Cei trei candidați pentru funcția de președinte al Agenției Naționale de Integritate susțin, luni, proba scrisă, informează Mediafax.
Astfel, vicepreşedintele ANI, Bogdan Stan, care conduce interimar instituţia, după demisia lui Horia Georgescu, şi ceilalţi doi candidaţi înscrişi în cursa pentru funcţia de preşedinte al ANI, Claudiu Platon şi Ionel Gârleşteanu, vor fi examinați luni.
Citește și: Cine sunt candidații care s-au înscris în cursa pentru șefia ANI
Bogdan Stan, Petre Claudiu Platon şi Ionel-Ion Gârleşteanu şi-au depus dosarele pentru funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), postul fiind liber după ce Horia Georgescu a demisionat, în martie, fiind acuzat de procurorii DNA în dosarul despăgubirilor ilegale de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.
Membrii Consiliului Naţional de Integritate au verificat, în 23 iulie, dosarele candidaţilor şi au constatat că aceştia îndeplinesc condiţiile, toate cele trei candidaturi fiind admise pentru participarea la concursul de ocupare a funcţiei de preşedinte al ANI.
Cei trei candidaţi vor susţine luni, de la ora 12.00, la sediul ANI, proba scrisă a concursului.
Ulterior, în 11 septembrie, de la ora 11.00, tot la sediul ANI, cei trei candidaţi vor susţiune interviul. Planurile de management pe baza cărora se vor susţine interviurile au fost depuse la sediul ANI.
Bogdan Stan (34 de ani) este vicepreşedinte al ANI şi conduce interimar instituţia, după demisia din martie a lui Horia Georgescu. Conform CV-ului său, lucrează în cadrul ANI din 2007, unde a ocupat, pe rând, funcţiile de consilier personal Cabinet Preşedinte, inspector de integritate, şef serviciu, director, iar din aprilie 2012 este vicepreşedinte. Bogdan Stan a absolvit, în 2005, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Titu Maiorescu” din Bucureşti, iar în anul 2010 a făcut un curs postuniversitar de securitate naţională la Academia de Informaţii a Serviciului Român de Informaţii.
Petre Claudiu Platon (38 de ani) este manager public în cadrul Ministerului Dezvoltării. A lucrat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi a fost consilier juridic la Consiliul Judeţean Sălaj. Petre Claudiu Platon a absolvit, în 2000, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, iar în 2009 un curs postuniversitar în domeniul securităţii naţionale la Academia Naţională de Informaţii.
Ion Ionel Gârleşteanu (67 de ani) a mai candidat la şefia ANI şi în anul 2012, concursul fiind câştigat atunci de Horia Georgescu. Gârleşteanu a absolvit, în 1972, Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din Craiova. Este lector la Universitatea din Craiova.
Consiliul Național de Integritate a anunțat, pe 30 iunie, începerea procedurii de selecție a preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate.
„Procedura de selecţie constă în parcurgerea etapelor prevăzute de Legea nr. 144/2007, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Regulamentul de desfăşurare a concursului sau examenului pentru ocuparea funcţiilor de preşedinte şi/sau vicepreşedinte ai Agenţiei Naţionale de Integritate, adoptat prin Hotărârea nr. 2/2007 a Consiliului Naţional de Integritate, cu modificările şi completările ulterioare”, a arătat CNI, organism aflat sub controlul Senatului.
Mandatul președintelui Agenției Naționale de Integritate este de patru ani, iar funcția este incompatibilă cu orice funcție publică sau privată, cu excepția celor din învățământul superior.
Președintele ANI are rang de secretar de stat, este desemnat prin concurs organizat de CNI și numit în funcție de către Senat.
Agenția Națională de Integritate a fost condusă de Horia Georgescu începând din aprilie 2012 și până în luna martie a acestui an, acum fiind condusă interimar de vicepreședintele Bogdan Stan.
În 23 martie, Horia Georgescu a demisionat de la conducerea ANI, după ce a fost reţinut de procurorii DNA în dosarul în care este acuzat că, alături de alţi foşti membri ai comisiei pentru stabilirea despăgubirilor de la ANRP, a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.
În 4 mai, plenul Senatului a votat un proiect de hotărâre prin care Horia Georgescu a fost eliberat din funcţia de preşedinte al ANI, în urma demisiei și după ce acesta a fost trimis în judecată în dosarul despăgubirilor ilegale.