Preşedintele Băsescu a declarat, ieri, la o conferinţă organizată de „Ziarul Financiar”, că speră ca în 2012 să fie adoptată o soluţie pentru reorganizarea administrativă a ţării, întrucât acum nu poate fi stimulată dezvoltarea, din cauză că se iau decizii pe suprafeţe mult prea mici, judeţele.”In prezent conducerea unui judeţ vrea spre exemplu un drum pe direcţia est-vest, iar cea a judeţului învecinat vrea pe direcţia nord-sud”, a exemplificat Traian Băsescu. De aceea şeful statului a menţionat că el va insista pe această temă în discuţiile cu partidele politice.
Preşedintele a precizat, însă, că actuala organizare administrativă este foarte susţinută de populaţie. El a adăugat că este greu să te duci într-un oraş reşedinţă de judeţ şi să le spui localnicilor că rămâne „municipiul X”, dar nu va mai fi capitala viitoarei regiuni. Şeful statului a susţinut că trebuie explicate populaţiei avantajele reorganizării administrative. Creşterea economică poate depăşi 2%
Privitor la creşterea economică din acest an preşedintele Traian Băsescu a declarat că este optimist, văzând posibilă chiar depăşirea nivelului de 2%. El a menţionat că obiectivele legate de creşterea economică rămân 1,5% pentru 2011 şi 3,5-4% pentru 2012. În acest context, el a menţionat că este optimist că cifrele pot fi depăşite pentru 2011, ajungându-se la un nivel de peste 2%. Şeful statului a menţionat însă că rămâne de văzut cum va evolua economia. Preşedintele a mai declarat că este nevoie de o stabilizare a deficitului de cont curent, obiectivul fiind un nivel de 5% din PIB în 2011. Băsescu a spus că acest obiectiv este „dificil de realizat”, dar nu imposibil. Programul liberalizării preţurilor, decis rapid Trebuie stabilit „foarte repede” programul liberalizării preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, pentru că altfel BNR nu poate stabili foarte corect ţintele de inflaţie, a adăugat la acelaşi seminar şeful statului. El a vorbit de necesitatea realizării unui „program al liberalizării preţurilor administrate”. Preşedintele Băsescu a menţionat că este necesară o dezbatere pentru a opta între două variante. Pe de o parte, este vorba despre varianta ca liberalizarea preţurilor la energie şi gaze naturale să se facă în trepte, a explicat el. „Sau spunem: stăm pe loc, dăm drumul doar acolo unde sunt pierderi şi stabilim o dată, să zicem 1 iulie 2013, şi dăm drumul la preţuri”, a adăugat şeful statului.
Nimeni nu vrea suprataxarea băncilor
Autorităţile nu au în vedere o creştere a taxării pe bănci, a mai spus şeful statului. „Dacă Guvernul şi-ar fi pus problema taxării băncilor, o făcea când era în cea mai dificilă situaţie. Dacă nu a făcut-o atunci, fiţi sigur că nu o va face nimic acum. Am discutat cu premierul, cu ministrul de Finanţe, niciodată nu au luat în calcul venituri realizate prin taxarea suplimentară a băncilor”, a spus Băsescu, întrebat dacă urmează să fie implementată această măsură. El a mai spus că nu se va lua această măsură „atâta timp cât (băncile – n.r) fac eforturi de ieftinire a creditelor”. De asemenea, şeful statului a mai spus că speră ca „măcar acum, când să încearcă relansarea economică, băncile să nu se repeadă să încerce să-şi recupereze toată pierderea prin creditele neperformante”.