2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSportBăsescu la Istanbul, despre cele două riscuri ale economiei româneşti

Băsescu la Istanbul, despre cele două riscuri ale economiei româneşti

După cum era de aşteptat, discuţiile oficiale prilejuite de semnarea acordului de parteneriat strategic dintre România şi Turcia au vizat şi evoluţia proiectului Nabucco, precum şi cea a cablului submarin de alimentare cu energie electrică Istanbul-Constanţa, dar în relaţia cu companiile turce guvernul român vizează lărgirea bazei de cooperare economică.

Exemplele date astăzi de şeful statului la „Formul economic Turcia-România”, de la Istanbul: proiectele energetice hidro, pe cărbune, gaze şi cele eoliene. Aceasta, în contextul în care Bucureştiul a decis privatizarea unor pachete minoritare din Romgaz şi Transgaz, dar şi pachete consistente la câteva termocentrale.

În plus, potrivit lui Traian Băsescu, în 2012 România va începe contrucţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, astfel că le-a transmis o invitaţie directă oamenilor de afaceri de pe Bosfor: „Nu vă de ce mediul de afaceri din Turcia nu ar fi interesat să investească într-unul dintre cele două reactoare”.

Acesta i-a avertizat însă pe turci şi asupra celor două „vulnerabilităţi ale conomiei româneşti”: Primul risc vine dinspre sectorul bancar, a declarat preşedintele. Chiar dacă băncile din România sunt foarte bine capitalizate, spune şeful statului, problema majoră ar fi o retragere a capitalurilor pentru consolidarea băncile mamă.

Celălalt ar fi reducerea exporturilor, din moment ce principalii parteneri de export ai ţării noastre din UE sunt Germania, Franţa, Spania şi Italia, dar pentru aceste ţări perspectiva pe 2012 este de declin.

De aceea, a insistat preşedintele, este nevoie de consolidarea relaţiei bilaterale: „Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie unii de alţii”.

Tot cu ocazia Ţ”Forumului economic Turcia-România”, Băsescu a anunţat că, în cadrul parteneriatului strategic proaspăt semnat, a fost stabilită consolidarea cooperării în justiţie şi afaceri interne, dar şi pe linia politicii externe, dar fără a oferi şi detalii.

Un lucru este însă cert: „cooperarea noastră se va adânci în zona militară”, a completat Trian Băsescu la Istanbul, din moment ce nu doar că România şi Turcia sunt state NATO, ci şi ţări-gazdă pentru elemente ale scutului anti-rachetă.

În 2005, volumul comercial al celor două ţări era de 3 miliarde dolari, în timp ce pentru finele lui 2011 sunt estimate schimburi totale de 7 miliarde dolari, a declarat ieri Traian  Băsescu, la Forumul economic Turcia-România de la Istanbul, ocazie cu care preşedintele român i-a asigurat pe investitorii turci că legislaţia comercială va fi simplificată şi la Bucureşti şi la Ankara pentru apropierea de ţinta de 10 miliarde dolari anual, dar şi după ce a primit solicitări în acest sens.

După întâlnirea de dimineaţă cu oamenii de afaceri români şi turci, programul preşedintelui la Istanbul mai prevede astăzi o întâlnire cu Patriarhul grec Bartolomeu I, dar şi o vizită la reşedinţa premierului turc, Recep Tayyip Erdogan.

 

 

Cele mai citite

Serviciile de la Kremlin susțin că au dejucat comploturi ucrainene vizând ofițeri de rang înalt din Rusia

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a prevenit o serie de comploturi ale serviciilor de informații ucrainene care aveau...

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....

Rusia, printre liderii globali în producția criptomonedelor. Metoda de a evita sancțiunile occidentale

Într-un context economic marcat de sancțiunile occidentale, Rusia a început să utilizeze bitcoin și alte criptomonede pentru plăți internaționale. Modificările legislative recente au facilitat adoptarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă