4.1 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSportBătălia pentru bugetul din anul electoral

Bătălia pentru bugetul din anul electoral

Guvernul Cioloș a demarat negocieri cu partidele politice, având ca obiectiv obținerea votului Parlamentului pentru fondurile de stat pe 2016.

Negocierile sunt necesare în contextul în care Guvernul condus de Dacian Cioloș nu are în spate o coaliție politică de la care să aștepte un sprijin automat pentru proiectele guvernamentale. În aceste condiții, ministrul Finanțelor a prezentat partidelor draftul proiectului de buget, analizat în ședința de Guvern de ieri și care urmează să fie aprobat săptămâna viitoare. Interesele celor două părți sunt divergente: guvernanții tehnocrați vor să se încadreze într-un deficit bugetar de 2,95%, în timp ce politicienii vor să se arate darnici față de electorat, în perspectiva alegerilor locale și parlamentare de anul viitor.

Premierul Dacian Cioloş a declarat că  proiectul de buget va conține mărirea salarială cu 10% pentru toți bugetarii, dar și  indexarea pensiilor cu 5%, prevăzută în proiectul inițial redactat de Guvernul Ponta. La rândul său, ministrul Finanțelor, Anca Dana Dragu, a explicat că majorările salariale vor duce la o creștere a ponderii de cheltuieli salariale de la 7,3% din PIB în acest an la 7,7% în 2016. Creșterile salariale vor fi făcute într-o singură tranșă. Ministrul Finanțelor,  a anunțat, ieri, proiecțiile macroeconomice care stau la baza alcătuirii bugetului pentru 2016. Dragu a prognozat o creștere economică de 4,1% pentru anul viitor. Produsul Intern Brut estimat va fi de 746,6 miliarde de lei, iar Ministrul Finanțelor a anunțat că valoarea investițiilor va crește de la 33 miliarde lei estimați în 2015 la 37,7 miliarde de lei prognozați în 2016.

Strategia PSD – noi majorări salariale

Potrivit unor surse social-democrate, liderul PSD Liviu Dragnea a avut o întâlnire la sediul partidului pentru a discuta cu Marian Neacşu (liderul deputaților PSD) şi Viorel Ştefan (șeful comisiei de buget) draftul bugetului de stat. Potrivit primelor concluzii ale PSD, măsurile pe care social-democraţii le doreau păstrate au rămas în proiectul de buget al noului Guvern. Însă, Partidul Social Democrat vrea să profite de faptul că are cel mai mare număr de parlamentari pentru a pune, în continuare, presiune asupra Executivului, vehiculând pers­pectiva unor noi majorări salariale, în afară de cele convenite deja cu noul Guvern.

Liviu Dragnea a declarat că dacă proiectul legii salarizării unitare nu este asumat de Guvern, se gândeşte să-l promoveze printr-o
 iniţativă legislativă. Proiectul, care prevedea majorări pentru bugetari între 25 și 70%, fusese anunțat de premierul Victor Ponta încă din luna martie a anului 2015. Însă, a fost amânat, de mai multe ori,  în condițiile avertismentelor din partea Consiliului Fiscal potrivit cărora adoptarea unei astfel de legi ar duce deficitul bugetar la 5%. Propunerea PSD a fost deja taxată de deputatul PNL, Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor. Acesta a atras atenția că bugetul este construit, încă din perioada în care Ponta era premier, pe un deficit bugetar de 2,95% din PIB și „nu există spațiu fiscal pentru adoptarea acestei legi”. „Liderii PSD probabil că doresc ca noul Guvern să cadă în capcana încălcării legislației europene privind depășirea limitelor deficitului bugetar și intrarea României în procedura deficitului excesiv, cu riscul unor sancțiuni din partea Comisiei Europene”, afirmă deputatul PNL.

În actualele condiții, propunerea PSD pare, însă, mai mult o operațiune de imagine. Și aceasta pentru că legislația în vigoare prevede că nu se pot face creșteri salariale cu mai puțin de șase luni înainte de alegeri, primul scrutin fiind cel local din luna iunie. Pe acest calendar, ultima lună în care se mai pot face majorări salariale este decembrie, termen greu de atins, în condițiile în care proiectul trebuie să treacă prin ambele camere ale Parlamentului. Însă, chiar și dacă aprobarea legii depășește termenul legal, PSD își va asuma intenția de a crește salariile, lăsând în seama  președintelui Iohannis sau a PNL sesizarea Curții Constituționale (CCR). CCR ar putea respinge legea, pe motivul încălcării termenului legal de șase luni, dar în acest caz, contestatarii vor pierde puncte electorale.

Discuții cu PNL și ALDE

De cealaltă parte a baricadei, liberalii au atitudine mai nuanțată față de proiectul de buget, în contextul în care au anunțat că sprijină Guvernul Cioloș.

Surse din PNL au declarat că liderii liberali Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au avut o discuţie informală cu ministrul Finanţelor Publice, Anca Dana Dragu, cu privire la proiectul bugetului de stat pe 2016.

În acest context, copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat că deficitul bugetar de 3% trebuie menţinut, iar majorarea cu 10% a salariilor pentru bugetari este şi ultima creştere de acest fel, însă PNL nu deţine majoritatea parlamentară.

Ministrul Finanțelor a avut o întâlnire și cu liderii ALDE, fără a primi un răspuns dacă partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin va vota în favoarea proiectului de buget.   

Bugetul pe 2016, în cifre

  •  Deficit ESA – 2,95%
  •  Creștere economică – 4,1%
  •  PIB – 746,6 miliarde lei
  •  Veniturile bugetare – 231, 12 miliarde de lei, cu 1,6% mai mult ca în 2015
  •  Cheltuielile bugetare – 252 de mi­liarde de lei, cu 13 miliarde de lei mai mult față de 2015
  •  Cheltuielile salariale – 7,7% din PIB față de 7,3% în 2015
  •  Cheltuielile pentru investiții – 5,1% din PIB, față de de la 4,7% în 2015
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidențiatului continuă, universităților vor organiza procesul direct

Rafila a atras atenția asupra distribuției inegale a medicilor în teritoriu și a reafirmat necesitatea implicării autorităților locale Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că...

Aplicația ChatGPT pentru Windows, disponibilă acum și pentru utilizatorii versiunii gratuite

Noua aplicație promite o soluție rapidă și accesibilă pentru utilizatorii Windows, facilitând integrarea ChatGPT în activitățile zilnice Aplicația ChatGPT pentru Windows, lansată, inițial, exclusiv pentru...

Sporuri și zile de repaus, dacă lucrezi în weekend

Aceste drepturi sunt obligatorii și includ atât un spor salarial, cât și repaus săptămânal de 48 de ore consecutive Angajații care desfășoară activități în weekend...
Ultima oră
Pe aceeași temă