Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Conferinţa Agricultorilor, că, în prezent, România trebuie să pună accent pe agricultură pentru că este o ramură ce nu poate fi delocalizată.
„Turismul şi agricultura sunt ramuri care aşează fundamentul dezvoltării economice a României. Agrilutrura trebuie să fie o prioritate de prim rang”, a subliniat preşedintele.
Traian Băsescu a atras atenţia că, în primul rând, România trebuie să îşi pună la punct sistemul de irigaţii: „privind la resursele financiare pe care le avem pentru perioada 2014- 2020, de la UE, este esenţial să utilizăm fonduri destinate dezvoltării rurale şi fonduri de coeziune si findiuide coeziune pentru relansarea programelor de construcţie a canalelor Siret-Bărăgan şi Bucureşti-Dunăre ca surse de apă pentru zone agricole importante”.
„Dacă tot ne place să spunem că nu ne place să ne vindem ţara, aş vrea ca românii să spună că nu ne vindem pământul (…). Statul nu poate sta indiferent, statul are obligaţia să creeze o agenţie care să aibă drept de prim cumparator statul. Cred că este o soluţie să prevină scăparea de sub control chiar a producţiei agricole”, a mai spus Traian Băsescu.
„România trebuie să producă în primul râd pentru ea, România trebuie să işi asigure nevoile de hrană ale populaţiei. Nu ştiu câte autoturisme vom vinde peste 100 de ani pe pieţele externe, dar ştiu sigur că dacă există ceva care se va vinde de acum în 1000 de ani este hrana”, a continuat şeful statului.
Citeşte şi Irimescu, MADR: Transparentizăm costurile de pe lanţul produselor agricole, încurajăm producătorii
Traian Băsescu a afirmat, de asemenea, că România ar trebui să se concetreze în perioada următoare şi pe exportul de hrană: „după ce ne rezolvăm prioritatea de acoperire a nevoii de hrană a României, trebuie să valorificăm şi potenţialul prin export de hrană, dar nu neapărat grâu şi porumb”.
„Condiţia este să mâncăm ca să fim buni, iar hrana nu o poate asigura decât agricultura (…). Următoarea criză a lumii nu va fi cea de bani, ci cea de hrană”, a atras atenţia preşedintele.
El a precizat că Bruxelles-ul ar trebui privit ca un partener în această direcţei a dezvoltării agriculturii în România.
„Bruxelles-ul nu e Înalta Poartă. Cred că Bruxelles-ul este partenerul nostru, cu o singură condiţie, să repectăm regulile”, a conchis preşedintele.