Presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Durao Barroso a tinut un discurs, joi dupa-amiaza, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei, pentru prima oara dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
Inaltul oficial si-a inceput discursul in fata Parlamentului prin trimiterea unui mesaj de solidaritate victimelor inundatiilor din Romania. "Va transmit un mesaj de solidaritate Romaniei si mai ales celor afectati de inundatii. Transmit condoleante familiilor persoanelor decedate", a spus Barroso.
Barroso a vorbit apoi despre beneficiile statutului de tara membra a UE si despre ce vor insemna alegerile europarlamentare pentru Romania. "Alegerile europaramentare vor oferi Romaniei sansa de a vorbi in fata Europei. O alta provocare este integrarea si respectul minoritatilor. Intrarea Romaniei si Bulgariei in UE a contribuit la largirea peisajului european", a declarat presedintele Comisiei Europene.
Din octombrie 2006, Comisia Europeana a primit din partea a 23 de adunari nationale din statele membre 180 de opinii referitoare la 59 de propuneri legislative, le-a spus, joi, presedintele executivului comunitar, Jose Manuel Barroso, senatorilor si deputatilor reuniti la Bucuresti in plenul Parlamentului Romaniei. El a precizat ca anul trecut a fost instituit un sistem prin care propunerile legislative ale Comisiei sunt trimise direct catre parlamentele nationale, iar executivul comunitar se angajeaza sa raspunda tuturor comentariilor. "Parlamentul Romaniei nu a profitat de aceasta oportunitate, dar sper ca dialogul nostru se va construi in lunile si anii care vin", a afirmat Jose Manhuel Barroso, adaugand ca sistemul respectiv reprezinta "o oportunitate pentru un impact direct asupra dezbaterilor europene".
Insemnatatea tratatului constitutional a fost ultimul subiect din discursul presedintelui Comisiei Europene. "O uniune larga este o uniune puternica. Aceasta uniune este intarita prin semnarea tratatului constitutional. In acest proiect s-a implicat si guvernul roman, dar trebuie sa recunoastem meritele guvernului german. Sustinem eforturile presedintiei portugheze si speram ca acest tratat va fi adoptat pana la sfarsitul anului. Cu tratatul constitutional semnat, vom putea sa ne concentram pe prioritatile cetatenilor. Romania are un rol crucial in mentinerea securitatii", a mai spus Barroso.
Oficialul a mai declarat, joi dimineata, la Sibiu – unde a participat la cea de-a III-a Adunare Ecumenica Europeana – ca apreciaza progresele pe care Romania le-a facut in cele opt luni de la integrarea in Uniunea Europeana, dar ca le recomanda atat autoritatilor, cat si societatii civile sa nu se relaxeze.
"Sunt fericit ca Romania este parte a Uniunii Europene. Sunt bucuros de progresul pe care l-a facut, dar trebuie sa continue cu reformele. Autoritatile romanesti sa nu se relaxeze, ci sa continue reformele pentru a moderniza intreaga tara. Am vazut ca in Romania exista un puternic sprijin pentru UE. Diferitele partide vorbesc in favoarea integrarii, iar asta este un lucru bun, pentru ca integrarea va ajuta progresul tarii si al locuitorilor ei. Suntem foarte multumiti de progres, dar le cerem tuturor, autoritati, societate civila, sa continue actiunile pentru modernizarea acestui stat important al Uniunii", a mai precizat presedintele Comisiei Europene.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a raspuns intrebarilor parlamentarilor romani, informeaza Rompres.
Salariul minim european si un sistem armonizat pentru impozite nu sunt idei realiste, a afirmat, joi, in plenul reunit al celor doua camere ale Parlamentului de la Bucuresti, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Afirmatia s-a dorit a fi un raspuns la intrebarea care i-a fost adresata din partea Partidului Social Democrat, prin intermediul secretarului general al acestei formatiuni politice, Titus Corlatean. Acesta ii solicitase presedintelui CE sa-si precizeze pozitia fata de ideea introducerii unui salariu minim european si a unor cote minime si maxime pentru impozite, masuri sprijinite de socialistii europeni. Barroso a aratat ca in unele state membre exista un salariu minim, dar alte state "nu numai ca refuza aceasta idee, dar nu au o astfel de reglementare nici macar in sistemul lor intern propriu". Totodata, presedintele CE a aratat ca unele tari se opun, de asemenea, unui prag minim sau maxim de impozite, unei cote unice, argumentand ca diferentele sunt de natura sa promoveze competitivitatea in Europa. "Intelegem si sprijinim aceasta preocupare pentru coeziune economico-sociala crescuta, este o prioritate a UE, totusi, cinstit vorbind, nu este realist sa ne gandim, cel putin intr-un viitor apropiat sau mediu, sa avem un salariu minim european sau un sistem armonizat de impozite", a subliniat Barroso.
Barroso a declarat ca deocamdata nu pare posibila acceptarea unui alt stat candidat la aderarea la UE, inainte de a vedea anumite progrese in domeniul politicii de vecinatate europene. Afirmatia a fost formulata drept raspuns la o intrebare adresata de deputatul PD Anca Boagiu, referitoare la relatia UE cu Republica Moldova. "Este important de subliniat importanta Moldovei ca stat vecin direct al UE si beneficiar al politicii de vecinatate. Exista un plan de actiune privind Moldova, dar este nevoie de mai multe imbunatatiri privind drepturile omului, libertatile fundamentale, lupta impotriva coruptiei si cresterea de oportunitati de investitii", a spus Barrosso.
Oficialul european a aratat ca CE este "angajata" in fata Moldovei, fiind cel mai mare donator de fonduri catre Chisinau. "Am dat 405 milioane euro sub forma de fonduri nerambursabile si vom face mai mult in continuare", a spus Barroso. Presedintele CE a afirmat ca impartaseste preocuparea Romaniei in ceea ce priveste acordarea cetateniei romane pentru moldoveni. "Numarul mare de solicitanti de cetatenie romana trebuie discutat in continuare. In situatia actuala, noi nu putem vedea posibilitatea de a mari numarul de solicitari", a spus oficialul european. Pe de alta parte, Barroso a evidentiat angajamentul Romaniei in gestionarea constructiva a unor programe de buna vecinatate cu Moldova, Ucraina si in zona Marii Negre. "Consideram politica de vecinatate o poveste de succes, dar suntem de acord ca trebuie facute inca multe lucruri. Vreau sa-mi exprim aprecierea pentru rolul Romaniei in acest sens, iar una dintre contributiile bune ale Romaniei la UE pana acum este tocmai accentul pe care-l pune pe politica de vecinatate si pe relatiile din regiune. Subliniez importanta pe care Romania o va avea in armonizarea cu corul european privind politica cu Republica Moldova", a afirmat presedintele CE. Deputatul PD Anca Boagiu, fost ministru al Integrarii, a multumit, in numele PD si al romanilor, pentru "efortul" pe care presedintele CE si intreaga Comisie Europeana le-au facut in mod constant pentru ca Romania sa devina stat membru al UE de la 1 ianuarie 2007.
Rolul parlamentelor nationale in viitorul Tratat de reforma al UE va fi marit, a declarat, joi, in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. "Desigur, acest lucru trebuie facut in asa fel incat sa nu reduca din legitimitatea Parlamentului European", a declarat inaltul oficial european, raspunzand unei intrebari venite din partea sefului grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu. Potrivit lui Barroso, parlamentele nationale pot interveni atunci cand considera "ca institutiile europene legifereaza intr-un domeniu care nu este de competenta acestor institutii". "Este vorba de principiul subsidiaritatii", a tinut sa precizeze presedintele Comisiei Europene. El a sustinut, in context, ca deciziile trebuie luate "cat mai aproape de cetateni". "Sunt convins ca si dumneavoastra puteti face multe lucruri in acest sens, puteti comenta deciziile europene", a aratat Barroso. Acesta a spus ca este foarte important ca interventiile facute din partea legislativelor nationale sa fie facute cat mai curand. "Trebuie sa va trimiteti observatiile atunci cand suntem inca in etapa de configurare, de elaborare a legislatiei europene", a mai spus Barroso. La cea de a doua intrebarea, prin care deputatul liberal a dorit sa stie parerea lui Barroso fata de hotararea presedintelui de a 'cupla' alegerile europarlamentare cu referendumul privind votul uninominal, seful Comisiei Europene a raspuns ca aceasta este o decizie de politica interna pe care nu o poate comenta. "E o chestiune interna a Romaniei, dumneavoastra trebuie sa decideti, eu am suficienta experienta ca sa stiu ca nu trebuie sa ma amestec in asta, si de aceea nu comentez!", a subliniat Barroso.
Presedintele Partidului Romania Mare (PRM), Corneliu Vadim Tudor, a adresat, joi, in plenul reunit al Parlamentului, o intrebare presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dorind sa afle "cine are interes sa elimine radacinile crestine si ideea nationala din Tratatul Constitutional". C.V. Tudor a mentionat ca unificarea Europei a fost un proiect al lui Emmanuel Kant si al lui Napoleon Bonaparte si ca acest lucru apare chiar si in imnul national al Portugaliei. El a subliniat ca tocmai de aceea Franta si Olanda au respins, in 2005, o Constitutie europeana, pentru ca ii lipseau referirile la crestinism. "Nu e limpede ca cineva saboteaza acest proiect generos, luminos, visul UE?", a intrebat retoric presedintele PRM. Presedintele CE i-a raspuns ca el personal sustine ideea de a include crestinismul in Tratatul de Reforma, dar ca aceasta este o chestiune sensibila, care trebuie privita cu multa intelegere. Desi Europa are radacini crestine, aici traiesc in prezent oameni care nu sunt crestini sau care nu au nici o religie. "Trebuie sa respectam drepturile tuturor celor care sunt crestini, care nu sunt crestini, sau care nu au nici o religie. Este singurul mod in care putem convietui in pace si democratie, intr-o societate bazata si pe acceptare reciproca. Trebuie sa acceptam uneori faptul ca, daca vrem sa avem un consens, e nevoie sa ajungem la un numitor comun si la acest nivel", a explicat el. Barroso a continuat amintind ca originalitatea UE consta in faptul ca ea cuprinde 27 de tari, cu aproape 500 de milioane de locuitori, dar acestea sunt state suverane, fara ca nici unul dintre ele sa fie obligat a fi membru al Uniunii. "Este prima oara in istorie cand se intampla asa ceva, cand un asemenea grup de tari a decis sa-si reuneasca suveranitatile pastrandu-si propria suveranitate, dar consolidandu-si in acelasi timp puterea. Noi suntem portughezi, dumneavoastra sunteti romani, dar suntem in acelasi timp europeni, ramanand portughezi sau romani. Si compatriotii dumneavoastra care traiesc sau lucreaza in alte tari din Europa sunt mandri ca sunt romani, dar se bucura de anumite avantaje care deriva din calitatea de cetatean european si din libertatea de a calatori, de a lucra si a se stabili oriunde", a conchis presedintele CE.