Magistratii au fost indemnati inca o data de presedintele Basescu sa-si faca treaba. Tema declansarii alegerilor anticipate, care a facut sa curga rauri de cerneala, este aruncata la sertar. Basescu recunoaste ca el a vrut demisia lui Tariceanu, desi la vremea respectiva a sustinut ca este o decizie exclusiv a acestuia.
„Pentru mine obiectivul major este sa protejez principalele institutii ale statului de flagelul coruptiei. In acelasi timp, independenta justitiei o obliga la actiune impotriva coruptilor consacrati in timp”, a declarat presedintele Traian Basescu intr-un interviu acordat BBC. „Aici nu va pot spune cate rechizitorii va face Parchetul General sau noua directie de lupta anticoruptie din Parchetul General sau nu va pot spune cate condamnari vor pronunta judecatorii. Ei sunt independenti”, a spus seful statului, relansand mesajul de responsabilitate al reprezentantilor justitiei fata de dei 22 de milioane de romani, de a aplica in mod egal legea. „Curatenia s-a facut, acum depinde de magistrati sa-si faca datoria, fata de lege in primul rand”, a indemnat presedintele.
Basescu a aratat ca in vara acestui an a dorit demisia Guvernului Tariceanu nu pentru ca ar fi fost incompetent, ci pentru declansarea alegerilor anticipate. „Momentul optim pentru organizarea alegerilor anticipate s-a pierdut”, a punctat Basescu, adaugand ca ceea ce s-a intamplat in Parlament a demonstrat faptul ca echilibrul de forte de acolo este de natura sa-i blocheze activitatea. „Dar acum acest moment a fost pierdut, suntem in perioada de sase luni dintre cele doua rapoarte ale Comisiei Europene cand se va decide daca se aplica sau nu clauza de salvgardare. Or, in acest moment, nimic nu mai poate fi prioritar, nici macar realizarea unei majoritati parlamentare, in raport cu pregatirea in vederea unei bune evaluari in aprilie”, a conchis presedintele. El a avut cuvinte de lauda pentru Guvernul Tariceanu, apreciind ca acesta „a reusit sa scoata Romania din groapa in care o bagase PSD-ul. Ineficienta guvernarii lor ne-a adus la un acord cu o clauza de salvgardare extrem de usor de aplicat. Ati vazut ca raportul mentioneaza progresele neprevazut de mari facute de Romania”.
Presedintele Basescu a mai declarat ca este normal ca majoritatea sa aiba presedintia celor doua Camere. El a atras atentia ca, asa cum pentru seful statului exista procedura de intrerupere a mandatului, prin vointa electoratului, si pentru presedintii celor doua Camere trebuie sa existe procedura de revocare. „Ei ar fi singurii care, afirma ei, sunt singurii de neschimbat in vara asta”, a subliniat Basescu.