Premierul Emil Boc a susţinut, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că modificările aduse Codului Muncii au fost făcute pentru ca „ca românii să-şi gasească un loc de muncă, şi pentru ca angajatorii să poată angaja mai uşor”
De asemenea, Emil Boc consideră că noul Cod al Muncii va descuraja munca la negru, iar „cei care lucreaza la negru vor trece in ilegalitate”, sancţiunile fiind triplate. Va fi impusă pedeapsa cu inchisoarea: „dacă folosesc mai mult de 5 angajaţi, sancţiunea este penală, fiind însoţită de închisoare de la 1 la 3 ani, iar instanţa poate să mai dispună şi alte măsuri, dacă angajatorul foloseşte 50, 100, 150 de angajaţi la negru.”
„Cei care lucrează în perioada de noapte au posibilitatea să fie plătiţi mai bine, cu 15%”, a declarat premierul.
În ceea ce priveşte contractele de muncă pe perioadă determinată, premierul a afirmat că se doreşte o flexibilizare, „dând posibilitatea angajatorului şi angajatului să ocupe un loc de muncă”, iar „perioada pe care se poate încheia contractul de muncă va fi mărită, de la 24 la 36 de luni”. Noul Cod al Muncii dă, „după expirarea termenului iniţial, să se prelungească contractul pe perioadă determinată doar cu acordul scris al părţilor.”
De asemenea, durata medie de muncă este de 8 are pe zi iar „singura modificare substanţială este aceea că urmează sa calculăm durata perioadei de muncă penttru 4 luni, nu pentru 3″, a specificat Boc, motivând că „facem acest lucru pentru că există şi munci sezionere”. De asemenea, „durata maximă de muncă pe săptămână nu poate depăşi 48 de ore, inclusiv cele suplimentare”.
În încheiere, Boc a specificat că „actualul Cod al Muncii este făcut pentru români, nu pentru a întări poziţia liderilor de sindicat„.
Guvernul a aprobat, luni, proiectul de modificare a Codului Muncii şi va trimite documentul la Parlament, în vederea angajării răspunderiiul marţi, 8 martie, la ora 10.00, iar parlamentarii pot depune amendamente până vineri, la ora 20.00.