Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, afirmă că „Roşia Montană este ca povestea cocoşului roşu, care nu se termină niciodată”, şi că dacă un stat acordă o licenţă în 2007-2008 o face pentru ca acolo să fie minerit cum a fost de 2.000 de ani, iar acel minerit să corespundă celor mai înalte standarde UE, potrivit Mediafax
„Există o poveste foarte cunoscută, nu ştiu dacă la români e, la maghiari e: povestea cocoşului roşu, care nu se termină niciodată.(…) Şi această Roşia Montană este ca povestea cocoşului roşu, care nu se termină niciodată. Dacă un stat dă o licenţă în 2007-2008, păi dă acea licenţă că să se facă minerit acolo, cum s-a făcut de 2.000 de ani. Cum faci acel minerit? Să corespundă celor mai înalte standarde din Uniunea Europeană, să nu contravină nicidecum acelor criterii, să nu contamineze şi să nu polueze mediul”, a declarat ministrul Mediului, aflat în Argeş.
Borbely a mai spus că deocamdată nu este mulţumit de propunerea investitorilor de reducere a procentului de concentraţie de cianură la jumătate, iar atunci când va fi convins „sută la sută” că respectiva investiţie nu va polua o să propună Guvernului hotărârea pentru avizul de mediu, precizând că în momentul de faţă ministerul este „în discuţii cu investitorul”.
„Eu am spus acelaşi lucru de când am preluat acest minister: că dacă sunt convins sută la sută că nu va polua această investiţie, atunci o să propun către Guvern hotărârea prin care să se dea aviz de mediu. În momentul de faţă suntem în discuţii cu investitorul.(…) Ce interesează pe toată lumea este că la acel lac de acumulare, care va fi imens, dacă se va produce o surpare, ceva,(…)apa de acolo va fi poluantă pentru râurile din România, Ungaria şi Serbia sau nu”, a declarat Laszlo Borbely.
Preşedintele Traian Băsescu a mers, în urmă cu o săptămână, la Roşia Montană, unde a declarat că proiectul de exploatare a aurului a stat îngropat din 1997 din cauza laşităţii politicienilor, care „nu au vrut să îi doară capul”.
„Poate interveni şi laşitatea. Am văzut-o la foarte mulţi oameni politici. Dacă acest proiect stă îngropat din 1997 până acum, să ştiţi că unul din motivele serioase este laşitatea oamenilor politici, care nu au vrut să-i doară capul. Dacă ne găsea în plină exploatare creşterea de preţ la aur? Dacă se dădea drumul la proiect din ’97 ne găsea creşterea preţurilor la aur în plină exploatare?”, s-a întrebat preşedintele.
Băsescu i-a spus unui jurnalist că şi presa este laşă, pentru că nu vrea să arate realitatea. Întrebat de acesta dacă vrea să spună că premierul Emil Boc este laş, Băsescu a răspuns: „Vă fac laşi şi pe dumneavoastră, toţi cei care ştiţi, dar nu aveţi curaj să vă asumaţi să spuneţi cinstit ce este aici. Toţi ascundeţi realitatea de la Roşia Montană – poluarea şi afectarea gravă a mediului ca urmare a exploatării de către stat. Nu mă refer la premier, că nu el a fost ministrul Mediului, nu el a fost ministrul Culturii până acum. Premierului trebuie să-i vină nişte miniştri cu soluţiile. Dar toţi s-au ferit”.
Şi cu această ocazie, Băsescu s-a declarat în favoarea derulării proiectului minier, spunând că „orice ţară care are resurse trebuie să le folosească”. De asemenea, el a susţinut că prin derularea acestei investiţii s-ar crea locuri de muncă.
Roşia Montană Gold Corporation dezvoltă proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, având costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.
Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controlează 19,31% din acţiuni, prin firma Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,23% din titluri.
Circa 30 de organizaţii non-guvernamentale de mediu i-au cerut preşedintelui Traian Băsescu să îşi retragă recentele declaraţii referitoare la proiectul de la Roşia Montană, considerate „presiuni inadmisibile asupra autorităţilor abilitate” să ia o decizie privind aprobarea sau respingerea acestuia.