3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSportBoc: E inadmisibil ca numirile la şefia parchetelor să fie discutate în...

Boc: E inadmisibil ca numirile la şefia parchetelor să fie discutate în BPN ale partidelor

Fostul premier Emil Boc afirmă, referitor la numirile la şefia parchetelor, că dacă va fi implicată justiţia „în mocirla politică cotidiană” va pierde toată lumea, spunând că este inadmisibil ca birourile politice ale partidelor guvernamentale să discute despre numiri de procurori generali, potrivit Mediafax.

Emil Boc a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, cum comentează scandalul legat de numirile la şefia parchetelor, spunând că în procesul de desemnare a şefilor parchetelor trebuie respectate autorităţile abilitate care au competenţe în numire şi desemnare, respectiv ministrul Justiţiei, CSM şi preşedintele României.

„Ar fi bine ca birourile politice ale partidelor să nu se amestece în aceste demersuri care ţin de justiţie şi de prerogativele constituţionale şi legale. Cu cât fiecare îşi va respecta competenţele pe care le are, cu atât va fi mai bine pentru justiţie şi pentru România. Eu mă pronunţ pentru a respecta dreptul celor care, potrivit legii, au dreptul să facă aceste propuneri, iar politicienii să mai lase discuţiile din birourile politice ale lor, de la partid şi să se ocupe de alte probleme, să lase justiţia să funcţioneze independent”, a spus fostul premier.

El a mai spus că este inadmisibil ca birourile politice ale partidelor guvernamentale să discute despre numiri de procurori generali.

„Cred că este inadmisibil ca birourile politice ale partidelor care alcătuiesc arcul guvernamental să discute despre numiri de procurori generali, DNA, înseamnă că din nou coborâm justiţia la nivelul anului 2004, când în birourile politice ale PSD se decideau şefii de instanţe, măsuri de arestare, este o perioadă de tristă amintire, care trebuie să constituie un capitol încheiat. Eu cred că partidele politice trebuie să se abţină să intre în dispute şi comentarii în legătură cu aceste numiri, care sunt date în competenţa unor persoane, care trebuie să şi le asume”, a conchis Emil Boc.

Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Propunerile au fost avansate miercuri dimineaţă de către premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, printr-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că PNL nu e de acord cu nominalizarea Codruţei Kovesi la DNA, că pentru prima dată de când e USL premierul nu i-a consultat pe liberali, ci doar le-a comunicat decizia, de care se despart fundamental, dar care nu înseamnă ruperea USL.

Cele mai citite

Nouă români evacuați din Mayotte cu ajutorul forțelor franceze

MAE precizează că situația românilor s-a aflat în atenția Consulatului General al României la Paris, încă din momentul producerii ciclonului Ministerul Afacerilor Externe a anunțat...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...

Consultări cruciale pentru formarea Guvernului: Marcel Ciolacu, favorit pentru funcția de premier

Președintele României se întâlnește astăzi cu partidele politice pentru a desemna noul premier Potrivit programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, consultările pentru desemnarea noului premier vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă