» Politicienii PSD declara ca s-au apucat sa lucreze pentru Mircea Geoana, unic candidat posibil al partidului la presedintie.
» Sociologii cred insa ca prapastia de 10% dintre scorul PSD si intentia de vot pentru Geoana tine de disputele dintre grupurile de interese si de faliile regionale.
In ultima perioada, oamenii grei din PSD ca Ion Iliescu si Adrian Nastase, aflati mult timp in disputa cu Mircea Geoana, au facut declaratii publice de sustinere a candidatului partidului la presedintie. Multi alesi PSD considera ca aceasta miscare politica a determinat o relativa liniste in partid, precum si cresterea in sondaje a lui Mircea Geoana, de la circa 21% la 26-27%. Acestia mai spun ca ascensiunea din sondaje se observa si in practica, prin urmare, candidatul se apropie de optiunile de vot ale partidului (circa 30%). Speculatiile legate de o posibila candidatura a lui Sorin Oprescu au provocat o reactie oficiala a PSD, care a afisat o solidaritate neasteptat de puternica in jurul lui Mircea Geoana. Politologul Cristian Parvulescu sustine ca "Geoana si-a consolidat pozitia in partid. Pana la alegeri, Geoana va absorbi electoratul PSD, va ajunge la nivelul partidului. Va atrage si o parte din electoratul nehotarat, care nu se va indrepta spre Traian Basescu". Geoana are sanse mari sa ajunga in turul doi. In schimb, sociologul Vasile Dancu (apropiat de PSD) crede ca Geoana nu stapaneste nici acum partidul si ca tensiunile interne mocnesc in multe filiale. "Cand Geoana a castigat presedintia PSD (n.r. – 2005), el era plasat in sondaje peste scorul partidului. Insa acum, la 4 ani de conducere a PSD, se traieste cu impresia ca partidul nu este omogen, ca Geoana nu controleaza organizatiile teritoriale", a mai spus Dancu. El sustine ca electoratul PSD inca il mai percepe in conflict cu Adrian Nastase si Ion Iliescu, iar nucleul dur al partidului ramane fidel fostului presedinte Iliescu.
Un alt motiv, in viziunea lui Dancu, pentru care Geoana nu se ridica la nivelul partidului in intentia de vot ar fi faptul ca "Geoana a incercat prea mult timp sa pastreze linistea in PSD". "A facut prea multe concesii, a fost prea conciliant. Iar partidul vrea sa se alinieze la un lider puternic", a mai spus Vasile Dancu. In schimb, deputatul PSD Carmen Moldovan crede ca tocmai stilul conciliant, intelegator al lui Geoana a dus la impunea sa in partid. "Ultimele sondaje indica un trend ascendent al lui Geoana. Usor, usor, atinge scorul partidului. Politica pasilor marunti isi arata roadele", a precizat Moldovan. Ea sustine ca Geoana a reusit ca in cativa ani sa se impuna "intr-un partid care are extrem de multe personalitati, care a dat doi prim-ministri, un presedinte de stat, cu interese care se bat cap in cap". "Acum PSD este alt partid. Este altceva. Nu mai poate fi ce era inainte, in timpul regimului Iliescu sau in cel al lui Nastase. Nu mai avem nevoie de cineva care sa imparateasca partidul. Nu mai avem nevoie de interesele egoiste ale unuia care se numea presedinte de partid. Acum, partidul are autonomie, organizatiile pot sa respire", a mai spus Carmen Moldovan.
La randul sau, influentul presedinte al PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, admite ca in PSD au existat numeroase dispute legate de recunoasterea autoritatii in partid, fapt care l-a afectat pe Geoana. "Multi puneau sub semnul intrebarii candidatura lui Geoana la presedintie. Multi vroiau sa-l dea jos si sa puna pe altcineva. Insa lucrurile s-au schimbat, acum partidul in intregimea lui il sustine pe Geoana. Sondajele asta indica", a spus Vanghelie. Dar in partid se aud si critici apasate la adresa lui Mircea Geoana, din zona Clujului, de unde vine si fostul vicepresedinte al filialei, sociologul Vasile Dancu, citat mai sus. Fostul lider al organizatiei PSD Cluj Ioan Rus i-a atras atentia recent lui Mircea Geoana, aflat in trecere prin oras, ca ar trebui sa intervina pentru schimbarea temelor de dezbatere publica in Romania de la "perdelele lui Udrea" la lucruri mai serioase: "Eu nu sunt optimist legat de iesirea din criza. La nivelul dezbaterii publice nu aud decat de perdelele lui Udrea de 70.000 euro, iar eu pierd 70.000 euro pana dimineata. Pe cine dintre oamenii de afaceri intereseaza?", Recomandarea coincide, se pare, cu cele ale consultantilor americani ai PSD, care spun ca Mircea Geoana trebuie sa se abtina de la promisiuni electorale exagerate, fiindca romanii nu mai sunt dispusi sa le creada.