Unul dintre martirii din timpul comunismului, din România, va fi beatificat de către Vatican. Este vorba de episcopul Szilard Bogdanffy, care a murit pentru credinţă.
Decretul de beatificare a fost semnat de Papa Benedict al XVI-lea, iar ceremonia prin care episcopul martir va fi ridicat la cinstea altarelor va avea loc duminică, în Catedrala romano-catolică din Oradea. Episcopul Szilard Bogdanffy s-a născut pe teritoriul Serbiei, însă a urmat cursurile şcolare la Timişoara. În anul 1929, el s-a înscris la Seminarul Teologic din Oradea. Tânărul Szilard Bogdanffy a fost hirotonit preot în anul 1934. Apoi, el a activat ca profesor şi preot în Oradea.
În anul 1939 preotul a fost arestat, după ce serviciile secrete româneşti au primit informaţia că ar fi pregătit o organizaţie secretă a maghiarilor din Valea lui Mihai, îndreptată împotriva României. După ocuparea Transilvaniei de Nord de către Ungaria, în anul 1940, Szilard Bogdanffy a rămas în teritoriul ocupat şi a devenit doctor în filosofie al Universităţii Peter Pazmany din Budapesta.
Episcop clandestin
În anul 1949 el a fost hirotonit episcop în clandestinitate, de către Nunţiul Apostolic în România, Patrick Gerald O’Hara. În acelaşi an, Szilard Bogdanffy a fost arestat. După ce a trecut prin temniţele de la Oradea, Jilava, Sighetu Marmaţiei şi Capul Midia, a fost dus în închisoarea din Aiud, unde nu a supravieţuit decât o lună. În anul 1953, episcopul romano-catolic s-a stins din această lume. Colegii săi de suferinţă îşi amintesc despre el că era blând şi generos. Suferinţele din închisoare au şters orice graniţă etnică, iar episcopul a avut deopotrivă grijă de românii şi de maghiarii cu care a împărţit martiriul.