Premierul Emil Boc a anuntat ieri ca vrea adoptarea rapida a mai multor legi considerate esentiale pentru iesirea din criza. Prim-ministrul nu a suflat insa nici o vorba despre o lege echitabila a pensiilor, echivalentul legii salarizarii unice, ambele solicitate in acordul cu FMI.
Printre legile mentionate de premierul Boc pentru asumarea raspunderii Guvernului pe 2 septembrie se numara legea privind cumulul pensiei cu salariul. "S-a intarziat deja prea mult, iar o parte dintre ele (legi – n.r.) sunt conditionalitati exprese cu Comisia Europeana si cu FMI", a explicat ieri premierul Emil Boc. Din enumerarea prim-ministrului lipseste una dintre cele mai importante legi pentru reforma sistemului bugetar din Romania. Este vorba despre o noua lege a pensiilor, prevazuta in acordul cu FMI a fi adoptata pana pe 30 decembrie, dar al carui proiect nu a fost inca discutat nici macar intre ministere. Premierul Emil Boc s-a multumit ieri sa anunte ca pensiile vor creste cu 2% din toamna. Iar prioritara este acum pentru Guvern, asa cum a anuntat prim-ministrul, nu legea pensiilor, ci legea privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul, desi ordonanta pe aceasta tema a fost respinsa de judecatorii Curtii Constitutionale, in unanimitate.
Motivul: incalca dreptul la munca si dreptul la pensie. Ordonanta cu pricina a devenit insa peste noapte proiect de lege, pe care Guvernul vrea acum sa-si asume raspunderea in Parlament pe 2 septembrie, la pachet cu legea salarizarii unice, legea restructurarii agentiilor si legile educatiei. La inceputul acestei luni, Fondul Monetar International (FMI) a cerut Guvernului sa se asigure ca pensiile speciale vor fi calculate in raport cu nivelul contributiilor sociale platite. Totodata, FMI a solicitat Executivului sa reglementeze mai strict procedura de iesire la pensie pe caz de invaliditate, atentionand ca un sfert din deciziile de pensionare sunt motivate cu probleme medicale. "Fondul Monetar a insistat ca pensiile speciale sa fie integrate in sistemul public, prin viitoarea lege in domeniu, si calculate conform principiului contributivitatii.
Discutiile au vizat si sustenabilitatea sistemului de pensii, solicitandu-se reglementarea mai riguroasa a pensiilor de invaliditate si a pensionarilor anticipate, cu atentionarea ca 25% din deciziile de retragere din activitate reprezinta pensionari pe caz de boala", au declarat surse guvernamentale citate de Mediafax. Pana cand Guvernul se hotaraste sa adopte legea, personalul MApN, MAI, cel din serviciile de informatii si magistratii vor iesi in continuare la pensie cu circa 80% din ultimul salariu, fara sa fi contribuit proportional. Tot la inceputul acestei luni, FMI a amintit Guvernului ca s-a obligat prin acordul stand-by la cresterea graduala a varstei de pensionare si la indexarea pensiilor cu rata anuala a inflatiei, si nu in functie de evolutia salariului mediu pe economie, sistem practicat in prezent.