consacrate sarbatoririi a 20 de ani de la înfiintarea Curtii, cât şi pentru finanţarea cheltuielilor de întreţinere a bazei materiale şi de protocol a RA-APPS-ului efectuate în conformitate cu prevederile HG nr.60/2005 privind organizarea şi funcţionarea Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”.

• Administratia Prezidentiala
Suplimentarea fondurilor de la 28,8 mil. lei la 29,6 mil. lei este pentru medalii si pentru Muzeul Cotroceni.

• Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor
Suplimentarea de la 8,78 mil. lei la 9,1 mil. lei se datoreaza necesitatii asigurarii cheltuielilor necesare desfasurarii activitatii CNSC, respectiv a solutionarii contestatiilor al caror numar a crescut anual (de la 700-800 contestatii in anul 2006 la 7000-9000 contestatii in prezent)

• Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989
Suplimentarea de la 2,39 mil. lei la 2,5 mil. lei se datorează cresterii numarului de beneficiari ai Legii nr.341/2004 carora li se acorda orteze, proteze, materiale sanitare etc., a cheltuielilor destinate actiunilor de comemorare a Revolutiei din Decembrie 1989, precum si a cheltuielilor pentru plata sentintelor civile

2. Diminuări ale bugetelor:

• Ministerul Administratiei si Internelor
Diminuarea in de la 9,5 mld. lei la 7,86 mld. lei se datoreaza in principal trecerii Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. De asemenea, reducerea in anul 2012 se datoreaza si faptului ca in cursul anului 2011 numarul de posturi din minister se reduce cu 10.000 de posturi, precum si a faptului ca in anul curent au fost prevazute fonduri pentru recensamantul populatiei si locuintelor (94,7 milioane lei), actiune specifica numai anului 2011.

• Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale
Diminuareade la 33,22 mld. lei la 31,93 mld. lei se datorează scăderii transferurilor din bugetul de stat catre bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul asigurarilor pentru somaj si neacordarea unor indemnizatii prevazute de lege pentru luptatorii remarcati prin fapte deosebite in cadrul Revolutiei din Decembrie 1989.

• Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Diminuarea de la 15,9 mld. lei la 14,97 mld. lei se datorează în principal reduceri sumelor aferente contribuţiei naţionale la fondurile externe nerambursabile postaderare (FEADR şi FEP) la nivelul de 5% precum şi reducerea sumelor aferente împrumuturilor acordate fondurilor de garantare în vederea garantării creditelor acordate beneficiarilor proiectelor dinanţare din FEN.

• Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului
Diminuarea de la 3,44 mld. lei la 3,15 mld. lei se datorează în principal reduceri sumelor aferente programelor de: „Pietruirea, reabilitarea şi/sau asfaltarea drumurilor”, „Alimentarea cu apa a satelor” datorită trecerii acestora ca finanţare în cadrul PNDI, precum şi a finalizării în anul 2011 a „Programelor PHARE si alte programe cu finantare nerambursabila”.

• Secretariatul General al Guvernului
Diminuarea de la 964,8 mil. lei la 712,36 mil. lei se datoreaza diminuarii sumelor pentru obiectivul de investitii „Cladire Palat Victoria” cu termen de finalizare 2011, a proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile pre si postaderare, a cheltuielilor aferente sustinerii cultelor pentru care in anul 2011 bugetul SGG a avut şi o suplimentare din Fondul de rezerva de 35 mil lei, precum şi a sumelor aferente recensamantului populatiei si locuintelor

• Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului
Diminuarea de la 8,92 mld. lei la 8,71 mld. lei se datoreaza, in principal, reducerii sumelor aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile postaderare (FEN) si a celor pentru active nefinanciare-titlu la care s-au propus sume mai mici pentru finantarea cheltuielilor de capital aferente unitatilor de invatamant preuniversitar de stat care, potrivit legii, se asigura cu precadere din bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale de care apartin unitatile de invatamant respective. In anul 2011, bugetul MECTS a fost suplimentat din Fondul de rezerva cu 86,2 milioane lei pentru finantarea cheltuielilor de capital aferente unitatilor de invatamant preuniversitar

• Ministerul Culturii si Patrimoniului National
Diminuarea de la 795,9 mil. lei la 600,406 mil. lei se datoreaza faptului ca in anul 2012 nu au fost cuprinse sume pentru Festivalul Enescu-care se desfasoara o data la 2 ani, precum si faptului ca au fost propuse sume mai mici la titlul „Cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabila” ca urmare a finalizarii obiectivului Biblioteca Nationala

• Ministerul Justitiei
Diminuarea de la 2,25 mld. lei la 2,13 mld. lei se datoreaza in principal finalizarii proiectelor PHARE si a celor finantate din fonduri externe nerambursabile

• Academia Romana
Diminuarea de la 396,5 mil. lei la 354,3 mil. lei se datoreaza reducerii sumelor aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile postaderare (FEN)

• Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului
Diminuarea de la 45,5 mil. lei la 20,8 mil. Lei se datorează în principal asigurării în anul 2011 din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului a sumei de 21.283 mii lei necesare pentru finanţarea cheltuielilor legate de reprezentarea României în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii.

• Societatea Romana de Radiodifuziune
Diminuarea de la 182,67 mil. lei la 159,1 mil. lei se datoreaza diminuarii cheltuielilor cu bunurile si serviciile, titlu de la care se suporta cheltuielile aferente inchirierii statiilor si circuitelor de catre SN Radiocomunicatii

• Societatea Romana de Televiziune
Diminuarea de la 173,1 mil. lei la 150,2 mil. lei se datoreaza diminuarii cheltuielilor cu bunurile si serviciile, titlu de la care se suporta cheltuielile aferente inchirierii statiilor si circuitelor de catre SN Radiocomunicatii.

• Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
Diminuarea de la 546 mil. lei la 534,8 mil. lei se datorează finalizării în anul 2011 a „Programelor PHARE si alte programe cu finantare nerambursabila”.

• Autoritatea Electorala Permanenta
Diminuarea de la 21,4 mil. lei la 15,38 mil. lei se datoreaza in principal fapturlui ca in anul 2011 s-au alocat sume ( 295 mii lei conform HG nr. 748/2011) din Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului pentru alegeri parlamentare partiale. In anul 2011 s-au alocat fonduri pentru implementarea Registrului electoral (actiune specifica anului curent).

• Senatul Romaniei
Diminuarea de la 90,7 mil. lei la 85,3 mil. lei se datoreaza in principal faptului ca in anul 2011 s-au alocat sume ( 11 milioane conform HG nr. 465/2011) din Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului pentru finantarea cheltuielilor aferente organizarii la Bucuresti a Sesiunii Anuale a Adunarii Parlamentare NATO. Prin proiectul de buget pe anul 2012 comparativ cu bugetul institutiei pe anul 2011, exclusiv sumele din Fondul de rezerva, s-au alocat credite bugetare mai mari cu 7%.

• Camera Deputatilor
Diminuarea de la 210 mil. lei la 209,8 mil. lei se datoreaza in principal faptului ca in anul 2011 s-au alocat sume ( 12,1 milioane conform HG nr. 465/2011) din Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului pentru finantarea cheltuielilor aferente organizarii la Bucuresti a Sesiunii Anuale a Adunarii Parlamentare NATO. Prin proiectul de buget pe anul 2012 comparativ cu bugetul institutiei pe anul 2011, exclusiv sumele din Fondul de rezerva, s-au alocat credite bugetare mai mari cu 6 %.

Cele mai citite

Armata israeliană anunță că șase soldați au fost uciși în sudul Libanului

Armata israeliană a anunţat miercuri că şase soldaţi ai săi au fost ucişi în sudul Libanului, ceea ce ridică la 47 numărul militarilor israelieni...

Este oficial: Republica Moldova are ca obiectiv strategic integrarea în Uniunea Europeană

Constituţia Republicii Moldova, modificată prin referendum, a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Astfel, integrarea în Uniunea Europeană a devenit obiectiv strategic pentru Chișinău,...

S-a aflat cauza decesului lui Silviu Prigoană

Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit în urma unui infarct – este concluzia medicilor legiști. Procurorul va închide dosarul după ce va analiza...
Ultima oră
Pe aceeași temă