Premierul Boc a amintit luni concluzia unor experţi financiari europeni, conform căreia în şase luni România va avea cele mai bune perspective economice din Europa centrală şi de est, arătând că singura condiţie e continuarea consolidării economice, motiv pentru care moţiunea trebuie respinsă, potrivit NewsIn.
„Pentru următoarele şase luni, România devine ţara cu cele mai bune perspective economice din Europa centrală şi de est. Această afirmaţie nu aparţine premierului, nu aparţine cuiva din partea arcului guvernamental, ci este rezultatul unei analize efectuate de 85 experţi financiari din Europa”, a declarat primul-ministru în faţa plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului, în cadrul dezbaterii moţiunii de cenzură a opoziţiei privind legea de aplicare a salarizării pentru 2011.
Potrivit şefului Guvernului, singura condiţie ca România să ajungă în situaţia anticipată de experţii financiari este „să nu facem niciun pas înapoi pe linia consolidării reformelor structurale începute”. „De aceea, moţiunea trebuie respinsă pentru a putea avea drumul consolidării economice pregătit”, a punctat Boc.
El a citat şi observaţiile şefului delegaţiei FMI pentru România, Jeffrey Franks, potrivit cărora România „nu mai e elev mediocru, ci merge pe performanţă economică ca o consecinţă a măsurilor corecte, deşi dureroase, luate de Guvern”.
„România are una dintre cele mai scăzute datorii publice din UE, ca procent din PIB. Doar trei ţări din cele 27 au datorie mai mică. Haideţi să nu compromitem aceste avantaje pe care România le are: pentru 1.290.000 bugetari, să le oferim posibilitatea de a recupera 15% din salariul diminuat. Haideţi să consolidăm măsurile economice care pregătesc ieşirea din recesiune şi trecerea pe creştere economică, astfel încât 2011 să fie anul consolidării economice”, a continuat premierul.
El le-a spus parlamentarilor că au două opţiuni: „opţiunea de siguranţă, oferită de Guvern, ce asigură o recuperare cu 15% a salariilor diminuate, o opţiune certă, sănătoasă, cu acoperire în buget”, sau varianta opoziţiei, „o opţiune populistă, fără acoperire, care vinde iluzii şi fără perspective”. „Guvernul recomandă varianta de siguranţă”, a conchis Boc.