Preşedintele Traian Băsescu a declarat într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni că adoptarea noului Cod al Muncii este esenţială.
„Este esenţial să adoptăm noul cod al muncii. Nu doresc o confruntare, nu doresc să par un cunoscător în ceea ce priveşte forţa de muncă. Dar doresc să trag un semnal – avem avantajul cotei unice şi avem nevoie de un Cod al Muncii flexibil care să permită angajatorului o fluctuaţie a forţ’ei de muncă şi pe de altă parte să permită celui care doreşte să fie angajat o multimtudine de opţiuni. Prin noul Cod al Muncii trebuie să reglementăm angajările temporare, trebuie să adaptăm contractele la nevoile agenţilor economici.”
Preşedintele a mai spus că prin noul Cod al Muncii, angajatul este protejat şi că nu se pune problema sclavagismului.
„Nu aş vrea să intru în detaliile de modificare ale Codului Muncii. În 2009, CE a lansat un concept: flexisecuritate. Se referea la flexibilizarea pieţei forţei de muncă. Cred că noul Cod al Muncii răspunde acestor interese. Am auzit afirmaţii legate de introducerea sclavagismului. Nu este adevărat. Angajatul e protejat. Noul proiect spune că nu amestecăm probleme de contract colectiv de muncă la nivel naţional, probleme de patronat. Cred că un nou Cod stimulează ieşirea la suprafaţă a muncii la negru. Acest fenomen a luat amploare datorită lipsei de flexibilitatea a Codului.”
Băsescu a mai declarat că România nu-şi poate permite o creştere a preţului gazelor la nivelul UE. De asemenea, acesta a declarat că România trebuie să rămână competitivă în raport cu celelalte state ale Uniunii Europene, „spre exemplu, competitivitatea UE în raport cu Statele Unite este mai mică cu 25%. La rândul său competitivitatea României în raport cu primele 15 state membre reprezintă doar 48% din competitivitatea celor 15.”
Preşedintele a vorbit şi despre atragerea de investiţii. „În situaţia creată de criză, regiunea este departe de a fi atractivă pentru investiţii”, dar cota unică a României reprezintă un plus de atractivitate.
Traian Băsescu a vorbit şi despre problematica aderării României la spaţiul Schengen, menţionând că nu se doreşte decuplarea de Bulgaria.
„Important este să aşteptăm noua inspecţie care va avea loc în Bulgaria. Atunci vom putea vorbi de un calendar legat de aderarea la Schengen. România nu doreşte decuplarea de Bulgaria. Plecăm de la premiza absolută că nu acceptăm condiţii suplimentare. Nicio vamă nu trebuie să rămână necontrolată după ce am văzut că s-a întâmplat până acum şi sunt convins că portul Constanţa trebuie să fie o prioritate, dar nu mizaţi pe faptul că nu este. El este o prioritate”.
Referitor la posibilitatea aderarării parţiale a României la spaţiul Schengen, preşedintele a declarat că există această opţiune, dar nu reprezintă o prioritate.
„Există această posibilitate, dar nu cred că asta ne interesează prioritar. Ar fi mai uşor pentru cei care pleacă de pe aeroporturile din Bucureşti, dar pe de altă parte oricum se face controlul antitero şi pe culoarul Schengen. Cel mai important ar fi să nu mai avem controale la frontiere„.
Preşedintele Traian Băsescu a mai fost întrebat ce părere are despre o eventuală demitere a guvernului Boc prin moţiune, replicând: „Niciodată nu rămân fără soluţii”.