Liderul PDL Vasile Blaga a declarat, joi seara, că nu este de acord cu propunerea formulată în Parlamentul European de colega sa de partid Monica Macovei, privind posibilitatea confiscării averii fără sentinţă judecătorească. Pe de altă parte, Blaga a afirmat că nu îi va solicita să-şi schimbe punctul de vedere, potrivit Realitatea.net.
Vasile Blaga a ţinut să precizeze că premierul Victor Ponta nu este la curent cu faptul că procedura confiscării extinse a averii există deja in legislaţia românească, din 2012, şi l-a acuzat pe acesta că în ultimele zile a încercat să lanseze o temă falsă pentru a acoperi eşecurile unui an de guvernare.
În privinţa poziţiei exprimate in PE de Monica Macovei, Blaga a explicat că există multe state europene care nu au prevederi vizavi de confiscarea extinsă a averii în cazul unor infracţiuni bine definite şi că eurodeputatul PDL a propus legislaţia românească tuturor statelor membre UE, dar că a adăugat şi acest lucru, privind posibilitatea confiscării averii fără sentinţă. Blaga a subliniat că nu este de acord cu această propunere şi că punctul său de vedere este punctul de vedere oficial al PDL. „Cu 99% din ce a spus dn Macovei sunt de acord”, a punctat liderul PDL. El a avertizat însă că, dacă PE va adopta propunerea lui Macovei, aceasta va fi obligatorie.
Raportul eurodeputatei PDL Monica Macovei la Directiva privind punerea sub sechestru si confiscarea bunurilor provenite din infractiuni a fost adoptat, marti, in Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European (PE) cu 48 de voturi pentru, 7 impotriva si 2 abtineri.
In urma votului, Monica Macovei a primit mandat pentru inceperea negocierilor cu Consiliul UE si Comisia Europeana (CE) pentru stabilirea variantei finale a directivei.
Raportoarea a precizat, dupa vot, ca punctul cel mai puternic dezbatut in negocierile politice a fost cel referitor la confiscarea bunurilor fara existenta unei sentinte, precizand ca s-au adaugat garantii pentru ca aceasta procedura sa fie in acord cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului, cu dreptul la un proces corect.