Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la BNR, că românii sunt minţiţi zilnic, „fete rujate, cu ochii cât cepele” spunând cum se reduc salariile şi trebuie salvaţi „bănişorii” oamenilor, şeful statului precizând însă că aceştia sunt bani pe care România nu îi produce şi nu îi poate plăti, potrivit Mediafax.
„Românii sunt păcăliţi zilnici, sunt minţiţi. O să vedeţi fete rujate, cu ochii cât cepele: «se reduc salariile, să le aducem banii, bănişorii lor». Bănişorii acestor oameni sunt bani pe care nu-i producem, îi împrumutăm pentru a-i plăti. Nu putem să ne lăsăm păcăliţi la nesfârşit de iluzii. Atunci, avem obligaţia să ne optimizăm costurile în sistemul sanitar, unde a crescut alocarea în ultimii 10 ani de cel puţin 4-5 ori. Rezultatul: datorită proastei gestionări, un sistem de sănătate mai slab decât acum 10 ani, mai puţin performant”, a afirmat Băsescu.
Şeful statului a mai declarat că românii trebuie să se obişnuiască „să muncească bine ca să trăiască bine şi să trăiască mai puţin bine dacă muncesc mai puţin bine”.
Tot la BNR, Traian Băsescu a făcut apel la responsabilitate.
„Lansez un mesaj către politicieni, un mesaj de ultim apel, pentru că la anul s-ar putea să fie prea târziu: fiţi responsabili. Nu mai putem cheltui excesiv, cât am cheluit pe vremea de bum imobiliar şi de consum exagerat”, a declarat şeful statului.
El a susţinut că există un singur drum corect, cel al dezvoltării prin investiţii.
Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat, joi, la BNR, că singurul lucru la care „i-a dus capul” pe politicieni a fost să dubleze salariile, pensiile, să inventeze 222 de categorii de ajutoare sociale, în loc să optimizeze cheltuielile bugetare.
„Politicienii au făcut ce i-a dus capul. Singurul lucru la care i-a dus capul a fost să dubleze salariile, pensiile, să inventeze 222 de categorii de ajutoare sociale. Atât i-a dus capul pe politicienii români în timp de creştere explozivă, este adevărat, artificială. Eh, s-a dezumflat”, a declarat Traian Băsescu.
El a mai spus că România a rămas numai cu ceea ce a construit corect.
„Am rămas numai cu ce am construit corect – cu Dacia, cu Nokia, cu o industrie care s-a restructurat, a devenit performantă, dar care produce prea puţin faţă de cât vrem noi, ceilalţi 22 de milioane, să câştigăm. Ne-am obişnuit să trăim din efectele exagerărilor capitalismului, din speculaţii şi mai puţin din muncă”, a mai spus preşedintele Băsescu.
Traian Băsescu a afirmat că necesitatea modernizării statului nu a fost atât de stringentă până când România nu s-a lovit de efectele crizei, pentru că nu se vedea din cauza a două lucruri: consum excesiv faţă de propriile posibilităţi şi boom-ul imobiliar.