Muzeul Etnografic al Transilvaniei găzduiește, până în 19 august, expoziția „Portretul lui Václav Havel“, organizată cu ocazia aniversării a 80 de ani de la nașterea scriitorului, filosofului, disidentului și omului politic ceh.
Expoziția va fi vernisată miercuri, 20 iulie, de la ora 18.00. Ea reflectă personalitatea lui Václav Havel în viziunea artiștilor cehi, din 1990 și până în zilele noastre. Paradigma expoziției este însuși concepția lui Havel asupra lumii, el fiind unul dintre cei mai importanți avocați ai pluralismului de opinii. Expoziția reunește desen, sculptură, fotografie, medalie, instalație, billboard și video.
„Expoziția adună la un loc lucrări ale multor artiști contemporani cehi cunoscuți. Milan Knížák a fost o figură-cheie în arta performativă din Estul Europei. Jiří David a reprezentat Republica Cehă la Bienala de la Veneția de anul trecut. Jiří Kovanda este artistul ceh cel mai expus în străinătate. Kurt Gebauer a fost, în ultimii 25 de ani, unul din lectorii proeminenți ai Academiei de Artă, Arhitectură și Design din Praga. Bořek Šípek a fost arhitectul principal al Castelului din Praga sub președinția lui Václav Havel. Așadar, expoziția este foarte unică“, spune František Zachoval, directorul Centrului Ceh.
Václav Havel (1936 – 2011) a fost un scriitor, filosof, disident și om politic ceh. A fost unul dintre primii purtători de cuvânt ai Cartei 77, personalitate de frunte a schimbărilor politice din noiembrie 1989, ultimul președinte al Cehoslovaciei și primul președinte al Republicii Cehe.