Ministrul de Externe Teodor Baconschi a încheiat vizita de astăzi din Ungaria, efectuată la invitaţia omologului său ungar, János Martonyi. Baconschi a fost primit şi de preşedintele Ungariei, Pal Schmitt. Au fost abordate teme precum Strategia Dunării, Strategia UE pentru romi, finalizarea negocierilor de aderare a Croaţiei la UE şi aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Cele două părţi au subliniat importanţa asigurării condiţiilor pentru ca minorităţile română, respectiv maghiară, din cele două state să aibă acces la educaţie în limba maternă, se arată într-un comunicat al MAE.
Ministrul Teodor Baconschi a exprimat satisfacţie pentru faptul că noua Constituţie a Ungariei deschide perspectiva reprezentării parlamentare a minorităţii române. În context, el a evocat problema etno-business-ului, apreciind că este necesar ca autorităţile ungare să se implice mai activ pentru combaterea fenomenului.
Referitor la situaţia Bisericii Ortodoxe a Românilor din Ungaria, ministrul Baconschi a mulţumit autorităţilor ungare pentru receptivitatea la solicitarea părţii române de acordare a statutului de biserică istorică.
În cadrul unei întrevederi cu vicepremierul Zsolt Semjen au fost discutate aspecte legate de extinderea interconectărilor energetice şi de transporturi pe axa nord-sud.
A fost apreciat de asemenea „stadiul excelent” al relaţiilor bilaterale şi al cooperării în plan european şi internaţional, în contextul Parteneriatului Strategic româno-ungar.
„Parteneriatul strategic a fost încheiat cu patru ani înainte de aderarea României la UE. Astăzi, la patru ani după aderare, este momentul revigorării şi aprofundării acestuia, în acord cu statutul ţării noastre”, a declarat ministrul Baconschi.
Părţile au convenit organizarea celei de-a cincea şedinţe comune de Guvern româno-ungare în toamna acestui an.