1.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSportBasescu, de acord cu un guvern de uniune nationala

Basescu, de acord cu un guvern de uniune nationala

Presedintele Traian Basescu a prezentat in ultimele doua zile variantele de guvern pe care ar putea sa le sustina in conditiile in care Guvernul Calin Popescu Tariceanu ar cadea in urma votarii in Parlament a motiunii de cenzura inaintate de PSD. Joi seara, la un post de televiziune, seful statului a declarat ca ar incerca refacerea aliantei de centru-dreapta prin sustinerea unui Guvern PD-PNL-PLD. "S-au epuizat intelegerile Calin Popescu Tariceanu-Ion Iliescu-Viorel Hrebenciuc si se apeleaza la o intelegere Basescu-Geoana. Raspunsul meu este: niciodata. Eu, daca va pica acest guvern, voi incerca sa refac dreapta, adica PNL, PD si PLD. Poate cu aceasta ocazie PNL si PLD isi reanalizeaza pozitiile unul fata de celalalt", a mai spus Traian Basescu. In schimb, ieri Basescu a venit cu mici nuante in urma reactiilor partidelor la varianta propusa de el, precizand ca ia in calcul si varianta unui guvern de uniune nationala, prin cooptarea PSD, alaturi de PNL, PD si PLD. Totodata, Basescu a mentionat ca, "existand o probabilitate mare ca motiunea de cenzura sa nu treaca", el nu va inceta sa-i ceara primului ministru ca prin negocieri cu toate partidele parlamentare sa realizeze o majoritate transparenta. "Nu se poate sa avem un guvern de 20% cand ar trebui sa avem un guvern de 50% plus unu", a precizat presedintele.

Daca motiunea trece, presedintele va propune formarea unui guvern in jurul formulei PD-PNL-PLD si un premier PD. In urma reactiilor de ieri, Basescu a anuntat ca ar putea accepta si varianta unui guvern de uniune nationala.

Presedintele a explicat in direct la TVR1 de ce nu crede ca era momentul depunerii unei motiuni: "Dupa parerea mea, nu era obligatoriu ca lucrurile sa fie transate prin motiune de cenzura. Se putea foarte bine concluziona aranjamentul care a functionat pana acum intre UDMR, PNL si PSD, cu sustinere tacita si de la PRM, sau primul ministru putea sa aiba initiativa, fara sa fie nevoie sa-i cada cabinetul prin motiune, sa rediscute, sa reanalizeze posibilitatea sa-si formeze majoritatea initiala." Motivul depunerii motiunii de cenzura de catre PSD se datoreaza, potrivit presedintelui, faptului ca PSD a reusit sa-si externalizeze puternicele conflicte interne dintre diferitele grupari si ca autoritatea lui Mircea Geoana a fost submi-nata de Ion Iliescu, cel care nu l-a lasat nici o clipa sa conduca partidul. Momentul depunerii motiunii a fost explicat de Basescu prin faptul ca acum "s-au epuizat intelegerile Calin Popescu Tariceanu – Ion Iliescu – Hrebenciuc si se apeleaza la o intelegere Basescu – Geoana. Raspunsul meu este unul singur: niciodata! Eu, daca va pica acest Guvern, voi incerca sa refac dreapta, adica PNL, PD si PLD. si poate cu ocazia asta PNL si PLD isi reanalizeaza pozitiile unul fata de celalalt. In jurul acestui nucleu se poate face un guvern transparent in Parlament". Basescu a spus ca el inca crede in aceasta varianta politica ce a fost "sparta artificial de slabiciunea domnului Tariceanu in relatia cu Hrebenciuc si fostul presedinte Iliescu".

"Spun: «Avem un guvern care arata precum Comitetul Politic Executiv» si spun care este solutia: faceti un aranjament transparent, PNL-PSD, sa stim cine are responsabilitatea guvernarii. Sau, daca nu vreti asa, refacem structura politica a Aliantei, in care in jurul PNL, PD si PLD vedem ce mai putem aduce, ca sa avem un vot puternic in Parlament, o sustinere puternica", a precizat Basescu. Intrebat daca un guvern PD cu sustinere PSD la vedere poate fi o solutie, Basescu a raspuns: "Nu, nu poate fi o solutie! Nu poate fi o solutie pentru ca din nou amestecam stanga cu dreapta. Daca, sa spunem, ar cadea Guvernul in urma motiunii, PSD ar trebui sa-si faca datoria de partid de opozitie, sa voteze impotriva Guvernului, ca sa limpezim odata pentru romani care sunt grupurile politice". Avertismentul lui Basescu pentru "negociatorii" partidelor este urmatorul: "Daca aceasta motiune trece, nimeni nu trebuie sa spere sau sa se gandeasca ori sa faca socoteli ca eu voi face tipul de aranjamente pe care le-a facut Tariceanu cu Hrebenciuc si Iliescu la suspendarea presedintelui si la scoaterea PD de la guvernare. Am demnitatea angajamentelor din campania electorala". Parerea lui Basescu despre anticipate este ca ele nu-si mai gasesc ratiunea din moment ce Romania trebuie sa organizeze alegeri europene, in caz contrar existand pericolul de a ne face de ras.

Momeala pentru PNL
Basescu si-a reconfirmat intentia anuntata dupa referendum, si anume faptul ca prima formula pe care va incerca sa reconstruiasca guvernarea este un guvern PD-PNL-PLD. Aceasta fiind optiunea sa, nu-l va putea nominaliza tot pe Tariceanu, fiindca acesta pica la vot. Va nominaliza un premier de la PD. "Cu certitudine ca optiunea mea va fi un premier PD, dar, in cazul in care se reface alianta de centru-dreapta, trebuie vazut in ce masura mai este valabil protocolul care m-ar obliga sa desemnez un premier de la PNL. Dar, sigur, astea sunt ganduri de presedinte, si nu sunt neaparat gandurile PNL", a spus Traian Basescu. Asadar, presedintele le-a aruncat o momeala liberalilor. Daca PNL nu insista pentru Tariceanu si accepta sa guverneze alaturi de PD, ar putea avea marea sansa a nominalizarii unui premier liberal. Ideea a fost respinsa ieri vehement de apropiatii lui Tariceanu, insa alti lideri liberali incepusera sa-l critice pe Tariceanu, fiind dispusi sa renunte cu totul la el daca motiunea este adoptata. In eventualitatea caderii Guvernului Tariceanu II prin motiune de cenzura, Basescu spune ca va discuta cu liderii partidelor un premier pe care sa-l accepte cu totii.

Greu de realizat
Formula PD-PNL-PLD pare greu de realizat acum. Liderul PSD, Mircea Geoana, l-a acuzat pe Basescu ca s-a antepronuntat si ca, anuntand intentia de a forma un guvern PD-PNL-PLD cu premier PD, ar fi "un gest neconstitutional si nedemocratic". PNL nu vrea oficial guvern cu PSD. PRM nu sustine formula propusa de Basescu. Liberalii apropiati premierului Tariceanu – Norica Nicolai, Ludovic Orban si Crin Antonescu – au respins ideea ca fiind o "diversiune nerusinata". Cat despre propunerea de a fi desemnat tot un premier liberal, Antonescu a spus ca ar fi doar o "tentativa de a crea o diversiune in interiorul partidului liberal" si ca PNL nu intra intr-un guvern fara Tariceanu. Iar Ludovic Orban a anuntat ca exista sanse de reconciliere cu PD numai in cazul in care "democratii renunta la politica dictata de Basescu". Democratul Radu Berceanu a anuntat ca formula PD-PNL-PLD i se pare ca este prima incercare ce trebuie facuta. Bogdan Olteanu si Viorel Hrebenciuc le-au comunicat liderilor PNL si PSD rezultatul "negocierilor" dintre ei: cooptarea PSD la guvernare dupa europarlamentare si sustinere reciproca in turul doi la alegerile locale. Propunerea le-a fost refuzata.

RECUNOASTERE

» Traian Basescu: "Da. Am gresit si o spun si acum (referitor la desemnarea lui Tariceanu ca premier – n.n.). Nu as fi crezut vreodata ca primul ministru Tariceanu face aranjamente cu PSD si PRM pentru suspendarea presedintelui. Nu as fi crezut vreodata, oricat l-ar fi nemultumit relatia cu presedintele, ca va scoate PD, aliatul de campanie, de la guvernare. Dar in viata nu faci intotdeauna ce vrei".

PROBLEMA

» Intrebat ce implicatii are varianta in care motiunea de cenzura va fi respinsa la vot, Basescu a raspuns: "Sa-mi vad de lucru la Cotroceni. Dar ramane aceeasi mare problema, ca avem un guvern care este poza fidela a Comitetului Politic Executiv al PCR. Adica 20% guverneaza fara sustinere transparenta din partea Parlamentului. Or, asta e antidemocratic".

Cele mai citite

Deputatul Silviu Vexler mesaj către Călin Georgescu : Delirul mistic-religios şi antisemit și teoriile conspirative nu pot schimba istoria şi realitatea

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, i-a transmis, luni, candidatului la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu, plasat pe locul întâi la primul...

După S.O.S., încă un partid își declară susținerea pentru Călin Georgescu

Preşedintele AUR, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale, a afirmat, luni, că România are ”şansa” unui guvern şi a unui preşedinte suveranist. ”România s-a trezit!...

Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate către Marea Britanie și SUA blocate din cauza pestei porcine

Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă