Premierul Emil Boc i-a spus, luni, şefului statului, la consultările de la Cotroceni, că speră ca Legea pensiilor să treacă de CC până la sfârşitul anului, preşedintele menţionând că deja Curtea a judecat o dată legea, a declarat-o constituţională şi că nu există nicio problemă la acest capitol, informează Mediafax.
Boc i-a spus preşedintelui că speră că Legea pensiilor, care deja a trecut de Parlament, va trece şi de Curtea Constituţională încă din luna decembrie.
„Curtea Constituţională a judecat o dată Legea pensiilor, a declarat-o constituţională, deci nu avem nicio problemă aici”, a spus preşedintele, premierul completând că „a fost în iunie”.
„În privinţa calendarului legislativ, am avut dimineaţă şedinţa coaliţiei şi cred că suntem în linie dreaptă, astfel încât, dacă nu vor apărea obstacole majore din partea opoziţiei, de boicotare sau de întârziere a activităţii parlamentare, până la sfârşitul anului putem avea adoptate atât legile salarizării, precum şi legea bugetului şi legea educaţiei naţionale, în vederea continuării procedurii conform deciziei Curţii Constituţionale”, i-a mai spus premierul Boc preşedintelui.
Curtea Constituţională ia în discuţie în 15 decembrie sesizarea PNL privind Legea pensiilor adoptată de deputaţi după admiterea cererii preşedintelui de reexaminare, principalul argument de neconstituţionalitate referindu-se la discriminarea între femei şi bărbaţi la sistemul de cotizare.
Legea pensiilor, reexaminată la solicitarea şefului statului, prin care se stabileşte vârsta standard de pensionare de 63 de ani la femei şi de 65 de ani la bărbaţi, a fost adoptată marţi, de plenul Camerei Deputaţilor. Legea a fost adoptată, prin apel nominal, cu 172 de voturi „pentru”.
Singurul articol modificat, faţă de varianta iniţială adoptată, este cel referitor la vârsta de pensionare.
În 6 octombrie, Legea sistemului unitar de pensii publice a fost declarată constituţională de către Curtea Constituţională, care a respins sesizările formulate atunci de PNL şi PSD+PC.
Curtea Constituţională a considerat că dispoziţiile Legii pensiilor prin care se instituie egalizarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei nu este contrară prevederilor Constituţiei, iar opoziţia faţă de aceasta ar semnifica opunerea unui curent social care are o amploare internaţională.
Deşi Legea pensiilor a fost declarată constituţională, în 7 octombrie preşedintele Traian Băsescu anunţa că retrimite Parlamentului Legea sistemului unitar de pensii publice, solicitând stabilirea vârstei standard de pensionare la 63 de ani pentru femei.
Băsescu menţiona că legea a venit la promulgare după ce a fost declarată constituţională de către Curtea Constituţională şi a fost semnată de ambii preşedinţi ai Camerelor Parlamentului. „Din punct de vedere al legalităţii, nu am nicio observaţie asupra legii”, preciza Traian Băsescu.