8.8 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSportAtletismVIDEO. Cinci ani de la masacrul din Norvegia, în care și-au pierdut...

VIDEO. Cinci ani de la masacrul din Norvegia, în care și-au pierdut viața 77 de oameni. Breivik a primit pedeapsa maximă – 21 de ani de închisoare

Unul dintre cele mai sângeroase atentate de pe continentul european a fost comis nu de un musulman, ci de un creștin. Acum cinci ani, la data de 22 iulie 2011, norvegianul Anders Behring Breivik a ucis 77 de oameni.

Atacul a avut două etape. Mai întâi, Breivik a detonat o mașină-capcană (o camionetă) în apropierea clădirilor guvernamentale din Oslo, ucigând opt oameni. Câteva ore mai târziu, Breivik a debarcat pe insula Utøya, unde se desfășura o tabără a Partidului Muncitoresc, pretizând că este polițist. Pe insula, teroristul a deschis focul asupra tinerilor prezenți, împușcând mortal 69 de persoane. Cea mai tânără dintre victime a fost Sharidyn Svebakk-Bøhn, care tocmai împlinise 14 ani.

Foarte interesant este faptul că, la momentul atentatului, Partidul Muncitoresc Norvegian (social-democrat) era condus de Jens Stoltenberg, care era în acea perioadă și prim-ministru al Norvegiei. Stoltenberg este în prezent secretar general al NATO.

În momentul comiterii atentatului, Breivik avea 32 de ani. Procesul împotriva lui a fost bazat și pe o expertiză psihiatrică, în urma căreia Breivik a fost declarat responsabil pentru faptele sale. Ucigașul a fost etichetat drept extremist de dreapta, stabilindu-se că, la vârsta de 18 ani, Breivik a renunţat să-și termine liceul preferând să se implice în politică – în cadrul așa-numitului Partid al Progresului, o formaţiune de dreapta, populistă şi antiimigraţie.

După atentat, la una dintre audieri, criminalul a declarat că a comis atentatul drept "un atac preventiv împotriva trădătorilor patriei".

Din punctul de vedere al experților în antiterorism, Breivik este un așa numit “lup solitar” – care își planifică și execută de unul singur acțiunile criminale, fără a fi recrutat de vreo grupare teroristă.

Pentru uciderea celor 77 de oameni, Tribunalul din Oslo l-a condamnat pe Anders Behring Breivik la 21 de ani de închisoare – aceasta fiind pedeapsa cea mai aspră din legislația norvegiană.

La cinci ani de la atentatul care a șocat Europa, Breivik este în închisoare, dar are și alte activități. De exemplu, el și-a terminat liceul iar în anul 2015 a fost admis ca student la Facultatea de Științe Politice a Universității din Oslo. El participă la cursuri din închisoare, fără a avea contacte directe cu profesori sau cu alți studenți.

Rectorul Universităţii, Ole Petter Ottersen, a recunoscut că a avut o „dilemă morală” când a analizat dosarul de admitere al criminalului, dar a subliniat că „toţi deţinuţii au dreptul la studii superioare în Norvegia”.

În anul 2015, Breivik a intentat și un proces împotriva statului norvegian, pe care l-a câștigat în 2016. Criminalul s-a plâns de faptul că este ținut în condiții de izolare, separat de alți deținuți.  Tribunalul din Oslo, chiar cel care îl condamnase, i-a dat câștig de cauză lui Breivik – da, au admis judecătorii, un asemenea regim este inuman.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

A crescut numărul de autorizații de construcție pentru clădiri rezidențiale

Creșterea anuală a autorizațiilor de construire reflectă o dinamică pozitivă în sectorul construcțiilor, cu variații semnificative la nivel regional În perioada 1 ianuarie – 30...

Statele Unite nu au planuri să-și extindă prezența militară în Groenlanda

Statele Unite nu au planuri să-și extindă prezența militară în Groenlanda, a anunțat Ambasada SUA din Copenhaga, după ce Donald Trump, președintele ales al...

Alexandru Rafila: Virusul HMPV nu este o noutate și produce răceli obișnuite

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi pentru Agerpres că virusul metapneumovirus uman (HMPV) nu reprezintă o descoperire recentă. Alexandru Rafila a explicat despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă