Fostul preşedinte Traian Băsescu, a criticat, luni, pe Facebook, Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, care va fi dezbătută şi votată luni, în Senat, şi a acuzat PSD şi PNL că „îngroapă în datorii viitorul ţării”.
Liderul Partidului Mişcarea Populară acuză Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal că încearcă să atragă electorat, utilizând banii publici.
„Guvernul Boc a introdus sistemul de pensii în funcţie de contribuţia fiecăruia de-a lungul activităţii. De mai bine de un an, sub atenta supraveghere a preşedintelui Iohannis, PSD şi PNL au dus o politică de revenire la pensiile speciale şi mărire de salarii, încercând să îşi atragă electorat utilizând banii publici. Astăzi, ticăloşia va fi desăvârşită prin introducerea pensiilor speciale şi pentru administraţia locală. Cele două partide nu fac nimic altceva decât să îngroape viitorul generaţiei tinere şi să o înhame la plata datoriilor făcute de părinţi”, scrie Traian Băsescu.
Citeşte şi: Cum justifică Valeriu Zgonea necesitatea pensiilor speciale pentru aleşii locali
Mai mult, el precizează că există o singură soluţie, aceea ca Guvernul Cioloş să emită o ordonanţă de urgenţă prin care „să suspende pe timp nelimitat aplicarea tuturor legilor care acordă pensiile speciale, mai puţin cele care îi privesc pe magistraţi”.
Traian Băsescu atrage atenţia că pentru anul 2015, deficitul fondului de pensii a fost de circa 19 miliarde de lei, iar pentru anul 2016 se prefigurează un deficit de circa 22 de miliarde de lei.
Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, în luna noiembrie, iar comisiile de specialitate din Senat au acordat un raport favorabil, fără amendamente. Discutarea legii în Senat vine la mai puţin de o săptămână de când Parlamentul a adoptat şi proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, Senatul fiind for decizional.
Citeşte şi: Pensiile speciale, contestate vehement
Liderii PSD au anunţat că vor susţine în Senat acest proiect. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat joi că a discutat despre legea privind pensiile speciale ale aleşilor locali cu liderii partidului, iar concluzia este că social-democraţii vor vota acest proiect, pe motiv că primarii nu au salarii mari, însă au foarte multe responsabilităţi.
„Eu le-am spus colegilor mei să se gândească totuşi că primarii nu au salarii mari. Primarii au foarte multe constrângeri şi foarte puţine drepturi. Ei sunt consideraţi funcţionari publici, însă nu au drepturile pe care le au funcţionarii publici”, a spus Dragnea, adăugând că primarii şi restul aleşilor locali au responsabilităţi mari, însă nu au dreptul, potrivit legii, să primească sporuri, la fel ca ceilalţi funcţionari publici.
Şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a afirmat că legea este binevenită pentru aleşii locali. „La indemnizaţie nu primeşti niciun spor. (…) Eu cred că un primar merită din partea statului român un anumit respect pe care trebuie să-l dăm. Nu ştiu dacă e cea mai bună soluţie, dar este o dezbatere pe care trebuie să o avem”, a spus Zgonea.
În schimb, liberalii au anunţat că se vor opune proiectului. „Poziţia noastră referitoare la pensiile speciale, indiferent că sunt ale parlamentarilor sau ale aleşilor locali, este una foarte clară: Nu le susţinem, nu susţinem aceste pensii!”, a afirmat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.
Proiectul de lege a fost iniţiat de către 29 de parlamentari PSD, UDMR, PNL, UNPR, precum şi din partea minorităţilor naţionale.
Senatorii din comisiile de specialitate au dat, săptămâna trecută, un raport favorabil acestei legi care prevede acordarea unor pensii speciale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene, de indemnizaţia de vârstă urmând să beneficieze atât actualii, cât şi foştii aleşi locali.
„Primarii şi viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, eşalonate după caz, în anexele nr.5 şi 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleiaşi legi sau ale altor legi speciale, au dreptul la indemnizaţie pentru limită de vârstă”, arată proiectul de lege aprobat de senatorii din Comisia Juridică şi Comisia de Administraţie, din Senat.
Potrivit proiectului de lege, cuantumul indemnizaţiior pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.
Pentru mandatele incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, care nu poate fi mai mic de 2 ani de activitate de primar şi viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene.
Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă ar urma să fie suportat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Potrivit iniţiativei legislative, nu vor beneficia de indemnizaţia pentru limită de vârstă persoanele care au fost condamnate definitiv pentru comiterea, în calitate de primar şi viceprimar, preşedinţe şi vicepreşedinte de consiliu judeţean, a unei infracţiuni de corupţie prevăzută la Titlul V, Capitolul I din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.
De indemnizaţia pentru limită de vârstă, potrivit legii, ar trebui să beneficieze şi primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene care au avut anterior intrării în vigoare a legii amintite această calitate.