Bugetul SRI pe 2017 este mai mic decât cel pe 2016, ceea ce ridică mari probleme în privința plății salariilor și a pensiilor foștilor angajați.
Surse din interiorul SRI ne-au precizat că bugetul SRI pentru anul 2017 este mai mic cu 9,6 la sută decât cel care fusese cerut inițial de instituție. Din cei 9,6 la sută, un minus de până la 6 la sută era „suportabil”, dar restul de 3,6 la sută ridică probleme grave.
75 la sută din bugetul SRI se consumă cu plata salariilor și a pensiilor (inclusiv cu plata pensiilor foștilor angajați ai SIE, care se plătesc tot de către SRI). În această situație, dacă SRI nu va obține o rectificare pozitivă de buget, în ultima lună a anului 2017 nu mai pot fi plătite salariile, iar în ultimele două luni ale anului 2017 nu vor mai ajunge banii pentru pensii.
La SRI, venitul mediu al unui ofițer depășește 3000 de lei lunar. În privința pensiilor, din cauza unor prevederi legislative, sunt și situații în care o pensie poate depăși salariul aceluiași om, din vremea când el era militar activ.
Conducerea SRI este nemulțumită de faptul că structura de Poștă Specială încarcă organigrama SRI și consumă din fondurile care ar putea fi dirijate spre alte activități, specifice SRI.
În această conjunctură, numai în ultimele 12 luni, câteva sute de militari din SRI au cerut să iasă la pensie. Situația este și mai delicată la alte instituții ale statului, cărora li se aplică aceleași prevederi legale. Astfel, din Ministerul de Interne ar fi plecat circa 10.000 de oameni, iar din Ministerul Apărării circa 7000 de oameni.