-2 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSportAtletismZborul bisericii din Pietrari

Zborul bisericii din Pietrari

In general, romanii par a fi niste fiinte blazate si cu memorie putina. Cum altfel sa ne explicam faptul ca s-au facut filme si expozitii despre bisericile daramate de comunisti, cu atat mai mult despre cele translate pentru a le salva de nebunia ceusista, dar uitam majoritatea dintre noi de bisericile vechi de lemn ramase aiurea prin tara, in paragina? Uneori le mai viziteaza cu melancolie vreun turist ratacit. Nici reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane nu dau semne de neliniste fata de aceste minuni abandonate, nici autoritatile statului.

Am intalnit insa si cativa romani care au insomnii cand este vorba despre aceste valori fara pret – printre ei, reprezentantii Fundatiei "Har", criticul de arta Luiza Barcan si sculptorul Alexandru Nancu. Gratie lor scriu randurile de fata. Unul dintre ultimile proiecte ale Fundatiei "Har" este studiul, evaluarea, restaurarea si recuperarea bisericii de lemn din satul Pietrari. Conform unei viitoare monografii la care au lucrat aceiasi Luiza Barcan si Alexandru Nancu, biserica s-a aflat pana de curand in localitatea Anghelesti-Pietrari. Vechea comuna Pietrari fiind situata la 30 de kilometri vest de municipiul Ramnicu Valcea, pe drumul spre Horezu si la doar 18 kilometri distanta fata de acesta. Prima atestare documentara dateaza din 23 mai 1536 (7044) si apare intr-un document emis de Radu Paisie Voievod. In pofida numelui, locuitorii nu s-au ocupat cu constructiile in piatra.

 

Voi profita de amanuntita monografie (in curs de aparitie) pentru a extrage date despre biserica: "Ca si alte monumente de acest tip din zona de nord a Olteniei, mica biserica de lemn din catunul Anghelesti, comuna Pietrari, are o istorie incerta, fapt datorat confuziei sau inadvertentelor de datare din putinele documente ce acorda interes acestor lacase de cult. In marea lor majoritate, bisericile de lemn muntenesti nu au fost studiate temeinic, nicicum exhaustiv, nereprezentand prea mare interes pentru specialisti, chiar daca ele sunt embleme ale spiritualitatii ortodoxe, marturii de cultura, civilizatie si mentalitati de la granita intre amurgul epocii medievale si zorii modernitatii. Argumentul cel mai important in alegerea bisericii de lemn de la Anghelesti-Pietrari ca subiect al acestei lucrari monografice este raritatea planului ei arhitectural in momentul de fata.

In 1981, Radu Creteanu amintea in studiul sau dedicat bisericilor de lemn din Valcea ca doar trei astfel de monumente prezinta tipul autohton cu pronaosul poligonal, mentionand-o in mod expres printre ele pe cea de la Pietrari – Anghelesti". Ctitorie mosneneasca, dupa toate probabilitatile biserica de lemn cu hramul Sfantul Nicolae din catunul Anghelesti, comuna Pietrari, a fost ridicata la 1737.

"Virtual heritage"
Cercetatorii au gasit biserica intr-o stare de conservare proasta: "Talpile de sud si de nord erau putrezite, temelia de piatra a bisericii era infundata in partea de nord si de sud-vest, observandu-se si tendinta ei de alunecare catre nord-vest. Din pricina distrugerii talpilor si, pe unele laturi, a primelor grinzi ale peretilor, dar si a infundarii si alunecarii temeliei, intreaga biserica a suferit un proces de inclinare catre nord-est si de rasucire in plan orizontal. Pardoseala din lemn a bisericii era putrezita in proportie de 80% iar structura acoperisului si cosoroabele au suferit unele deteriorari din pricina putrezirii sitei invelitorii.

Pictura care se mai pastreaza pe catapeteasma si in partea superioara a peretelui despartitor din pronaos si naos se afla de asemenea intr-o stare de conservare precara, ea prezentand frecvente desprinderi de strat pictural datorate infiltratiilor de apa. Biserica nu mai are nici un fel de obiecte de cult sau de mobilier, ea fiind, conform informatiilor satenilor, sparta de hoti si jefuita in anul 2001. In acea nefericita imprejurare au disparut si usile imparatesti". Au  mai ramas cateva elemente de sculptura decorativa, ramasite de pictura interioara.

Intregul proiect despre care vorbim poarta numele "SALVart", a aplicat tehnologii si metode avansate de investigatie, achizitie si procesare de date in termenii consacrati de conceptul "virtual heritage". Adica scanare si fotogrametrie digitala, interpretare si reconstructie 3D precum si folosirea operativa a acestora in procesul de restaurare si conservare a bisericii de lemn. Proiectul se deruleaza cu sprijinul programului  "Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE)" promovat de Islanda, Lichtenstein si Norvegia.
Dupa ce anul trecut a fost evaluata si cercetata, biserica de lemn din Pietrari a fost dezmembrata piesa cu piesa sub atenta observatie a specialistilor. A fost apoi transportata la Muzeul Satului din Ramnicu Valcea unde va fi reinstalata incepand din aprilie anul acesta, dupa ce operatiunile de conservare vor fi finisate. O biserica – care, ne amintim, este o nava – isi gaseste adevaratul zbor doar animata de rugaciune. Munca acestor oameni cu suflet mare este o forma de rugaciune care va reda zborul bisericii de lemn din Pietrari.

Cele mai citite

Tudorel Toader: Călin Georgescu ar trebui și va putea să candideze și românii să voteze

Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, spune Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile...

Liderul separatiștilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, a ajuns la Moscova pentru a soluționa criza energetică

Liderul separatiştilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, se află marţi la Moscova pentru a încerca să soluţioneze criza energetică ce afectează Transnistria după ce Ucraina a...

Armenia și SUA au semnat acordul privind parteneriatul strategic

Armenia și Statele Unite au semnat un acord privind parteneriatul strategic, cu prilejul unei întrevederi, la Washington, între secretarul de stat al SUA Antony...
Ultima oră
Pe aceeași temă