PSD a adus ieri la Curtea Constitutionala (CCR) dovezile privind posibilele fraude electorale. BEC urmeaza sa trimita judecatorilor CC rezultatele spre validare.
Potrivit unor surse de la Curtea Constitutionala, sesizarea social-democratilor va primi un raspuns in maximum doua zile. Ieri, Biroul Electoral Central a anuntat rezultatul final al alegerilor prezidentiale, precizand ca procesul-verbal final nu a fost semnat de PSD, PNL si PRM. Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, a spus ca institutia a primit si toate procesele-verbale din strainatate si ca toate au fost validate de BEC. Acest lucru inseamna ca PSD a pierdut intreg razboiul contestatiilor inclusiv cel legat de sectiile de vot din diaspora. Mai multi reprezentanti PSD au acuzat PDL ca ar fi folosit institutia MAE pentru a "aranja" votul.
MAE spune ca a respectat legea
Senatorul PSD Titus Corlatean a cerut Ministerului de Externe si BEC sa dea curs solicitarii Biroului Electoral pentru sectiile din strainatate ca renumararea voturilor inregistrate in diaspora sa se faca la Bucuresti, pentru o mai mare transparenta. Chiar si Biroul Electoral pentru strainatate a cerut BEC sa faca o derogare de la lege pentru a putea aduce buletinele de vot in tara, la Bucuresti, pentru renumarare. BEC a respins insa cele doua cereri (ale PSD si ale sectiei pentru strainatate), mergand pe linia legii: voturile nu se numara decat in locul in care s-a desfasurat scrutinul. Disputa politica merge insa mai departe: Corlatean il acuza pe secretarul de stat din MAE, Eugen Tomac, ca a transmis o infograma catre misiunile si oficiile consulare romanesti din strainatate pentru a nu transmite buletinele de vot in tara, "desi Biroul Electoral pentru diaspora a solicitat exact contrariul".
Eugen Tomac respinge acuzatiile de ilegalitate ale lui Corlatean, precizand ca MAE a solicitat in mod oficial restituirea proceselor-verbale, a buletinelor de vot nule si contestate, care sa fie aduse la sediul Ministerului Afacerilor Externe, respectand legea.
Politia a inceput cercetarile
Intre timp, organele de ordine au inceput cercetarile in cazurile penale ale fraudelor electorale inregistrate pentru 6 decembrie. Ministerul Administratiei si Internelor a dispus ancheta privind procesul de votare de la sectorul 3 din Bucuresti referitor la care s-au adus acuzatiile de frauda, verificarile fiind declansate in regim de urgenta de Directia Generala Control si Audit Intern, impreuna cu Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor. MAI raspunde pe aceasta cale unor plangeri ale PSD privind modul de eliberare a actelor de identitate de catre serviciul public de evidenta a persoanelor.
Pe de alta parte, purtatorul de cuvand al MAI, Christian Ciocan, a respins acuzatiile PSD la adresa PDL privind stergerea de catre prefecti (care apartin democrat-liberalilor) a suporturilor video inregistrate in sectiile speciale. "Prefecturile nu au acces la suporturile optice pe care sunt preluate la BEC imaginile stocate din sectiile speciale. In consecinta, persoanele care fac asemenea declaratii dovedesc necunoasterea legilor in vigoare", a spus Ciocan.
Pe de alta parte, Ministerul de Interne a primit abia astazi de la Autoritatea Electorala Permanenta o lista de peste 9.000 de cazuri de posibile voturi multiple inregistrate in urma cu sapte luni, la europarlamentare. Pana acum, desi au mai existat unele suspiciuni penale de viciere a votului la mai multe scrutine, toate dosarele au fost inchise.
Basescu: Contestarea alegerilor, un demers legal
Presedintele in exercitiu, Traian Basescu, a declarat ca cea mai buna atitudine in fata "zbaterii politicienilor" privind rezultatul alegerilor este aceea de calm. "In ceea ce priveste demersul de contestare a turului II al alegerilor prezidentiale, as vrea sa fac precizarea ca eu il consider un demers democratic, constitutional, legal", a spus Basescu.