» Traian Basescu si-a prezentat marti, in plenul celor doua Camere ale Parlamentului, programul sau politic cu care se va prezenta in fata electoratului pentru a obtine un nou mandat.
» Desi nu si-a anuntat candidatura, Basescu a tinut sa nominalizeze o lista de 23 de asa-zise prioritati pe termen mediu, pe care ar dori sa le sustina "pana la sfarsitul mandatului" sau.
Seful statului centreaza in primul rand pe reforma constitutionala: Parlament unicameral, clarificarea relatiilor dintre puterile statului, stabilirea mecanismelor de deblocare a crizelor politice. De altfel, Basescu si-a exprimat public dorinta de modificare a legii fundamentale inca din 2005, in contextul aparitiei conflictului sau cu premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu. O comisie prezidentiala formata din specialisti a intocmit chiar un raport privind schimbarea Constitutiei, prezentat public in ianuarie anul acesta. Ideile lui Basescu s-au regasit in acest raport. Astfel, seful statului, ca si in 2005 si potrivit prioritatilor sale din perioada urmatoare, sustine trecerea la un Parlament unicameral. "O data cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, practic Romania va mai avea o Camera la Bruxelles si Strasbourg.
Ori de cate ori va trebui adoptata o decizie a Parlamentului European, va trebui consultat Parlamentul national, ceea ce implica un parteneriat intre Parlamentul de la Bucuresti si Parlamentul European", a explicat Basescu necesitatea unui Legislativ cu o singura Camera. De asemenea, seful statului vizeaza, potrivit programului sau politic, reglementarea clara a relatiilor dintre seful statului, pe de o parte, si Parlamentul si Executivul pe de alta parte, deoarece actuala Constitutie contine numeroase ambiguitati. In raportul Comisiei prezidentiale transpare punctul de vedere al lui Basescu: acordarea presedintelui tarii a dreptului de a dizolva Parlamentul sau Guvernul ca solutie de deblocare a unei crize politice. Pe aceasta cale, Basescu mizeaza pe intarirea rolului sefului statului in calitatea sa de mediator intre puterile statului.
In programul sau politic, Traian Basescu a inclus si o serie de masuri anuntate de premierul Emil Boc, cum ar fi introducerea standardelor de cost in administratia publica, accelerarea proceselor de descentralizare si cresterea autonomiei locale. Premierul a dorit, initial, sa-si asume raspunderea si pe un proiect de lege ce stabilea numarul maxim de functionari dintr-o primarie, dar si pentru un proiect ce viza trecerea tuturor institutiilor descentralizate in subordinea autoritatilor locale.
In programul lui Basescu se mai prevede aderarea Romaniei la spatiul Schengen in 2011, iar la zona euro – in 2014. Basescu vine si cu propuneri pentru reformarea justitiei, el vizand in primul rand schimbari de structura in cadrul Consiliului Suprem al Magistraturii. Acesta sustine ca o treime din membrii CSM sa fie reprezentanti ai societatii civile.
De asemenea, in prioritatile presedintelui mai este inclusa si o reformare fiscala, in contextul necesitatii absorbtiei accelerate a fondurilor europene, precum si simplificarea legislatiei in acest domeniu. Contracandidatii lui Traian Basescu au reactionat rapid la discursul sefului statului. "A fost cronica unei presedintii care din pacate a esuat", a declarat Mircea Geoana (PSD), in timp ce Crin Antonescu (PNL) a afirmat ca "Traian Basescu minte de cinci ani, minte in bilant, trebuie sa plece".
In schimb, liderul PDL din Senat, Traian Ignas, sustine planul presedintelui de reformare constitutionala, declarand ca "restructurarea propusa este in ton cu politica Guvernului si a PDL". Directorul Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, considera programul politic al lui Basescu drept unul "fals", "nerealizabil", in contextul in care nu dispune momentan, dar nici in viitorul apropiat, de o majoritate solida care sa adopte modificarile constitutionale in Parlament. "Este un mesaj nerealist. Asta este drama lui Basescu", a precizat Moraru.