1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSportAusteritate cu maşini noi şi prime de vacanţă

Austeritate cu maşini noi şi prime de vacanţă

Premierul Emil Boc a declarat despre bugetul pe 2011 că este unul „orientat spre dezvoltare”. Anexele pentru fiecare instituţie în parte arată însă că în unele cazuri este mai degrabă vorba de „dezvoltarea” demnitarilor cu maşini şi mobilă nouă.

La prima vedere, sumele alocate pentru 2011 fiecărei instituţii sunt mai mici decât în 2010. Situaţia este discutabilă însă. Fie pentru că în unele cazuri scăderea, şi aşa mică, vine după o creştere subs¬tan¬ţială în 2010 faţă de 2009, fie pentru că prin reducerea personalului s-au redus şi cheltuielile, dar nu s-au păstrat proporţiile. Adică, la unele instituţii s-au mutat sume de bani de la un capitol la altul.

În cifre absolute, mai norocoase la împărţirea bugetului au fost Administraţia Prezidenţială (creştere de 3,5%), Serviciul de Protecţie şi Pază (aproape 3%), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (aproape 5,7%) şi Autoritatea Electorală Permanentă (aproape 41%).

În plus, în bugetul MAI apar în continuare prime de va¬canţă de 98,34 milioane lei, deşi s-a spus că anul viitor nu se dau prime, sporuri şi salarii de merit.

Noi maşini, echipamente şi mijloace de transport

Salturi spectaculoase de cheltuieli întâlnim la acest capitol la Administraţia Prezidenţială, Ministerul Transporturilor, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Secretariatul General al Guvernului.

De pildă, la Administraţia Prezidenţială creşterea este de 17 ori: de la 5.000 lei în 2010 la 90.000 lei în 2011. Suma pare însă mică dacă o raportăm la cât urmează să se aloce pro¬gramului numit „Susţinerea Sistemului Naţional de Decoraţii şi îmbunătăţirea politicii în domeniu”: 2,07 milioane de lei. O creştere de peste trei ori găsim la capitolul maşini şi echipamente şi la Ministerul Transporturilor: de la 1,32 milioane lei la 5,75 milioane lei. Ministerul justifică însă triplarea sumei pentru anul 2011 prin necesitatea de a cumpăra echipamente aeronautice pentru Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă.

Tot de peste trei ori creşte suma alocată în 2011 maşinilor şi în cazul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Concret, de la 296.000 de lei în 2010 se ajunge la 1,36 milioane de lei în 2011. Iar pentru anii 2012-2014 sunt prevăzuţi, la acelaşi capitol, încă 5,7 milioane lei. În plus, pentru construcţii se alocă în 2011 suma de 300.000 de lei, dat fiind că este trecută ca prioritate construirea unui nou sediu, deoarece actualul spaţiu ar fi „total insuficient pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii instanţei supreme”.

Planuri de înnoire are în 2011 şi Secretariatul General al Guvernului, alocând pentru maşini şi echipamente de 3,5 ori mai mulţi bani: de la 1,7 milioane lei în 2010 la 7,79 milioane lei în 2011. La Senat, s-au alocat 200.000 de lei, cu 84.000 lei mai mult decât în anul în curs. Infim însă faţă de cât vroiau senatorii (circa 11 milioane lei), gândindu-se să-şi cumpere maşini noi, mai ales că se apropie campaniile electorale, iar actualele autovehicule nu prea mai fac faţă încă unui tur de forţă. Ceva bani pentru maşini noi au primit şi deputaţii, dar tot insuficient pentru cât plănuiseră aleşii să cumpere. Concret, deputaţii au cerut pentru maşini, echipamente şi mijloace de transport în 2011 nu mai puţin de 31,44 milioane de lei. Au primit însă doar 100.000 de lei.

Mobilier şi aparatură birotică

Criza nu împiedică în 2011 nici achiziţionarea de noi obiecte de mobilier şi de aparatură birotică. De pildă, Secretariatul General al Guvernului a prevăzut pentru „primenirea” birourilor aproape 4 milioane de lei (faţă de 690.000 lei, cât a fost în anul în curs). Pentru furnituri de birou sunt prevăzute alte 2,5 milioane, iar pentru servicii de poştă, telecomunicaţii, radio, tv şi internet – circa 7 milioane de lei (cu 935.000 lei mai mult decât în 2010).

La rândul său, Ministerul Dezvoltării se poate lăuda cu un record de creştere: 11.011%. Concret, de la 9.000 lei în 2010 sare în 2011 la 1 milion de lei pentru mobilier şi aparatură birotică.

Salarii mai mari pentru preoţi

Contribuţia statului la salarizarea personalului de cult se plăteşte prin intermediul Secretariatului General al Guvernului şi este prevăzută să crească în 2011 cu peste 20 milioane de lei. Mai exact, anul viitor se vor cheltui pentru salariile preoţilor 248,63 milioane de lei (adică, aproape 58 milioane de euro), iar pentru salariile personalului neclerical circa 2 milioane de lei. În contrapartidă, după cele peste 80 de milioane de lei alocate în 2010 lăcaşurilor de cult (în special în colegiile aparţinând parlamentarilor puterii), Guvernul intenţionează să dea în 2011 numai 28,3 milioane de lei.

Bani pentru cămine culturale, dar nu şi pentru canalizare

Beneficiar al unui buget de 2,78 miliarde de lei, ministerul condus de Elena Udrea îşi propune să continue în 2011 programe deja demarate, precum construcţia şi reabilitarea de săli de sport, dar şi să înceapă unele noi. De pildă, programul naţional pentru reabilitarea şi modernizarea aşezămintelor culturale din mediul mixt şi urban. Este vorba de 27,2 milioane de lei. La aceştia se adaugă 2 milioane de lei alocate controversatului program Renaşterea satului românesc, program ce prevede construirea de case pentru specialişti. În schimb, pe lista de priorităţi a MDRT nu apare alocat vreun leu în 2011 pentru realizarea reţelelor de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate.

110 de atâtea ori cresc în 2011 cheltuielile ministerului Elenei Udrea cu mobilierul.

Cele mai citite

Coreea de Sud „foarte încrezătoare” că alianța cu SUA va prospera sub administrația lui Trump

Ministrul de Externe al Coreei de Sud, Cho Tae-yul, și-a exprimat încrederea fermă că alianța dintre Coreea de Sud și Statele Unite va continua...

Israelul a lovit o componentă a infrastructurii nucleare iraniene

Într-o discuție susținută la Knesset, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a confirmat că Israelul a lovit o componentă a infrastructurii nucleare iraniene în cadrul unui...

Secretarul general al NATO, despre România: „Nu doar întăreşte securitatea Flancului Estic al NATO, ci şi mult mai departe”

Luni, la sediul NATO din Bruxelles, secretarul general al Alianței și premierul României au avut o întâlnire urmată de declarații de presă comune. Marcel Ciolacu...
Ultima oră
Pe aceeași temă