Filialele pesediste îşi aleg tabăra, dacă nu au făcut-o deja, în războiul Victor Ponta-Mircea Geoană. Poziţionările se produc în perspectiva Comitetului Executiv Naţional. Până atunci, continuă declaraţiile acide, iar o primă judecată a lui Mircea Geoană are loc duminică, la Comisia de integritate.
Agitaţia de la centru se propagă şi în filialele PSD, după ce Victor Ponta a plusat „ori eu, ori Geoană”, iar Mircea Geoană a început să-şi aducă aminte cum l-a „făcut om pe Victor Ponta” şi cum „l-a pus ministru” pe Ilie Sârbu, care acum „minte cu neruşinare” şi „se scălâmbăie cu minciuni”.
„PSD nu înseamnă Ponta-Sârbu-Daciana”, este mesajul transmis tranşant de primarii doljeni, prin vocea edilului din Farcaş, Ilie Nemţaru. Nemulţumiţi de cele întâmplate în ultimele zile, primarii PSD din Dolj au decis să facă zid în jurul lui Mircea Geoană şi i-au mandatat pe liderul filialei, Ion Prioteasa, şi pe vicepreşedintele PSD Valeriu Zgonea, ales deputat în Dolj, să se opună excluderii lui Geoană, dar şi retragerii acestuia de la şefia Senatului. Primarii doljeni ameninţă că, în caz contrar, iau în considerare să părăsească PSD. Totodată, printr-o scrisoare deschisă, primarii îl avertizează pe Ponta că Geoană ar fi, potrivit sondajelor de opinie, „al doilea lider PSD ca încredere în ochii opiniei publice” şi că ei nu sunt de acord ca PSD să piardă funcţia de la Senat „dintr-un orgoliu copilăresc”. „Partidul nu este al dumneavoastră, este al nostru. Aţi luat cu împrumut acest partid de la membrii săi şi de la primarii săi şi nu aveţi dreptul să vă bateţi joc de munca noastră”, îi mai transmit primarii PSD din Dolj lui Ponta.
Chiar şi filiala Gorj, din care face parte Victor Ponta, contestă decizia Biroului Permanent de luni, de înlocuire a lui Mircea Geoană de la şefia Senatului. Potrivit liderului organizaţiei, Florin Cârciumaru, hotărârea ar fi „pripită” şi ar fi trebuit să fie consultaţi şi liderii de filiale.
Mesaj public de susţinere pentru Geoană a venit ieri şi din partea PSD Vaslui. Este de aşteptat însă ca preşedintele Senatului să fie sprijinit şi de alte filiale, doar că liderii se feresc deocamdată să-şi expună public poziţia.
Hrebenciuc l-a abandonat pe Geoană
Deşi i-a fost lui Mircea Geoană şef de campanie la alegerile prezidenţiale din 2009, Viorel Hrebenciuc spune că acesta are un comportament care nu poate fi tolerat şi cere sancţionarea lui pentru că „nu este la prima sfidare a autorităţii partidului. „Susţinem decizia de luni a BPN, precum şi intenţia preşedintelui Victor Ponta de a duce până la capăt acest demers, pentru că este unul legitim. Iar sancţionarea lui Mircea Geoană, în urma recomandării comisiei de integritate, este necesară”, a arătat Hrebenciuc, în numele PSD Bacău.
O poziţie de susţinere a demersului lui Ponta are şi PSD Braşov. „Poziţia PSD Braşov este să se respecte disciplina de partid de sus până jos, de la preşedinte până la ultimul membru”, a declarat ex-ministrul Constantin Niţă. La rândul său, liderul PSD Mureş, Alexandru Petru Frătean, i-a atras atenţia lui Geoană să fie „soldat disciplinat al partidului” şi să lase proiectele personale deoparte.
Ponta contraatacă la Bruxelles
Nemulţumit că a fost lăsat în ofsaid de Ion Iliescu şi Adrian Năstase, Victor Ponta s-a dus la Bruxelles să găsească sprijin la socialiştii europeni, dar şi la eurodeputaţii PSD. Potrivit www.inliniedreapta.net, Ponta ar fi cerut colegilor de la Bruxelles să promoveze un mesaj de genul „Mircea Geoană s-a vândut PDL şi lui Traian Băsescu”. De altfel, acesta este principalul mesaj pe care trebuie să-l transmită peste tot şi social-democraţii din ţară. Mai exact, dacă sunt invitaţi la televiziuni, pesediştii comunicatori trebuie să repete că Mircea Geoană „a făcut la Senat blat cu puterea împotriva populaţiei şi a PSD”.
La rândul său, Mircea Geoană a transmis o scrisoare membrilor Comitetului Executiv prin care cere convocarea acestui for şi arată că PSD nu este unit şi că trebuie stopate „hemoragia şi dezertările din partid”. Aluzie discretă la numărul mare de parlamentari şi primari social-democraţi care, de la instalarea lui Ponta în fruntea PSD, fie au trecut cu totul în tabăra puterii, fie şi-au declarat intenţia de a schimba partidul la următoarele alegeri.
Anterior, într-o emisiune tv, Geoană l-a acuzat pe Ponta de „perfidie” şi a arătat că la şedinţa de luni a BPN s-ar fi spus „minciuni, inepţii şi gogoriţe”. „Cum poate să spună Ponta că am fost cinci ani de zile lider şovăielnic, păi liderul ăla şovăielnic l-a făcut om pe Victor Ponta, l-am ridicat împotriva voinţei partidului”, a mai arătat Geoană. Drept „minciună patentată” a fost catalogată şi afirmaţia lui Ilie Sârbu cum că el s-ar fi întâlnit cu reprezentanţii UNPR. „Nu se face, la vârsta lui, bunic cu nepoţi în casă, să meargă şi să se scălâmbăie cu minciuni de acest gen”, a mai zis Geoană. Totodată, el şi-a avertizat colegii că, şi dacă îl vor elimina din partid, el tot va face politică.
Ce trebuie să spună pesediştii
Mircea Geoană a făcut, la Senat, blat cu puterea împotriva populaţiei şi a PSD.
Mircea Geoană nu mai reprezintă opoziţia la Senat şi nici doleanţele oamenilor. Să nu ne facem iluzii – funcţia nu mai era de mult la PSD.
Ce au obţinut până acum românii de la preşedintele Senatului, Mircea Geoană? Nimic.
La acest moment, Mircea Geoană rămâne preşedinte al Senatului cu sprijinul PDL şi UNPR, ceea ce îl situează în afara PSD.