-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSportBăsescu: NU mă mai schimbă nimic. E greu să mă mai schimb...

Băsescu: NU mă mai schimbă nimic. E greu să mă mai schimb după 61 de ani de viaţă. O a treia suspendare? Bucuroşi le-om duce toate.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut, joi, la ora 19.00, o declaraţie de presă de la Palatul Cotroceni.

Este prima declaraţie pe care preşedintele Băsescu a susţinut-o de la tribuna Administraţiei Prezidenţiale după întoarcerea la Palatul Cotroceni.

Citeşte şi:

VIDEO Traian Băsescu, PRIMA DECLARAŢIE DE PRESĂ oficială de la întoarcerea la Cotroceni: O majoritate parlamentară a crezut că poate face ŢĂNDĂRI statul de drept

Ioan Ghişe a depus PLÂNGERI PENALE împotriva lui Traian Băsescu şi a şase judecători ai CCR

România liberă v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante declaraţii ale lui Traian Băsescu:

– Mâine (vineri – n. red.) o să fac o vizită de lucru la Bruxelles. O să mă întâlnesc cu domnul van Rompuy, cu domnul Barroso şi cu doamna Viviane Reding.

– Vizita de lucru o fac la solictarea mea pentru că am considerat necesar să discut probleme de actualitate pentru România.

– E în desfăşurare un proces rapid de schimbare a UE şi procese particulare de interes pentru România pe care doresc să le discut cu cei trei înalţi demnitari.

– După evenimentele din 3-6 iulie, Comisia Europeană a decis să solicite pentru România un raport suplimentar care vizeaza în mod deosebit statul de drept şi care trebuie finalizat până în decembrie.

– Raportul a fost determinat de evenimentele din 3-6 iulie şi de tergiversările de după terminarea referendumului.

– Mesajul meu va fi unul precis, dincolo de alte discuţii colaterale, şi anume acela că instituţiile României au rezistat la efortul la care au fost supuse de majoritatea parlamentară.

– Nu poate fi neglijat sprijinul politic primit de la CE, de la liderii europeni, dar avem o certitudine: instituţiile statului au rezistat acestei presiuni politice uriaşe.

– Nu ne favorizează faptul că Parlamentul a respins solicitarea parchetelor de a ridica imunitatea în vederea anchetelor pentru doi membri ai Parlamentului.

– Cu siguranţă că nu sunt de bun augur atacurile la justiţie aproape continue şi angrenarea unor politicieni importanţi în aşa numitele auto-denunţuri pentru participare la referendum.

– Schengen nu poate fi conexat cu alte condiţionalităţi, inclusiv cu MCV.

– Nu voi aborda la Bruxelles problema fondurilor europene.

– Mă interesează să mă pun la curent cu bugetul Uniunii Europene din perioada 2014-2020.

– Nu avem niciun motiv să fim împotriva realizării unei uniuni bancare.

– Azi mi-a venit pe birou Acordul cu FMI, semnat de toţi membrii Guvernului, semnat de premier şi tentaţia a fost să spun că nici nu am fost aici când s-a negociat.

– Ne-am uitat în Legea tratatelor, am constatat că nu se poate fără. Nu îmi poate cere nimeni să renunţ la atribuţiuni ale funcţiei.

– Am să semnez acel acord, deşi nu am avut nicio contribuţie la modul cum a fost negociat

– Ţinta de aderare a României la zona euro trebuie să rămâna 2015.

– Fac un apel la clasa politică, la toate partidele, ca în ceea ce priveşte abordările europene să existe un deplin consens, pentru că altfel riscăm enorm şi cei care vor fi plătitori ai facturii asumării unor riscuri nepermise vor fi românii.

– O astfel de abordare înseamnă seriozitate şi consecvenţă, să nu laşi dubii cu privire la apartenenţa ta la UE şi a voinţei tale să fii parte a UE, care tinde şi spre realizarea unei uniuni politice.

– Iar din acest punct de vedere, eu sunt un susţinător fără rezerve al proceselor care se desfăşoară, însă degeaba le susţin eu dacă nu vom reuşi să realizăm o unitate în abordarea problematicilor europene.

– Plătitorii asumării unor riscuri nepermise vor fi românii.

– Amânarea aderării la zona euro ar fi pentru România o adevărată dramă.

– Nu trebuie să lăsăm dubii asupra apartenenţei noastre la Uniunea Europeană.

– Problema romilor se va rezolva prin educaţie. Oriunde s-ar afla, trebuie să aibă dreptul la educaţie. Educaţia este esenţială.

– România a ieşit slăbită din acest conflict intern şi trebuie să recunoaştem ca ce s-a întâmplat la noi în perioada 3-6, până pe 26 august, a generat o criză de încredere în România. Este o pierdere mare şi n-o vom acoperi cu declaraţii, ci cu fapte.

– Cu aceste gânduri mă duc la Bruxelles, în speranţa că voi redobândi încrederea în România şi în capacitatea României de a împinge proiectele europene şi de a fi buni europeni.

– România nu are altă şansă decât şansa integrării cât mai profunde în UE, pentru că globalizarea nu iarta pe nimeni

– O ţară ca Germania nu poate face faţă singură procesului de globalizare.

– Niciunul din noi, singur, nu poate face faţă singur efectelor proceselor de globalizare, care nu mai sunt sub controlul politicienilor.

– Acesta este capitalismul, aceasta este competiţia, aceasta este viaţa.

Răspunsuri la întrebări:

Despre protestele de la Cotroceni: Protestele sunt un drept.

Despre coabitarea cu premierul Victor Ponta: Nu comentez

Despre o nouă suspendare: Nu mă schimbă nimic. E greu să mă schimb după 61 de ani de viaţă. O a treia suspendare? Bucuroşi le-om duce toate.

Poate cineva din sală să-mi spună ce articol din Constituţie am încalcat? Aceeaşi întrebare şi-o pun şi liderii europeni. Nu se poate să suspenzi un preşedinte doar pentru că nu mai e popular.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă